• Посилання скопійовано

Компенсація нерезидентом доставки товару на експорт: що з ПДВ?

Підприємство експортує товар вартістю до 150 євро. Покупець нерезидент 16.10.2023 р. компенсує вартість доставки 10 євро. Чи оподатковується компенсація ПДВ? Якщо так, на яку суму виписувати ПН?

Згідно з пп. 14.1.185 ПКУпостачання послуг - будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об'єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об'єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності.

Оскільки операція отримання компенсації не є постачанням товарів, тому, на наш погляд, вона є постачанням послуг

А відповідно до пп. «б» пп. 185.1 ПКУ об’єктом оподаткування ПДВ є операції з постачання послуг, місце постачання яких знаходиться на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

Хоча, наприклад, в подібній ситуації, а саме у разі компенсації судового збору, ДПС не бачить операції постачання.

З цього приводу читаємо відповідь ДПС на питання в ЗІР (101.04): «Чи є об’єктом оподаткування ПДВ сума судового збору, який за рішенням суду платнику податку компенсує друга сторона?».

ДПС цитує ті самі норми ПКУ, що й ми навели вище. Але висновок робить прямо протилежний: компенсація судового збору не підпадає під визначення операції з постачання товарів/послуг, то ПДВ за такою операцією не нараховується.

Щоправда, ДПС має іншу думку, якщо компенсуються витрати на сплату земельного податку та податку на нерухоме майно.

Читаємо відповідь ДПС на питання в ЗІР (101.04): «Чи включаються кошти, отримані як відшкодування (компенсація) земельного податку та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки до складу орендної плати, та чи включаються такі суми до бази оподаткування ПДВ орендодавця (у тому числі за умови, якщо між орендодавцем та орендарем укладено окремі договори про надання орендарем компенсації таких витрат)?».

ДПС відповідає, що отримані орендодавцем (крім бюджетної установи)  кошти є складовою частиною орендної плати та включаються до бази оподаткування та оподатковуються ПДВ у загальновстановленому порядку, у тому числі за умови, якщо між орендодавцем та орендарем укладено окремі договори про надання орендарем компенсації таких витрат.

Як бачимо, залежно від особливостей кожної конкретної ситуації податкова служба може займати різні точки зору. Причому в ПКУ такі особливості не прописані. Це всього лише думка податкової служби.

Тож і в розглядуваній ситуації у податкової служби може бути своя думка. Яка ця думка, ми не знаємо. Для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Хоча свою точку зору ми вище сказали. На наш погляд, компенсація витрат доставки є операцією постачання послуг. А тому така операція оподатковуватиметься ПДВ, якщо місце постачання послуг знаходитиметься на митній території України, згідно з ст. 186 ПКУ.

Окремо такої операції, як компенсація витрат, в ст. 186 ПКУ немає. Тоді згідно з пп. 186.4 ПКУ місцем постачання послуг є місце реєстрації постачальника, крім операцій, зазначених у пп. 186.2, 186.3 і 186.3-1 ПКУ.

Постачальник в розглядуваній ситуації – це підприємство, яке виставляє витрати для компенсації. Таке підприємство яке є резидентом України. Тобто, місце постачання знаходиться на митній території України, отже, на операцію компенсації витрат ПДВ нараховується в загальному порядку, як і для інших операцій експорту послуг.

Особливості оподаткування ПДВ при експорті послуг ми детально розглядали тут.

Там ми зазначали, що ПЗ з ПДВ нараховується за правилом першої події згідно з пп. 187.1 ПКУ. Про особливості складання ПН при експорті послуг можна почитати тут.

У декларації з ПДВ експортовані послуги відображаються в рядку 1.1, якщо місце постачання на митній території України і послуги оподатковуються за ставкою 20%.

 

На яку суму виписувати ПН?

Якщо підприємство отримало компенсацію 10 євро, то ця сума містить в тому числі ПДВ. 

Адже відповідно до пп. 194.1.1 ПКУ податок становить 20%, 7 і 14% бази оподаткування та додається до ціни товарів/послуг.

Тобто, ПДВ в ціні товару сплачує покупець.

Нехай підприємство отримало компенсацію 16.10.2023 р. в розмірі 10 євро і це є перша податкова подія. Офіційний курс НБУ на цю дату - 38,2782 грн за 1 євро.

В перерахунку на гривні сума отриманої оплати – 382,78 грн (10 х 38,2782). В тому числі ПДВ – 63,80 грн (382,78 : 6).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    Сьогодні 09:13
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 218
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249345