• Посилання скопійовано

Оформлення податкових накладних у випадку декількох постачань у рамках одного договору

Як правильно оформляти податкові накладні у випадку декількох постачань у рамках одного договору?

За умовами цього запитання бухгалтер продавця веде бухоблік і податковий облік ПДВ у розрізі договорів. Тобто заборгованість виводиться в цілому за довором, та складаються податкові накладні за першою подією в рамках договору. А бухгалтер покупця веде облік у розрізі рахунків, виписаних у рамках договору. І вимагає, щоб постачальник дотримувався такого порядку: при отриманні передоплати за одним рахунком складається податкова накладна, при відвантаженні товару за іншим рахунком складається ще одна податкова накладна.

Вирішити це питання можна двома способами. 

Перший спосіб – це складання податкових накладних за фактом виникнення податкових зобов’язань у продавця. Під час складання податкових накладних за фактом поставки товару береться до уваги номенклатура товару, що зазначена у податкових накладних, складених за фактом передплати, якщо така передплата мала місце. Виходячи з цієї номенклатури складаються податкові накладні на подальші поставки товару та оплати.

Наприклад, за договором було виставлено рахунок, у якому зазначено:

  • 100 одиниць товару А за ціною 6 грн за одиницю з ПДВ, на суму 600 грн;
  • 300 одиниць товару Б за ціною 2 грн за одиницю з ПДВ, на суму 600 грн.

Всього на суму 1200 грн.

За цим рахунком було здійснено 50%-ву передплату в сумі 600 грн. В податковій накладній на передплату було зазначено:

  • 50 одиниць товару А за ціною 6 грн за одиницю з ПДВ, на суму 300 грн;
  • 150 одиниць товару Б за ціною 2 грн за одиницю з ПДВ, на суму 300 грн.

Всього на суму 1200 грн.

Але фактично було поставлено тільки товар Б – повністю, всі 300 одиниць на суму 600 грн. В цьому випадку слід скласти ще одну податкову накладну на другі 150 одиниць товару Б на загальну суму 300 грн, незважаючи на те, що податкова накладна на 600 грн вже складена.

Потім було здійснене постачання товару А – поставлено весь обсяг товару 100 одиниць. На дату постачання товару А слід буде скласти податкову накладну на другі 50 одиниць товару А, на загальну суму 300 грн.

Таким чином, на 50%-ву передплату буде складена податкова накладна на суму 600 грн, та за двома поставками буде складно ще дві податкові накладні по 300 грн.

Як варіант, на дату постачання повної кількості товару Б 300 одиниць можна не складати ще одну податкову накладну на 150 одиниць * 2 грн = 300 грн, а зробити розрахунок коригування до податкової накладної на передплату 600 грн, зменшивши кількість товару А на 50 одиниць та збільшивши кількість товару Б на 150 одиниць. Таким чином, у податковій накладній разом з РК буде відображено 300 одиниць товару Б.

Тоді при наступному постачанні всього обсягу товару А слід буде скласти ще одну податкову накладну, вказавши в ній 100 одиниць товару А за ціною 6 грн на загальну суму 600 грн.

Отже, вимоги покупця цілком обґрунтовані.

Другий спосіб – це застосування норми п. 201.4 ПКУ про зведені податкові накладні. Платники ПДВ в разі здійснення постачання товарів/послуг протягом періоду, за який складається така податкова накладна, постачання яких має безперервний або ритмічний характер, покупцям - платникам ПДВ - можуть складати не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено такі постачання, зведені податкові накладні на кожного платника податку, з яким постачання мають такий характер протягом періоду, за який складається така податкова накладна, з урахуванням усього обсягу постачання товарів/послуг відповідному платнику протягом такого місяця.

У разі якщо станом на дату складення зазначених податкових накладних сума коштів, що надійшла на поточний рахунок продавця як оплата (передоплата) за товари/послуги, перевищує вартість поставлених товарів/послуг протягом місяця, таке перевищення вважається попередньою оплатою (авансом), на суму якої складається податкова накладна у загальному порядку не пізніше останнього дня такого місяця.

Для цілей п. 201.4 ПКУ ритмічним характером постачання вважається постачання товарів/послуг одному покупцю два та більше разів на місяць.

Звертаємо увагу, що тут навіть не вимагається постачання в рамках одного договору, важливо лише постачання товарів одному покупцю, при цьому це має бути саме ритмічне чи безперервне відвантаження товару (тобто повинно бути дві та більше накладних на місяць), а не здійснення передплати.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20243
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202425
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 725
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202431
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202432