• Посилання скопійовано

Допустили помилку в накладній - випишіть розрахунок коригування

19 березня 2015 року виписали і зареєстрували податкову накладну на неплатника ПДВ. Але організація - платник ПДВ. Виявили помилку 15 квітня 2015 р. Як виправити помилку?

Одним із обов'язкових реквізитів ПН є податковий номер платника податку - продавця та покупця. Відповідно, у покупця за ПН, у якій відображено невірні дані не має права на ПК з ПДВ. 

У разі виправлення помилки (а фактично анулювання невірної ПН) продавцю потрібно скласти розрахунок коригування за формою згідно з додатком 2 до податкової накладної (форма затверджена наказом Мінфіна від 22.09.2014р. № 957). У розрахунку коригування реквізити заголовної частини переносяться з податкової накладної з помилкою, а обсяг операції з постачання товарів та інші показники табличної частини заповнюються зі знаком "-". У цьому разі відповідно до п. 22 Порядку № 957 розрахунок коригування до податкової накладної, яка не видавалась покупцю підлягає реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних продавцем.


Датою виникнення ПЗ з ПДВ (за умовами запитання 19.02.2015 р.) продавець зобов'язаний скласти належну ПН покупцю-платнику ПДВ з дотриманням умови реєстрації в Єдиному реєстрі. Проте, право на податковий кредит за такою ПН у покупця виникне у звітному податковому періоді, в якому зареєстровано податкову накладну в Єдиному реєстрі (враховуючи умови запитання така ПН продавцем буде зареєстрована з порушенням термінів). 

Відповідно до п. 120 - 1.1 ПКУ, порушення платниками ПДВ граничних термінів реєстрації ПН в Єдиному реєстрі, встановлених ст. 201 Кодексу, тягнуть за собою накладення штрафу. У разі порушення терміну реєстрації до 15 календарних днів, штрафна санкція становить 10 % від суми податку, зазначеної в такій ПН. Але у цьому випадку потрібно врахувати п.35 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ: “ Норми абзацу другого пункту 120- 1.1 статті 120 -1 цього Кодексу не застосовуються при порушенні термінів реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних податкових накладних / розрахунків коригування, складених в період з 1 лютого 2015 року до 1 липня 2015 року”. Тобто, якщо ПН зареєстрована протягом 30 календарних днів з дати їх складання, то з 01.02.2015 р. по 01.07.2015 р. штраф, передбачений п. 120 -1.1ПКУ (у розмірі 10 % від суми ПДВ, зазначеної в ПН), не застосовується.

І наостанок, зазначена ситуація у продавця може вплинути на невірно заповнений додаток 5 до декларації з ПДВ за березень (якщо на момент випрравлення продавцем подано звітність з ПДВ).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20241
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202420
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 593
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202431