• Посилання скопійовано

Запит ДПІ щодо оподаткування ПДВ постачання ультразвукової діагностичної системи

Підприємство постачає ультразвукову діагностичну систему. Планує направити запит до ДПІ, чи є така система в Переліку товарів, на які поширюється звільнення за пп. 3 пп. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ. Як сформулювати звернення до ДПС?

Додаткові умови

Чи правильним буде таке формулювання: 

«Чи застосовується звільнення від ПДВ згідно з пп. 32 (абзац 3) підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ до операцій із ввезення та постачання на митній території України медичних виробів з назвою: «Ультразвукова діагностична система (комерційна назва)» та «Ультразвукова система (комерційна назва)», на які є в наявності Декларації про відповідність технічним регламентам щодо медичних виробів, затверджених Постановою КМУ №753 від 02.10.2013 року, які призначені для використання закладами охорони здоров’я для надання медичної допомоги фізичним особам, які в період запровадження воєнного стану зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження здоров’я, у відповідності з Переліком лікарських засобів та медичних виробів, що ввозяться та постачаються на митну територію України під час воєнного стану, затвердженого Постановою КМУ від 27.12.2022 року №1447, в якому зазначена назва даних медичних виробів як «Апарат ультразвукової діагностики»?».

 

Відповідь:

Особливості пільги за  п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ

В пп. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ є дві норми щодо постачання лікарських засобів і медичних виробів. Одна встановлена підпунктом 2, друга підпунктом 3. Особливості їх застосування розглянуті, наприклад, в ІПК ДПСУ від 26.05.2023 р. №1280/ІПК/99-00-21-03-02-06.

Там зазначено таке:

  • Відповідно до пп. 2 і 3 пп. 32 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ визначено, що тимчасово, на період проведення антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації та/або запровадження воєнного стану відповідно до законодавства, звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України:
  • лікарських засобів та медичних виробів відповідно до пп. «в» пп. 193.1 ПКУ, що призначені для використання закладами охорони здоров'я, учасниками антитерористичної операції, особами, що беруть участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації, для надання медичної допомоги фізичним особам, які у період проведення антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації та/або запровадження воєнного стану відповідно до законодавства зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження здоров'я, за Переліком №1447;
  • лікарських засобів та медичних виробів без державної реєстрації та дозвільних документів щодо можливості ввезення на митну територію України, що призначені для використання закладами охорони здоров'я, учасниками антитерористичної операції, особами, що беруть участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації, для надання медичної допомоги фізичним особам, які у період проведення антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації та/або запровадження воєнного стану відповідно до законодавства зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження здоров'я, за переліком та в обсягах, встановлених Кабінетом Міністрів України. Такі обсяги визначені у додатку до Розпорядження КМУ від 27.05.2015 р. №544-р.

Тобто, якщо відповідні медвироби відповідають нормам пп. "в" пп. 193.1 ПКУ, і вони наведені в Переліку № 1447, вони звільняються від оподаткування на підставі пп. 2  пп. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ.

Своєю чергою, в пп. "в" пп. 193.1 ПКУ сказано про лікарські засоби, дозволені для виробництва і застосування в Україні та внесені до Державного реєстру лікарських засобів, а також медичні вироби, які внесені до Державного реєстру медичної техніки та виробів медичного призначення або відповідають вимогам відповідних технічних регламентів, що підтверджується документом про відповідність, та дозволені для надання на ринку та/або введення в експлуатацію і застосування в Україні.

Якщо ж відповідні медвироби не мають державної реєстрації та дозвільних документів, вони будуть звільнятися від оподаткування згідно з пп. 3 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ, за умови, що зазначені в додатку до Розпорядження № 544-р.

Відразу зазначимо, що в Розпорядженні №544-р немає жодної з систем, які наведено в запитанні. Тому в розглядуваній ситуації може йти мова про звільнення тільки за пп. 2 пп. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ. Таким чином, потрібно відповідати нормам цієї останної пільги.

Щоб відповідати нормам цієї пільги, потрібно, щоб відповідна система:

1. була внесена до Державного реєстру медичної техніки та виробів медичного призначення або відповідала вимогам відповідних технічних регламентів, що підтверджується документом про відповідність, та дозволена для надання на ринку та/або введення в експлуатацію і застосування в Україні;

2. призначалася для використання закладами охорони здоров’я тощо для надання медичної допомоги фізичним особам, які у період проведення антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації та/або запровадження воєнного стану відповідно до законодавства зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження здоров'я;

3. була внесена до Переліку №1447.

Щодо дотримання другої умови в наведеній вище ІПК зазначено, що інформація щодо цілей використання медичних виробів може бути зазначена у договорі на постачання таких медичних виробів, укладеному між постачальником та покупцем.

Щодо дотримання третьої умови зазначено: «Щодо віднесення товару (ендопротезу кульшового суглобу) до категорії медичних виробів, які наявні у відповідному переліку, встановленому Кабінетом Міністрів України, ДПС рекомендує звернутися до Міністерства охорони здоров'я України як до головного органу у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров'я, зокрема здійснює нормативно-правове регулювання у сфері охорони здоров'я».

З наведеного випливає, що ДПС не надасть відповіді на питання, чи є «Ультразвукова діагностична система (комерційна назва)» та «Ультразвукова система (комерційна назва)» медичним виробом, який в Переліку № 1447 названо «Апарат ультразвукової діагностики». З таким питанням слід звернутися до МОЗУ.

На наш погляд, звертаючись до МОЗУ, свій запит можна сформулювати приблизно таким чином:

«Підприємство планує ввозити на територію України та поставляти на митній територі України товари з назвами «Ультразвукова діагностична система (комерційна назва)» та «Ультразвукова система (комерційна назва)». На ці товари підприємство має Декларацію про відповідність технічним регламентам щодо медичних виробів, затверджених Постановою КМУ №753 від 2 жовтня 2013 року. Чи відповідають зазначені товари таким вимогам:

1. пп. "в" пп. 193.1 ПКУ, де сказано, що медичні вироби повинні бути внесені до Державного реєстру медичної техніки та виробів медичного призначення або відповідають вимогам відповідних технічних регламентів, що підтверджується документом про відповідність, та дозволені для надання на ринку та/або введення в експлуатацію і застосування в Україні;

2. пп. 2 пп. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ, де сказано, що такі товари повинні бути внесені до Переліку, затвердженого Постановою КМУ від 27.12.2022 р. № 1447, зокрема, чи відповідають наведені вище товари медичному виробу з цього Переліку під назвою “Апарат ультразвукової діагностики».

Якщо від МОЗУ будуть отримані ствердні відповіді, на наш погляд, підприємство зможе скористатися звільненням від оподаткування ПДВ за пп. 2 пп. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ, за умови, що ціль використання медичних виробів зазначена у договорі на постачання таких медичних виробів, укладеному між постачальником та покупцем (див. вище). І за умови, що постачання здійснюється під час дії воєнного стану.

А вже після отримання ствердної відповіді від МОЗ можна направити запит на отримання ІПК і до податкової служби.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20242
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202420
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 664
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202430
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202432