• Посилання скопійовано

Проводимо перерахунок ПДВ за основними засобами

Який порядок річного перерахунку частки ПДВ за введеними в експлуатацію основними засобами?

Запитання: Який порядок річного перерахунку частки ПДВ за введеними в експлуатацію основними засобами? В грудні 2014 р. в перерахунок частки використання необоротних активів включаються основні засоби (рахунок 10 з субрахунками), введені в експлуатацію в 2013р.? Як бути з основними засобами які придбавалися без ПДВ і тими які введені в експлуатацію з рахунку 1522 (будівництво, медернізація) оскільки накопичення на цих рахункам могло здійснюватися на проотязі одного-двох років і там матеріали були придбані з ПДВ, без ПДВ?

Відповідь: Згідно п. 199.1 ПКУ платник ПДВ нараховує податкові зобов’язання, у разі якщо придбані та/або виготовлені необоротні активи частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково – ні. При цьому база оподаткування визначається згідно п. 189.1 ПКУ: виходячи з балансової (залишкової) вартості, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції. У разі відсутності обліку необоротних активів (як правило, це стосується платників єдиного податку) податкові зобов’язання нараховуються виходячи із звичайної ціни необоротного активу.


 

Такі податкові зобов’язання з ПДВ нараховуються з урахуванням частки використання необоротних активів в оподатковуваних операціях, яка визначається у відсотках як відношення обсягів з постачання оподатковуваних операцій (без урахування сум ПДВ) за попередній календарний рік до сукупних обсягів постачання оподатковуваних та неоподатковуваних операцій (без урахування сум податку) за цей же попередній календарний рік. Визначена у процентах величина застосовується протягом поточного календарного року. 

Також у п. 199.5 ПКУ визначено, що частка використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях, визначена з урахуванням норм пп. 199.2-199.4 ПКУ, застосовується для проведення коригування сум ПДВ, які відносяться до податкового кредиту за операціями, зазначеними у пункті 199.1 ПКУ. Таким чином, перерахунку підлягають тільки такі необоротні активи, при придбанні яких було визнано податковий кредит з ПДВ. Відповідно, ті необоротні активи, що придбавалися без ПДВ, перерахунку не підлягають. Така сама методика застосовується і у випадку, коли необоротні активи створюються власними силами платника ПДВ, причому частина витрат здійснена з ПДВ, а частина – без ПДВ. У перерахунку прийматимуть участь тільки витрати, що були здійснені з ПДВ.

Що стосується необоротних активів, які введені в експлуатацію у 2013 році, то слід застосовувати норму другого абзацу п. 199.4 ПКУ: «Перерахунок частки використання необоротних активів в оподатковуваних операціях здійснюється за підсумками одного, двох і трьох календарних років, що настають за роком, в якому вони почали використовуватися (введені в експлуатацію)». Отже, по таких активах слід робити перерахунок за підсумками 2014 року – одного року, що настав за роком введення необоротних активів в експлуатацію. При цьому слід брати до уваги їхню залишкову вартість, що склалася на початок 2014 р., звісно, лише в частині сум, за якими було визнано податковий кредит з ПДВ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20243
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202425
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 728
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202431
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202432