• Посилання скопійовано

Договір управління майном: нюанси оподаткування відшкодування витрат, зроблених управителем у зв'язку з управлінням майном

Установник управління передав управителю в управління виробниче приміщення. Оплата управителю за управління майном складає 5000 тис. грн. Продукція випускається та реалізується відповідно до умов договору управління. Працівники, що залучені до виробництва продукції, прийняті на роботу управителем. Витрати на оплату праці відшкодовуються управителю з поточного рахунку договору. Управитель окремо обліковує витрати на оплату праці працівників, включаючи їх до складу витрат на виробництво продукції відповідно до умов договору управління майном. Чи є відшкодування витрат на оплату праці працівників об’єктом оподаткування ПДВ?

За договором управління майном одна сторона (установник управління) передає другій стороні (управителеві) на певний строк майно в управління, а друга сторона зобов'язується за плату здійснювати від свого імені управління цим майном в інтересах установника управління або вказаної ним особи (вигодонабувача) (ст. 1029 ЦКУ).

Основною функцією управителя є саме управління майном, за що він отримує винагороду. 

Майно, передане в управління, обліковується управителем на окремому балансі, і щодо нього ведеться окремий облік. Розрахунки, пов'язані з управлінням майном, здійснюються на окремому банківському рахунку. 

Крім того, ст. 1042 ЦКУ передбачено, що управитель має право на відшкодування необхідних витрат, зроблених ним у зв'язку з управлінням майном (ст.1042 ЦКУ).

Управитель майна, що веде окремий податковий облік з податку на додану вартість щодо господарських операцій, пов'язаних з використанням майна, що отримане в управління за договорами управління майном для цілей оподаткування ПДВ є платником податку. Господарські відносини між управителем майна з власної господарської діяльності та його діяльності з управління майном прирівнюються до відносин на основі окремих цивільно-правових договорів (пп. 180.1 ПКУ).

Враховуючи зазначене вище, об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України (ст. 185 ПКУ). Таким чином, оплата управителю за управління майном є операцією, що оподатковується ПДВ.

До складу послуг, в тому числі послуг з управління майном, включаються витрати, пов’язані з обслуговуванням такого майна, у тому числі комунальні послуги, послуги з поточного ремонту приміщення та податок на майно.

Таким чином, відшкодування управителю майна сум сплачених ним комунальних послуг, послуг з поточного ремонту приміщення та податку на майно, за своєю суттю є відшкодуванням (компенсацією) окремих елементів витрат, з яких складається вартість послуги з управління майном (лист ДФС від 07.06.2017 р. №541/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Позиція податків щодо витрат на відшкодування не змінилася, витрати на відшкодування є складовою вартості послуг з управління майном, що також є об’єктом оподаткування ПДВ (лист ДФС від 18.04.2019 р. №1671/6/99-99-15-03-02-15/ІПК). 

Якщо розглядати витрати на оплату праці як відшкодування витрат відповідно наведеного вище, то вони є складовою вартості послуги управління та об’єктом оподаткування ПДВ відповідно. До того ж управитель є податковим агентом для працівників. 

Тому для уникнення неоднозначності управитель може подати запит до ДПС для отримання індивідуальної консультації. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 116
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249295
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435