• Посилання скопійовано

Об’єкт фінансового лізингу повертається лізингодавцю: які наслідки з ПДВ?

Лізингоодержувач повертає об’єкт фінансового лізингу лізингодавцю, не викуповуючи і не виплативши вартість об’єкту. Об’єкт повертається за вартістю 2 млн грн з ПДВ, вартість об’єкта за договором фінлізингу 3 млн грн з ПДВ, різниця 1 млн – це сума, яку сплачено за об’єкт. На дату акту передачі об’єкта лізингоодержувач склав ПН на 2 млн грн. Чи потрібно лізингоодержувачу нарахувати ПЗ за пп. 198.5 ПКУ на суму виплачених лізингодавцю коштів 1 млн грн на дату повернення об’єкта, який використовувався у госпдіяльності? Залишкова вартість 2,5 млн грн на початок місяця, в якому було повернення. Чи потрібно лізингоодержувачу скласти ПН на перевищення залишкової вартості над вартістю повернення?

Об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників ПДВ, зокрема, з передачі об’єкта фінансового лізингу у володіння та користування лізингоодержувачу/орендарю. Норми передбачені пп. «а» пп. 185.1 ПКУ.

Підпунктом «а» пп. 14.1.191 ПКУ передбачено, що фактична передача матеріальних активів іншій особі на підставі договору про фінансовий лізинг (повернення матеріальних активів згідно з договором про фінансовий лізинг) чи іншої домовленості, відповідно до якої оплата відстрочена, але право власності на матеріальні активи передається не пізніше дати здійснення останнього платежу, вважається постачанням товарів. При цьому, відповідно до пп. 187.6 ПКУ датою виникнення податкових зобов’язань лізингодавця (орендодавця) для операцій з фінансового лізингу (фінансової оренди) є дата фактичної передачі об’єкта фінансового лізингу (фінансової оренди) у володіння та користування лізингоодержувачу (орендарю).

Датою виникнення податкових зобов’язань лізингоодержувача при поверненні майна, отриманого у фінансовий лізинг є дата фактичного повернення об’єкта фінансового лізингу лізингодавцю.

Виходячи з цього, на дату акту передачі об’єкта лізингулізингодавцю лізингоодержувач повинен скласти ПН на суму 2000 тис. грн, що і було зроблено.

Податкові зобов’язання з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ нараховуються у разі використання товарів, послуг, необоротних активів, у тому числі в неоподатковуваних операціях. Якщо об’єкт лізингу придбавався та використовувався у госпдіяльності лізингоодержувача та в оподатковуваних операціях, то ми не вбачаємо підстав для нарахування податкових зобов’язань з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ на суму виплачених лізингодавцю коштів 1000 тис.грн.

А ось дотриматися норм абз. 2 пп. 188.1 ПКУ таки потрібно буде. Тому лізингоодержувачу потрібно буде донарахувати ПЗ з ПДВ на різницю між залишковою вартістю об’єкта та його вартістю, за якою він повертався лізингодавцю: 2500 тис. грн – 2000 тис. грн = 500 тис. грн.

Про те, як скласти ПН на суму такого перевищення, читайте тут та тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Громадська організація отримала безкоштовний доступ до CRM-системи від нерезидента: що з ПДВ?
    Громадська організація планує укласти договір з ФОПом щодо налаштування та підтримки CRM-системи. Компанія-нерезидент (США) безкоштовно надає організації доступ до CRM-системи. Які податкові наслідки цих операцій?
    Сьогодні 12:112
  • Коли спливає строк на відображення ПК?
    Протягом березня-липня 2022 р. підприємство придбавало за готівку пальне, суми в чеках більше 240 грн, ПН не виписувалося, ПДВ зависло на субрахунку 644. Окрім того, є завислі суми ПДВ, без ПН, за період з 2019 по 2021 рр. Коли такі суми ПДВ можна списати до складу витрат (Дт 949 Кт 644)?
    13.05.202433
  • На яку дату виникає ПЗ з ПДВ при виконанні робіт?
    Підприємство уклало договір на виконання робіт з обробітку землі з 08.04.2024 по 01.12.2024 р. Роботи виконуються поетапно протягом всього договору. Але згідно з договором акт виконаних робіт на всі етапи складається один раз після виконання всіх робіт. На яку дату слід нараховувати ПЗ з ПДВ?
    13.05.2024326
  • Участь у дослідно-конструкторських роботах: умови звільнення від оподаткування ПДВ
    Державний науково-дослідний інститут замовив у підприємства розробку та виготовлення картонних ємностей в межах дослідно-конструкторської роботи. Оплата проводиться за рахунок бюджетних коштів з відповідного рахунку. Чи є ця операція звільненою від оподаткування ПДВ?
    09.05.202412
  • Обладнання передано на гарантійний ремонт нерезиденту: що з ПДВ?
    ТОВ в рамках гарантійного ремонту передало обладнання постачальнику-нерезиденту для проведення діагностики. В результаті було переналаштовано програмне забезпечення. Вивезення товару було в митному режимі переробки за межами митної території (код 61), а ввезення – в режимі імпорту. Чи потрібно сплачувати мито та складати ПН при вивезенні та імпорті за ставкою 0%?
    08.05.202417