• Посилання скопійовано

ЖБК – неплатник ПДВ будує будинок: коли реєструватися платником ПДВ?

ОК ЖБК, неплатник ПДВ, залучає паї і планує побудувати будинок. Коли будинок побудовано, ЖБК отримує акт готовності, будинок вводиться в експлуатацію. Право власності на будинок оформлюється на ОК ЖБК. Які проведення будуть після отримання акту готовності і введення будинку в експлуатацію, отримання права власності? Чи прирівнюється отримання акту готовності і введення в експлуатацію до доходу ОК ЖБК та визначення обсягу постачання для реєстрації платником ПДВ?

Докладно про облік будівництва та продажу квартир у ЖБК ми писали у цих матеріалах:

Звертаємо увагу, що під час будівництва будинку кооператив має бути житлово-будівельним, а обслуговуючим він стане після закінчення будівництва та прийняття будинку до обслуговування.

Бухгалтерські записи при отриманні акту готовності будинку та отриманні права власності на нього показані у таблиці 2 в цій публікації.

Зокрема, витрати на будівництво будинку доцільно накопичувати на рахунку 151, як показано у таблиці 1 тут.

Після завершення будівництва будинок ставиться на баланс ЖБК записом Дт 286 Кт 151. Рахунок 286 застосовується в тому випадку, якщо всі квартири та нежитлові приміщення планується продавати.

Сам факт отримання готового будинку у власність ЖБК ще не є оподатковуваною операцією для цілей ПДВ – бо немає факта продажу. Операції з реалізаціїї виникатимуть тоді, коли ЖБК почне реалізовувати квартири та приміщення. Докладно про це ми теж написали у вищезгаданих матеріалах.

Зокрема, якщо ЖБК ще не є платником ПДВ, то вартість продажу перших 1 – 2 квартир вже може перевищити обсяг 1 млн грн і тоді доведеться реєструватися платником ПДВ одразу ж після такого продажу. Але нагадуємо, що продаж житла звільнений від ПДВ, крім першого постачання –  пп. 197.1.14 ПКУ. В даному випадку перше постачання житла – це операція з передачі новозбудованого будинку від підрядника до ЖБК, і вона оподатковується ПДВ, у підрядника виникають податкові зобов’язання. Якщо ЖБК-отримувач не є платником ПДВ, податкового кредиту у нього не буде. 

По-друге, якщо ЖБК буде продавати тільки житлові приміщення, які звільнені від ПДВ, він не матимме негативних наслідків від того, що не зареєструється платником ПДВ. Докладніше про це – тут. Але це тільки до першої оподатковуваної операції, які виникнуть, коли ЖБК почне обслуговувати будинок і надавати послуги.

У майбутньому, якщо протягом 12 послідовних місяців обсяги операцій ЖБК з надання послуг не будуть перевищувати 1 млн грн, ЖБК може подати заяву про анулювання його реєстрації як платника ПДВ відповідно до пп. «а» пп. 184.1 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 031
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249295
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435