• Посилання скопійовано

Чи нараховувати компенсуюче ПДВ при експорті права на користування комп’ютерною програмою?

ТОВ - платник ПДВ розробляє програмне забезпечення, обліковуючи витрати (зарплата, амортизація комп’ютерів, послуги сторонніх організацій) на субрахунку 154. Після створення ПЗ обліковуватиметься на субрахунку 125. ТОВ надаватиме нерезиденту невиключне право на користування ПЗ (необ’єктні послуги щодо ПДВ). Чи нараховувати ПДВ за пп. 198.5 і пп. 199.1 ПКУ?

Щодо необ’єктності послуг

На наш погляд, платіж, який в розглядуваній ситуації отримуватиме ТОВ, є роялті (детальніше див. тут). А такий платіж (роялті в грошовій формі) згідно з пп. 196.1.6 ПКУ не є об’єктом оподаткування ПДВ.

 

Компенсуюче ПДВ за пп. 198.5 ПКУ

Згідно з пп. «а» пп. 198.5 ПКУ, якщо платник придбавав з ПДВ товари, послуги, необоротні активи, для їх використання в операціях, що не є об’єктом оподаткування, за такими товарами, послугами, необоротними активами нараховується ПДВ за пп. 198.5 ПКУ.

ПДВ нараховується виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до пп. 189.1 ПКУ, не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду слід скласти і зареєструвати в ЄРПН в терміни, встановлені ПККУ для такої реєстрації, зведену податкову накладну.

Тобто, компенсуюче ПДВ нараховується під час придбання послуг для використання їх при розробці ПЗ. База оподаткування визначається виходячи з вартості придбання послуг (див. пп. 189.1 ПКУ). 

Але в запитанні також зазначено, що при розробці ПЗ нараховувалася амортизація комп’ютерів, тобто, такі комп’ютери використовувалися для розробки ПЗ. В такому разі згідно з пп. 198.5 ПКУ, якщо комп’ютери придбавалися з ПДВ, на них також слід нарахувати ПДВ за пп. 198.5 ПКУ. Причому згідно з пп. 189.1 ПКУ база оподаткування за необоротними активами визначається виходячи з балансової (залишкової) вартості, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів - виходячи із звичайної ціни).

А після того, як ПЗ буде розроблено, і комп’ютери почнуть використовуватися в оподатковуваних операціях, потрібно буде зробити коригування раніше нарахованого ПДВ. Про це читаємо в пп. 198.5 ПКУ: у разі якщо такі товари/послуги, необоротні активи в подальшому починають використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності, у тому числі переведення невиробничих необоротних активів до складу виробничих необоротних активів, платник податку може зменшити суму податкових зобов’язань, що були нараховані відповідно до цього пункту, на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, зазначеної вище, зареєстрованого в ЄРПН.

 

Чи нараховувати ПДВ за пп. 199.1 ПКУ?

В період розробки ПЗ ТОВ несло витрати (оренда, комунальні послуги, інтернет, телефон тощо), які одночасно використовувалися як для розробки необ’єктного ПЗ, так і для інших операцій, які оподатковуються ПДВ. 

На ці витрати з розробки ПДВ за пп. 199.1 ПКУ не нараховується. 

ПДВ за пп. 199.1 ПКУ буде нараховуватися в періоди, коли ТОВ буде отримувати роялті, тобто, буде здійснювати операцію, яка не оподатковується ПДВ.

Про особливості розподілу ПДВ за ст. 199 ПКУ можна почитати тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024994
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249295
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435