• Посилання скопійовано

ЖБК на загальній системі, але він неплатник ПДВ: які перспективи?

У ДК №47 від 20.11.2023 р. був матеріал щодо обліку в ЖБК, а саме: якщо ЖБК уже зареєстрований платником ПДВ, він зобов’язаний скласти податкову накладну на звільнені операції та зареєструвати її в ЄРПН. А якщо ЖБК мав загальну систему оподаткування без ПДВ, то як бути в цьому випадку?

Одразу скажемо, що бухоблік операцій ЖБК не змінюється від того, чи зареєстрований він платником ПДВ, чи ні. Єдина особливість в тому, що у неплатника ПДВ не буде записів щодо нарахування податкових зобов’язань та податкового кредиту з ПДВ. Відповідно, і не буде розподілу вхідного ПДВ, якщо у будинку є житлові та нежитлові приміщення для продажу.

Загальна система оподаткування передбачає реєстрацію платником ПДВ добровільно або обов’язково, якщо обсяг операцій, що підлягають оподаткуванню, протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1000000 гривень – пп. 181.1 ПКУ. Добровільна реєстрація платником ПДВ можлива тоді, коли підприємству ще далеко до обсягу операцій 1 млн грн, але воно вважає за потрібне бути платником ПДВ.

ЖБК на загальній системі може не бути платником ПДВ тільки в тому разі, якщо він не досяг вказаного обсягу операцій. 

Звільнені операції також враховуються при визначенні обсягу, який вимагає реєстрації платником ПДВ – докладніше про це тут. Зокрема, операції з другого і подальшого постачання житла, які звільнені від ПДВ на підставі пп. 197.1.14 ПКУ, теж будуть враховуватися при визначенні цього обсягу. 

Тож якщо ЖБК побудує житловий будинок і після завершення будівництва буде реалізовувати квартири, перші ж операції з продажу перших квартир стануть причиною перевищення обсягу операцій 1 млн грн. Тому ЖБК доведеться реєструватися платником ПДВ на початку продажів квартир (а точніше, після того продажу, який перевищить обсяг 1 млн грн), незважаючи на те, що такі продажі звільнені від ПДВ. Наприклад, якщо перша квартира буде реалізована за ціною більше 1 млн грн, то реєструватись платником ПДВ потрібно буде вже після цього продажу. Якщо 1 млн грн буде перевищено після продажу другої квартири, то реєструватись платником ПДВ потрібно буде після продажу другої квартири, і т.д.

Якщо ЖБК буде продавати тільки житлові приміщення, і при цьому всупереч вимогам п. 181.1 ПКУ не зареєструється платником ПДВ після досягнення обсягу продажів 1 млн грн, на практиці негативних наслідків для нього не буде. Відповідно до п. 183.10 ПКУ будь-яка особа, яка підлягає обов'язковій реєстрації як платник ПДВ, не подала до контролюючого органу реєстраційну заяву, несе відповідальність за ненарахування або несплату ПДВ на рівні зареєстрованого платника без права нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування. 

А якщо ЖБК проводитиме тільки звільнені операції, то він не буде зобов’язаний нараховувати ПДВ, і відповідно, немає до чого застосовувати п. 183.10 ПКУ. Також, якщо ЖБК не був зареєстрований платником ПДВ, він не отримував податковий кредит з ПДВ і тому не має обов’язку нараховувати податкові зобов’язання за п. 198.5 ПКУ та робити розподіл за ст. 199 ПКУ. В цілому, ЖБК не понесе відповідальності за нереєстрацію платником ПДВ, тільки за умови, якщо він буде здійснювати тільки звільнені від ПДВ операції.

Зовсім інша ситуація буде, коли у будинку є нежитлові приміщення для продажу і ЖБК буде продавати їх з ПДВ після досягнення 1 млн грн. Тоді на вартість такого продажу при перевірці контролери нарахують 20% ПДВ без права на податковий кредит. Самостійно ЖБК цього зробити не може.  Тож в цьому разі ЖБК краще зареєструватись платником ПДВ вже на етапі будівництва, щоб мати право на податковий кредит за нежитловими приміщеннями.

Далі, коли ЖБК реалізує всі квартири, він після цього може взяти будинок на обслуговування. Тоді ЖБК отримує право стати неприбутковою організацією. Але обслуговування будинку – це по суті діяльність з надання послуг мешканцям, і ця діяльність теж вимагатиме реєстрації платником ПДВ, якщо за останні 12 місяців обсяг таких послуг досягне 1 млн грн. Проте якщо ЖБК перед цим реалізував збудовані квартири, він вже «використав» цей обсяг під час такої реалізації і повинен стати платником ПДВ до того, як починати здійснювати оподатковувані операції.

Отже, в даному випадку ЖБК буде «складно» залишатися неплатником ПДВ, якщо він планує реалізацію квартир після закінчення будівництва і подальше обслуговування будинку.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 141
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249335
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435