• Посилання скопійовано

Благодійна допомога Центру соціальних служб: що з ПДВ?

ТОВ надало благодійну допомогу Центру соціальних служб у вигляді продуктів харчування для дітей-сиріт. Чи потрібно нараховувати ПДВ на вартість таких продуктів?

Звільняються від оподаткування ПДВ операції з надання благодійної допомоги, зокрема безоплатне постачання товарів/послуг благодійним організаціям, утвореним і зареєстрованим відповідно до законодавства, а також надання такої допомоги благодійними організаціями набувачам (суб'єктам) благодійної допомоги відповідно до законодавства про благодійну діяльність та благодійні організації (пп. 197.1.15 ПКУ).

Також пунктом 32-1 підрод 2 розд. ХХ ПКУ визначено, що не є постачанням товарів та послуг операції з безоплатної (без будь-якої грошової, матеріальної або інших видів компенсації) передачі/надання товарів та послуг ЗСУ, НГУ, СБУ, СЗРУ, ДПСУ, МВС України, ДСНС, УДО України, Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України, добровольчим формуванням територіальних громад, іншим утвореним відповідно до законів України військовим формуванням, їх з’єднанням, військовим частинам, підрозділам, установам або організаціям, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету, для потреб забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави, а також на користь центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері цивільного захисту, сил цивільного захисту та/або закладів охорони здоров’я державної, комунальної власності, та/або структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, крім випадків, якщо такі операції з постачання товарів та послуг оподатковуються за нульовою ставкою податку на додану вартість. При такій передачі пп. 198.5 ПКУ не застосовується, тобто компенсуюче ПЗ нараховувати не потрібно.

Центр соціальних служб не благодійна організація, проте є комунальним підприємством державної власності. В переліку отримувачів благодійної допомоги п. 32-1 підрод 2 розд. ХХ ПКУ виділено установи або організації, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету, для потреб забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави.

Основний вид діяльності Центру надання іншої соціальної допомоги без забезпечення проживання, н.в.і.у, що включає:

  • послуги соціального характеру, консультації, піклування, допомогу біженцям та подібні послуги, які надаються особам похилого віку та інвалідам удома або в інших місцях. Ці послуги можуть надаватися державними установами або приватними організаціями, національними та місцевими організаціями взаємодопомоги, а також фахівцями, що надають консультаційні послуги:
  • діяльність із соціальної адаптації дітей та підлітків;
  • усиновлення, діяльність із запобігання жорстокого поводження з дітьми та іншими особами;
  • консультування з ведення домашнього бюджету, поради з питань шлюбу та сім'ї, консультації з питань кредитування;
  • діяльність у громаді та прилеглих районах;
  • діяльність із надання допомоги жертвам стихійного лиха, біженцям, іммігрантам тощо, у т.ч. надання їм тимчасового житла;
  • професійна реабілітація або підготовка до певного виду діяльності безробітних за умови, що навчання не є головним у цьому виді діяльності;
  • установлення права на одержування соціальної допомоги, допомоги в оплаті орендної плати та продуктів харчування;
  • денні заклади для бездомних та інших соціально незахищених груп осіб;
  • благодійна діяльність, така як збір коштів або інша діяльність із надання допомоги, пов'язана із соціальними послугами (КВЕД клас 88.99).

Деякі з цих видів діяльності Центру соціальних служб безпосередньо спрямовані на захист безпеки населення.

У своєму роз’ясненні щодо застосування пп. 69.6 ПКУ податківці визначили, що до установ або організацій, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету, відносяться саме бюджетні установи.

Пунктом 12 ч. 1 ст. 2 БКУ бюджетні установи – це органи державної влади, органи місцевого самоврядування, а також організації, створені ними у встановленому порядку, що повністю утримуються за рахунок відповідно державного бюджету чи місцевого бюджету. Бюджетні установи є неприбутковими організаціями (див. консультацію ДПС).

Вірогідніше всього такий підхід буде застосовано і для п. 32-1 підрод 2 розд. ХХ ПКУ.

Відповідно до п.12 Положення про Київський міський центр соціальних служб Центр фінансується за рахунок коштів, передбачених у бюджеті м. Києва та інших джерел, не заборонених законодавством. Оскільки тут не уточнено, що відноситься до інших джерел, то на нашу думку, компенсуюче ПЗ з ПДВ відповідно до пп. 198.5 ПКУ буде.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Як виправити ціну товара у видатковій та податковій накладній?
    Товар продається за ціною в гривнях, яка залежить від валютного курсу НБУ. Помилково склали видаткову та податкову накладні від 30.07.2024 р., але за курсом НБУ на 02.05.2024 р. Потрібно було застосувати курс на 30.07.2024 р. Декларація з ПДВ за липень вже подана. Як відкоригувати ціну у видатковій та в податковій накладній саме за курсом на 30.07.2024 р.?
    03.09.202448
  • Перехідні операції під час реєстрації платником ПДВ
    Неприбуткова організація за 12 місяців перевищила 1 млн грн і з 1 вересня 2024 р. буде платником ПДВ. У серпні 2024 р. отримано передплату за продаж приміщення згідно з попереднім договором в розмірі 80%, без ПДВ. Сума, що залишилася у розмірі 20%, буде сплачена у жовтні 2024 р. з ПДВ, коли організація буде вже платником ПДВ. Як обліковувати таку перехідну операцію?
    02.09.202435
  • Бухоблік ПДВ та формування ліміту реєстрації ПН
    Якщо платник ПДВ сплачує задекларовану суму ПДВ за попередній місяць, то ліміт реєстрації ПН (податкових зобов'язань) зростає на суму такої оплати? Чи збільшується залишок на рах. 641/ПДВ? Це потрібно окремо обліковувати на рах. 315? Як податкова бачить ці суми – разом чи окремо?
    30.08.2024649
  • Чи звільняються від ПДВ безтютюнові нікотинові паучі?
    Підприємство продає вроздріб тютюнові вироби – підакцизні товари, які звільнені від ПДВ з кодом пільги 14060554. Також в асортименті є безтютюнові нікотинові паучі. Чи звільняються вони від оподаткування ПДВ?
    21.08.202445
  • Знищення експортованого товару: що з ПДВ?
    Підприємство відвантажило товар (власну продукцію) нерезиденту, за умовами договору право власності перейшло до нерезидента в момент відвантаження товару на складі підприємства, на якому був і митний пост, де відбулося митне оформлення. Попередня оплата за це постачання надійшла від нерезидента ще до відвантаження. Але після митного оформлення і відвантаження товар ще до перетину кордону знищений внаслідок пожежі. Митна декларація оформлялася, але була анульована митницею. Що з ПДВ?
    19.08.202442