• Посилання скопійовано

Чи виникає у підприємства право на витрати при оренді житлового фонду?

Підприємство орендує під офіс приміщення житлового фонду. Чи можна суми, сплачені за оренду такого приміщення, відносити до витрат підприємства?

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінрезультату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінзвітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Згідно з п. 5 П(С)БО 16 витрати відображаються в бухобліку одночасно зі зменшенням активів або збільшенням зобов'язань.

При цьому, витратами звітного періоду визнаються або зменшення активів, або збільшення зобов'язань, що призводить до зменшення власного капіталу підприємства (за винятком зменшення капіталу внаслідок його вилучення або розподілу власниками), за умови, що ці витрати можуть бути достовірно оцінені (п. 6 П(С)БО 16).

Таким чином, не залежно від типу приміщення суми, сплачені за оренду, відносяться до витрат підприємства.

Однак при цьому необхідно зважати на юридичний аспект використання житлового фонду. Згідно з п. 1 ст. 815 ЦКУ наймач зобов'язаний використовувати житло лише для проживання у ньому, забезпечувати збереження житла та підтримувати його в належному стані. Тож такий договір оренди може бути визнано недійсним (однак це можна зробити тільки в судовому порядку і наразі подібних судових рішень не спостерігається).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»