• Посилання скопійовано

ПДВ при придбанні рекламного ролика у нерезидента

Підприємство за 200 доларів США придбало рекламний ролик (пісню) у нерезидента, оплативши придбання корпоративною карткою. Придбаний ролик використовуватиметься в рекламних цілях. Як обліковувати придбаний ролик? ПДВ, податок на доходи нерезидента?

Початкове зауваження

Дати конкретну відповідь на це питання можливо тільки після ретельного вивчення супровідних документів (договору тощо), для з’ясування правового статусу придбаного ролику. Далі наводимо можливі варіанти обліку і оподаткування, які найімовірніше можливі в розглядуваній ситуації.

 

Податок на додану вартість

Відповідно до пп. 14.1.225 ПКУ роялті - будь-який платіж, в тому числі платіж, що сплачується користувачем об’єктів авторського права і (або) суміжних прав на користь організацій колективного управління, відповідно до Закону України «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав», отриманий як винагорода за використання або за надання права на використання об’єкта права інтелектуальної власності, а саме на будь-які літературні твори, твори мистецтва або науки і т.д.

Тобто, якщо підприємство придбало тільки право використання ролика, платіж буде роялті.

Якщо ж підприємство придбало права власності на ролик, такий платіж не буде роялті.

Таку саму думку щодо придбання торгової марки (об’єкта права інтелектуальної власності) висловило Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків тут.

Відповідно до пп. 196.1.6 ПКУ виплати роялті у грошовій формі не є об’єктом оподаткування ПДВ. Тож якщо платіж за придбаний ролик буде роялті, ПДВ не нараховуватиметься.

Якщо ж підприємство придбало право власності на ролик, така операція з точки зору оподаткування ПДВ вважатиметься імпортом послуг. Детально про оподаткування ПДВ в разі імпорту послуг ми писали тут. Порядок складання ПН при імпорті послуг детально розглянутий тут.

ПДВ при цьому має нарахувати отримувач послуг, навіть якщо він не є платником ПДВ, за умови, що місце постачання послуг знаходиться на митній території України.

В розглядуваній ситуації, на наш погляд, місце постачання знаходиться на митній території України згідно з п. «а» п. 186.3 ПКУ (надання майнових прав інтелектуальної власності, створення за замовленням та використання об'єктів права інтелектуальної власності, у тому числі за ліцензійними договорами). Поряд з цим зазначені послуги можуть відноситися до електронних послуг. Для таких послуг місце постачання також знаходитиметься на митній території України (див. п. 186.3-1 ПКУ).

 

Податок на доходи нерезидентів

Якщо платіж буде визнано роялті, то згідно з п. «в» пп. 141.4.1 ПКУ такий платіж оподатковується податком на доходи нерезидентів в розмірі 15% від суми доходу. Детально про справляння цього податку ми писали тут, тут, тут.

Якщо платіж не буде визнано роялті, податок на доходи нерезидентів не справляється згідно з п. «к» пп. 141.4.1 ПКУ, як доходи у вигляді виручки або інших видів компенсації вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, переданих, виконаних, наданих резиденту (постійному представництву іншого нерезидента) від такого нерезидента.

Якщо платіж буде роялті, чи можна нерезиденту сплатити 200 доларів, а податок нарахувати на цю суму “зверху”?

Ні, так робити не можна. Адже в пп. 141.4.2 ПКУ прямо зазначено, що податок утримується за рахунок доходу. Тобто, нерезиденту перераховується сума за мінусом утриманого податку.

Але якщо дохід нерезиденту виплатили в негрошовій формі, або якщо під час виплати нерезиденту доходу податок не утримали і утримують податок пізніше, тоді податок нараховують “зверху” - застосовуючи формулу, наведену в абз. 3 пп. 141.4.2 ПКУ:

Пс = СД х 100 : (100 - СП) - СД, де:

      Пс - сума податку до сплати;

      СД - сума виплаченого доходу;

      СП - ставка податку, встановлена цим підпунктом.

Наприклад, якщо на дату виплати доходу 200 дол. США офіційний курс НБУ 36,2812 грн. за 1 дол. США, то сума виплати - 7 256,24 грн. (200 х 36,2812). Якщо на дату виплати доходу податок не утримали, а утримують пізніше, то сума податку становитиме: 7 256,24 х 100 : (100 - 15) - 7 256,24 = 1 280,51 грн.

Тож якщо під час виплати доходу податок не утримали, надалі його нараховують на дохід “зверху”. Якщо ж податок утримують під час виплати доходу, його утримують тільки з суми нарахованого доходу. Тому щоб на руки нерезиденту перерахувати 200 дол. США, сума нарахованого доходу має бути більшою, зокрема, становити 235,29 дол. США (200 х 100 :(100 - 15)).

 

Бухгалтерський облік

Якщо платіж буде визнано роялті, на наш погляд, його відображаються спершу у складі витрат майбутніх періодів на рахунку 39, а при використанні ролика в рекламних компаніях списують на рахунок 93:

      Дт 39 Кт 632 - 235,29 дол / 8 536,60 грн. (отримано роялті);

      Дт 632 Кт 312 - 200 дол / 7 256,24 грн. (перераховано роялті нерезиденту, за мінусом податку);

      Дт 632 Кт 641 - 1 280,36 грн. (утримано податок);

      Дт 641 Кт 311 - 1 280,36 грн. (перераховано податок до бюджету);

      Дт 93 Кт 39 - 8 536,60 грн. (списано роялті на витрати на збут під час використання ролику при проведенні рекламної кампанії).

Якщо ж підприємство придбало право власності на ролик і платіж не є роялті, на наш погляд, підприємство придбало нематеріальний актив, який спершу відображають у складі капітальних інвестицій на субрахунку 154, а потім зараховують на баланс:

      Дт 125 Кт 154.

Такий об’єкт амортизують в загальному порядку. Нараховану амортизацію відносять до складу витрат на збут:

      Дт 93 Кт 133.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 128
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249325
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435