• Посилання скопійовано

Чи виникає додаткове благо при оплаті з рекламною метою послуг проживання ВПО?

Підприємство в рамках проведення реклами своєї продукції оплатило іншому підприємству вартість проживання на базі відпочинку для всіх фізосіб, потребуючих прихистку (ВПО тощо). Це останнє надало такі послуги фізособам, без їх ідентифікації, надавши в кінці місяця підприємству акт наданих послуг і склавши ПН. Чи можна відобразити ПК? Чи можна відобразити витрати на збут? Чи буде додаткове благо у фізосіб?

Кому надані послуги?

В даній ситуації підприємство оплачувало відповідні послуги. А підприємство, яке отримало оплату, надавало послуги проживання фізособам, які до нього звернулися.

Таким чином, послуги надані фізособам, а підприємство є лише платником цих послуг. Тому, на наш погляд, немає підстав виписувати акт на підприємство платника. Підприємство, яке надавало послуги проживання, має складати відповідні документи на фізосіб – отримувачів послуг.

 

На кого складати податкову накладну?

Дивимося відповідь ДПС на питання в ЗІР (101.16): «Який порядок складання податкової накладної при поставці товарів/послуг покупцю, якщо договором передбачена оплата за такі товари/послуги від третьої особи?».

ДПС відповідає, що незалежно від того, що згідно з умовами договору виконання обов’язку щодо оплати за товари/послуги покладено на іншу особу, податкова накладна складається на покупця (отримувача) товарів/послуг.

Таким чином, в даній ситуації ПН не може складатися на підприємство-платника. ПН має складатися на отримувачів послуг – фізосіб, тобто, на неплатників.

Якщо спершу надходить оплата, то за правилом першої події (див. пп. 187.1 ПКУ) на дату такої оплати слід виписувати ПН на неплатника.

З наведеного також випливає, що якщо ПН таки складена на підприємство-платника, то в останнього на підставі такої ПН немає підстав відобразити податковий кредит. Підприємство-постачальник послуг має скласти РК до такої ПН, обнуливши її показники, і скласти правильну ПН на неплатника.

 

Чи можна відобразити витрати на збут?

У питанні зазначено, що підприємство в рамках проведення соціально-рекламного заходу для формування у покупців обізнаності, пізнавальності бренду та підвищення інтересу до продукції, що реалізує підприємство, оплатило іншому підприємству вартість проживання на базі відпочинку для всіх фізичних осіб, потребуючих прихистку (вимушені переселенці, ВПО, постраждалі особи внаслідок влучання ракет в місця проживання громадян тощо).

Ділова мета, з якою підприємство організувало зазначений соціально-рекламний захід - збільшення обізнаності та популяризації торговельної марки серед клієнтів підприємства. В період проведення соціально-рекламного заходу здійснювалось інформування осіб, що прибули на базу відпочинку, з товарами, які реалізує підприємство, їх властивостями та особливістю застосування.

З наведеного випливає, що підприємство здійснило оплату з рекламною метою, а тому витрати на таку оплату відносять до витрат на збут:

  • Дт 93 Кт 631 – на підставі акта від іншого підприємства про надані посилуги (такий акт підтверджує цілі використання сплачених коштів);
  • Дт  631 Кт 311 – оплата.

 

Чи може така оплата без ідентифікації фізосіб бути додатковим благом?

Підприємство, яке здійснює оплату, безпосередньо не надає дохід фізособам, тому на момент перерахування коштів у нього взагалі не стоїть питання оподаткування фізосіб і визначення додаткового блага.

А підприємство, яке надає послуги проживання, надає їх за рахунок оплати від першого підприємства. Тобто, і це останнє також не надає дохід фізособам. Воно надає їм послуги за рахунок іншого підприємства.

На наш погляд, якщо підприємство, що надає послуги проживання, відзвітується перед підприємством платником про фізосіб, які отримали послуги проживання, у підприємства платника може постати питання про необхідність утримання ПДФО і ВЗ з наданого фізособам доходу у вигляді оплати їх проживання.

Але в питанні зазначено, що не було ідентифікації фізосіб, які скористалися послугами проживання. А тому підстав для утримання ПДФО, ВЗ немає.

Подібні висновки читаємо і у відповіді ДПС на питання в ЗІР (103.23): «Чи є об’єктом оподаткування ПДФО вартість подарунків, що роздаються відвідувачам під час проведення рекламної акції?».

ДПС відповідає, що якщо під час проведення рекламної акції здійснюється розповсюдження рекламного товару, а споживачами реклами є невизначене коло платників податку, то вартість такого товару не розглядається як дохід фізичних осіб – споживачів таких рекламних заходів та, відповідно, не є об’єктом оподаткування ПДФО. Разом з тим, якщо в період проведення рекламної акції надаються подарунки, отримувачами яких є конкретні особи, то вартість таких подарунків є об’єктом оподаткування ПДФО з урахуванням обмежень, встановлених пп. 165.1.39 ПКУ.

Від себе додамо, що якщо дохід не оподатковується ПДФО, він не оподатковується і ВЗ. А якщо оподатковується ПДФО, то оподатковується і ВЗ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 088
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249295
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435