• Посилання скопійовано

Особливості ПДВ в разі оплати фізособою за послуги, надані бюджетній установі

Фізособа – працівник бюджетної установи оплатила зі свого особистого банківського рахунку на рахунок ТОВ (платник ПДВ) за послуги у сфері інформатизації за укладеним із даною установою та ТОВ договору про надання послуг. Як провести даний платіж в бухобліку? Як нарахувати ПДВ, якщо є виписаний рахунок і акт про надання послуг, а оплата надійшла не з бюджетного рахунку?

ПДВ

Дивимося відповідь ДПС на питання в ЗІР (101.16): «Який порядок складання податкової накладної при поставці товарів/послуг покупцю, якщо договором передбачена оплата за такі товари/послуги від третьої особи?».

ДПС відповідає, пунктом 1 ст. 528 ЦКУ встановлено, що виконання обов’язку може бути покладено боржником на іншу особу, якщо з умов договору, вимог ЦКУ, інших актів цивільного законодавства або суті зобов’язання не випливає обов’язок боржника виконати зобов’язання особисто. У цьому разі кредитор зобов’язаний прийняти виконання, запропоноване за боржника іншою особою.

На цій підставі ДПС висновує, що незалежно від того, що згідно з умовами договору виконання обов’язку щодо оплати за товари/послуги покладено на іншу особу, податкова накладна складається на покупця (отримувача) товарів/послуг.

Тобто, кредитор (ТОВ) зобов’язаний прийняти оплату від фізособи в рахунок погашення заборгованості організації, якщо інше не встановлено договором, або не випливає із суті зобов’язання виконати його особисто

В такому разі ПН в будь-якому разі складається на покупця – бюджетну установу.

Але в розглядуваній ситуації є один суттєвий момент:

Відповідно до пп. 187.7 ПКУ, датою виникнення податкових зобов'язань у разі постачання товарів/послуг з оплатою за рахунок бюджетних коштів є дата зарахування таких коштів на рахунок платника податку в банку/небанківському надавачу платіжних послуг або дата отримання відповідної компенсації у будь-якій іншій формі, включаючи зменшення заборгованості такого платника податку за його зобов'язаннями перед бюджетом.

Відповідаючи на питання в ЗІР (101.16): «Як складається податкова накладна, якщо договором передбачено, що товари/послуги частково оплачуються за рахунок бюджетних коштів, а частково – за рахунок коштів покупця?», ДПС зазначила, що підтвердженням того, що товари/послуги оплачуються за рахунок бюджетних коштів, є наявність у договорі на поставку товарів/послуг умови, що оплата за поставлені товари/послуги здійснюються з відповідного рахунку Державного казначейства України.

Тобто, і оплата має надходити з рахунку Держказначейства, інакше норма пп. 187.7 ПКУ не буде застосована і ТОВ потрібно буде нараховувати ПДВ за правилом першої події, а не за касовим методом.

З наведеного випливає, що якщо договором передбачена оплата з рахунку Держказначейства, а оплатила фізособа, то норми договору були порушені, а тому, на наш погляд, ТОВ не повинна приймати таку оплату і має повернути її фізособі. Надалі слід чекати оплати з рахунку Держказначейства, і на дату отримання такої оплати нараховувати ПЗ з ПДВ і складати ПН.

Якщо ж ТОВ прийме оплату від фізособи в рахунок погашення заборгованості установи, то, на наш погляд, ПЗ з ПДВ слід буде нараховувати за правилом першої події – в даній ситуації на дату складання акту приймання-передачі послуг. Поряд з цим, якщо договором встановлена оплата з рахунку Держказначейства, потрібно буде внести зміни до договору.

Хоча тут може бути й інше розуміння цієї ситуації. На дату надання послуг, що підтверджено актом, діяли умови договору щодо оплати з рахунку Держказначейства. Але потім умови договору змінилися і оплата відбулася фізособою. В такому разі, якщо умови договору змінилися на дату оплати фізособою, можна стверджувати, що саме на цю дату і слід скласти ПН. Тоді повертати кошти фізособі не потрібно.

Але думка податкової служби з цього питання нам невідома. Тому для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

У будь-якому разі, на наш погляд, безпечніше буде повернути кошти фізособі і чекати оплату з рахунку Держказначейства.

 

Бухгалтерський облік

ТОВ надало послуги бюджетній установі. Таким чином, дебіторська заборгованість установи на балансі ТОВ має відображатися на субрахунку 361.

Якщо погашає цю заборгованість фізособа, і ТОВ приймає таке виконання (див. вище ст. 528 ЦКУ), то, відповідно, така заборгованість закривається:

  • Дт 311 Кт 361 (бюджетна установа).

Тобто, внаслідок оплати фізособою заборгованості установи в обліку ТОВ не виникає окрема заборгованість фізособи.

Якщо ж ТОВ вирішує повернути цю оплату фізособі, проведення будуть такі:

  • Дт 311 Кт 685 – отримано кошти і враховано як помилкові;
  • Дт 685 Кт 311 – повернуто помилкові кошти відправнику.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    Сьогодні 16:171
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    Сьогодні 09:1314
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 509
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202431