• Посилання скопійовано

Чи коригувати ПДВ при поверненні передоплати під час перебування на ЄП?

Підприємство - платник ПДВ перерахувало аванс постачальникам товарів, послуг і відобразило ПК з ПДВ на підставі ПН постачальників. Але після переходу на ЄП (2%) постачальник повернув аванс. ПК в цей період не було відкориговано. Чи потрібно коригувати зараз, після повернення з ЄП (2%) на попередню систему оподаткування і ПДВ?

Під час перебування на ЄП (2%)

Відповідно до пп. 9.5 підр. 8 розд. ХХ ПКУ, платники ЄП третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені цим пунктом, звільняються від обов’язку нарахування та сплати ПДВ за операціями з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, а також від подання податкової звітності з податку на додану вартість, а їх реєстрація платником ПДВ є призупиненою.

Під призупиненням реєстрації платником ПДВ для цілей пп. 9 підр. 8 розд. ХХ ПКУ розуміється, що для платників ЄП третьої групи (2%) призупиняються права та обов’язки, встановлені розділом V та підрозділом 2 розділу XX ПКУ (у тому числі щодо формування податкового кредиту) на період використання особливостей оподаткування, встановлених пп. 9 підр. 8 розд. ХХ ПКУ.

Тобто, в періоді повернення авансу реєстрація платником ПДВ у покупця призупинена і він не може відобразити зменшення ПК.

 

Після повернення на попередню систему оподаткування і ПДВ

Відповідно до пп. 9-1.2 підр. 8 розд. ХХ ПКУ платники податків, у яких була призупинена реєстрація платником ПДВ відповідно до пп. 9.5 підр. 8 розд. ХХ ПКУ та яким з 1 серпня 2023 року автоматично відновлено права та обов’язки, встановлені розділом V та підрозділом 2 розділу XX ПКУ, за товарами, необоротними активами, придбаними/виготовленими/ввезеними на митну територію України з ПДВ до початку застосування ЄП (2%), які використані (поставлені, реалізовані) в період застосування особливостей оподаткування, встановлених пп. 9 підр. 8 розд. ХХ ПКУ, зобов’язані не пізніше 31 жовтня 2023 року нарахувати податкові зобов’язання відповідно до пп. 198.5 ПКУ. При цьому база оподаткування при нарахуванні податкових зобов’язань за необоротними активами визначається виходячи з балансової (залишкової) вартості, що склалася станом на перше число місяця, в якому вони були використані (поставлені, реалізовані), а в разі відсутності обліку необоротних активів - виходячи із звичайної ціни, за товарами - виходячи з вартості їх придбання. 

Тобто, якщо платник придбав з ПДВ товари, послуги до переходу на ЄП (2%), а продав ці товари, послуги в період перебування на ЄП (2%), після повернення на попередню систему оподаткування з 01.08.2023 р. він повинен нарахувати компенсуюче ПЗ з ПДВ на ці товари, послуги у строк до 31.10.2023 р. 

За буквального розуміння цієї норми ПДВ слід нараховувати тільки якщо товари, послуги продані. Про операцію повернення передоплати (авансу) тут не сказано жодного слова. Тож за буквального розуміння підприємство не повинно нараховувати компенсуюче ПЗ з ПДВ в розглядуваній ситуації. І не повинно коригувати в якийсь інший спосіб.

Але ми припускаємо, що на практиці податкова служба трактуватиме цю норму розширено, а не буквально, вважаючи, що якщо відображено податковий кредит, то при поверненні передоплати потрібно відобразити податкові зобов’язання. У всякому разі, нарахування компенсуючого ПЗ з ПДВ в цій ситуації виглядає досить логічним. 

Тому підприємство може нарахувати компенсуюче ПДВ, виходячи із розширеного розуміння зазначеної норми. Причому, яка зараз думка податкової з цього питання, нам невідомо. 

Тому для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію з цього питання.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20241
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202420
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 601
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202431