• Посилання скопійовано

Анулювання реєстрації платника ПДВ при переході на спрощену систему: що з ПДВ на залишки ТМЦ та ОЗ?

ТОВ проводить тільки операції, на які встановлено пільгу з ПДВ, тому на весь вхідний податковий кредит нараховано ПЗ згідно з пп. 198.5 ПКУ. ТОВ планує перейти на єдиний податок 5% без ПДВ. Чи потрібно нараховувати ПЗ на залишки запасів та основні засоби, якщо ПЗ раніше вже нараховано згідно з пп. 198.5 ПКУ?

Згідно з п. «в» пп. 184.1 ПКУ реєстрація платника ПДВ діє до дати анулювання реєстрації, яка проводиться шляхом виключення з реєстру платників податку і відбувається у разі якщо будь-яка особа, зареєстрована як платник податку, реєструється як платник єдиного податку, умова сплати якого не передбачає сплати податку на додану вартість.

Якщо контролюючим органом прийнято рішення про те, що особа з певного звітного періоду переходить на спрощену систему оподаткування із застосуванням ставки ЄП, що не передбачає сплату ПДВ, то після внесення відповідного запису до реєстру платників ЄП проводиться виключення контролюючим органом такого суб’єкта останнім днем звітного періоду, що передує переходу платника податків на обрані ним умови сплати ЄП при застосуванні спрощеної системи оподаткування

Зауважимо, що день анулювання реєстрації особи як платника ПДВ є останнім днем її реєстрації як платника ПДВ та останнім днем, коли платник ПДВ повинен визначити податкові зобов’язання з податку, а отже, в день анулювання реєстрації особи як платника ПДВ така особа має право складати та реєструвати податкові накладні.

Порядок нарахування податкових зобов'язань з ПДВ при анулюванні реєстрації платника податку визначено пп. 184.7 ПКУ.

Так, якщо товари/послуги, необоротні активи, суми податку по яких були включені до складу податкового кредиту, не були використані в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності, такий платник податку в останньому звітному (податковому) періоді не пізніше дати анулювання його реєстрації як платника податку зобов'язаний визначити податкові зобов'язання по таких товарах/послугах, необоротних активах виходячи із звичайної ціни відповідних товарів/послуг чи необоротних активів, крім випадків анулювання реєстрації як платника податку внаслідок реорганізації платника податку шляхом приєднання, злиття, перетворення, поділу та виділення відповідно до закону.

Проте, платник за такими товарами/послугами, необоротними активами попередньо вже нарахував ПЗ згідно з пп. 198.5 ПКУ і повторне нарахування згідно з пп. 184.7 ПКУ призведе до подвійного оподаткування даної операції. 

Тому в наведеній ситуації при анулюванні реєстрації такого платника податку ПЗ нараховувати вже не потрібно.

Зауважимо, що податківці у своїй ІПК від 14.05.2019 р. №2156/6/99-99-15-03-02-15/ІПК висловили саме таку думку щодо нарахованого ПЗ згідно з пп. 199.1 ПКУ, на товари та необоротні активи, які частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково – ні. 

***

Читайте такожАнулювання реєстрації платника ПДВ

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Складаємо ПН при першому постачанні майбутнього об’єкта нерухомості
    Підприємство уклало договір купівлі-продажу майбутнього об’єкта нерухомості (квартири), це перший продаж. В номенклатурі зазначається майбутній об'єкт нерухомості. Як зазначити одиницю виміру та кількість: гривня, кількість 1 чи квадратний метр, а кількість згідно з проєктною документацією?
    27.09.202417
  • Чи нараховувати ПДВ, якщо ОЗ не введено в експлуатацію понад три роки?
    Основний засіб не введений в експлуатацію та перебуває у складі капітальних інвестицій на субрахунку 152 понад 16 років. Чи є підстави нараховувати ПЗ з ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ через використання у негосподарській діяльності?
    24.09.2024856
  • Придбання ОЗ з відстроченням оплати та касовий метод з ПДВ
    ТОВ – платник ПДВ та податку на прибуток виробляє електроенергію (сонячні панелі). Коли ТОВ виготовляло станцію для продажу електрики, воно ще не продавало енергію та не мало ліцензії. ТОВ отримало ПН на всю роботу і включило її до ПК, виникло від’ємне занчення в декларації з ПДВ. Через два роки ТОВ почало продавати електрику і перейшло на касовий метод з ПДВ. Як зараз формувати ПК, коли ТОВ ще сплачує постачальнику за сонячні панелі?
    19.09.2024230
  • ПДВ на послуги перевезення для ТЦК
    Підприємство надає послуги ТЦК з перевезення мобілізованих від військкомату до військових частин. Як оподатковуються ці послуги з урахуванням положень Постанови №178 від 02.03.2022 р? Чи потрібно застосовувати нульову ставку до використаного пального?
    16.09.20243783
  • Як платити ПДВ при придбанні програмного забезпечення у нерезидента?
    Підприємство планує придбати програмне забезпечення у нерезидента та поставити його фізособі – підприємцю через Інтернет. Чи буде вважатися ця операція поставкою електронних послуг? Якщо так, то чи потрібно нерезиденту реєструватися платником ПДВ та здійснювати продаж самостійно? Вартість послуг менше, ніж 1000 євро
    11.09.2024642