• Посилання скопійовано

Складання податкової накладаної при постачанні майнових прав на нерухомість

Як правильно заповнити податку накладну за договором купівлі-продажу майнових прав на нерухомість, що потрібно зазначати в графах 2, 4-6 табличної частини такої податкової накладної?

З умов запитання розуміємо, що предметом договору є  майнові права (ч. 2 ст. 656 ЦКУ). Майнові права є неспоживною річчю і відносяться до майна (ст. 190 ЦКУ).

За договором купівлі-продажу майнових прав на нерухомість здійснюється не придбання самого об’єкта нерухомості, а лише майнові права на таку нерухомість. Інвестор купує право набути у власність об'єкт інвестування після здачі його в експлуатацію. Факт передачі готового об'єкта інвестування здійснюється після здачі об’єкта в експлуатацію, що підтверджується актом приймання-передачі (додатково див. погляд податкової щодо першого постачання об'єктів житлового фонду (квартир) від 19.07.2016 р. №15532/6/99-99-15-03-02-15). 

Відповідно до п. 201.1 ПКУ реквізит “опис (номенклатура) товарів/послуг та їх кількість, обсяг” є одним із обов'язкових реквізитів ПН, до нього слід відноситись уважно. Але при складані ПН потрібно виходити, з того що предметом договору купівлі-продажу є саме майнові права на нерухоме майно. 

Згідно з п. 16 Порядком №1307 до розділу Б податкової накладної:

  • до графи 2 “номенклатура товарів/послуг постачальника (продавця)” вносяться дані у розрізі номенклатури постачання товарів/послуг. Порядком №1307 не уточнюється як заповнити цей реквізит у випадку продажу майнових прав. Тому, на наш погляд, буде правильно зазначити саме формулювання предмету договору, наприклад “майнові права на отримання_____ кв. м площ в об'єкті будівництва за адресою ________”;
  • у графах 4 та 5 “одиниця виміру товарів/послуг” зазначається умовне позначення відповідної назви одиниці вимірювання/обліку (українське), зазначеної у КСПОВО (графа 4) та код відповідної одиниці вимірювання/обліку, зазначений у КСПОВО (графа 5).

При купівлі-продажу майнових прав на нерухомість буде невірно зазначати коди одиниць вимірювання та одиниць обліку коду 19 — будівництво, тому що самого об’єкта нерухомості ще не має, відповідно вказувати “кв. м.” або “тис. кв. м”  не правильно. На нашу думку,  у графі 4 можна зазначити “грн”, адже майнові права можна виміряти в грошовому вираженні.

У графі 5  код відповідної одиниці вимірювання - 2454.

Але, якщо договором передбачено іншу одиницю виміру, вказати треба буде саме її. Таким чином, в графі 5 треба буде зазначити код, передбачений для обраної одиниці виміру (якщо він є в КСПОВО). Якщо одиниця виміру умовна і такого коду немає, ця графа не заповнюється;

  • у графі 6 “кількість (об'єм, обсяг) постачання товарів/послуг” зазначається обсяг поставки відповідно до зазначеного в договорі. Якщо одиницею виміру в графі 4 зазначено гривню, в графі 6 заповнюється за аналогією до роз’яснень податківців, наведених тут. У разі складання податкової накладної на повне постачання майнових прав або на суму коштів, що надійшла на поточний рахунок як попередня оплата (аванс) у повному обсязі, у графі 6 податкової накладної зазначається «1». У разі складання податкової накладної на суму попередньої оплати частини вартості майнових прав у графі 6 зазначається відповідна частка оплаченого товару у вигляді десяткового дробу. Наприклад, у разі отримання суми попередньої оплати у розмірі половини договірної вартості майнових прав у графі 6 вказується число «0,5».

Відповідно, у графі 7 податкової накладної зазначається ціна постачання одиниці майнових прав без урахування ПДВ у гривнях з копійками.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Побутова техніка на підприємстві: що з ПДВ?
    ТОВ-платник податку на прибуток та ПДВ взяло в оренду у фізособи офісне та складське приміщення (в т ч. кухню). ТОВ придбало побутову техніку та меблі для кухні, зокрема, витяжку, пральну машину, сушарку, холодильник, газову поверхню, шафу електричну) та в офіс кондиціонер. Чи необхідно нараховувати ПЗ з ПДВ при придбанні побутової техніки?
    17.05.202427
  • Продали корпоративні права: що з ПДВ?
    Підприємство продало корпоративні права в іншій юрособі. Чи є ця операція об’єктом оподаткування ПДВ? Як відобразити цю операцію в декларації з ПДВ?
    16.05.202423
  • Компенсації витрат з плати за землю: що з ПДВ?
    Підприємство продало майно, яке знаходиться на частині земельної ділянки, яка перебуває у постійному користуванні. До моменту поділу цієї ділянки і передачі в оренду підприємство виставлятиме покупцеві рахунок на компенсацію витрат з плати за землю. Чи оподатковується така операція ПДВ?
    15.05.202412
  • Громадська організація отримала безкоштовний доступ до CRM-системи від нерезидента: що з ПДВ?
    Громадська організація планує укласти договір з ФОПом щодо налаштування та підтримки CRM-системи. Компанія-нерезидент (США) безкоштовно надає організації доступ до CRM-системи. Які податкові наслідки цих операцій?
    14.05.202414
  • Коли спливає строк на відображення ПК?
    Протягом березня-липня 2022 р. підприємство придбавало за готівку пальне, суми в чеках більше 240 грн, ПН не виписувалося, ПДВ зависло на субрахунку 644. Окрім того, є завислі суми ПДВ, без ПН, за період з 2019 по 2021 рр. Коли такі суми ПДВ можна списати до складу витрат (Дт 949 Кт 644)?
    13.05.202468