• Посилання скопійовано

Товар медпризначення придбаний за ставкою ПДВ 20%: чи можна його продавати за ставкою 7%?

Підприємство придбало товар медпризначення у постачальника з 20% ПДВ, хоча ще дійсна декларація відповідності для цілей застосування ставки - 7%. Постачальник відмовляється пояснити причину. Чи може підприємство продавати цей товар за ставкою 7% ПДВ, посилаючись на декларацію відповідності і чи є право на податковий кредит 20% вхідного ПДВ від постачальника за умови зареєстрованої ПН?

Відповідно до пп. 193.1 ПКУ, ставка ПДВ 7% застосовується по операціях:

  • постачання на митній території України та ввезення на митну територію України лікарських засобів, дозволених для виробництва і застосування в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів, а також медичних виробів, які внесені до Державного реєстру медичної техніки та виробів медичного призначення або відповідають вимогам відповідних технічних регламентів, що підтверджується документом про відповідність, та дозволені для надання на ринку та/або введення в експлуатацію і застосування в Україні;
  • постачання на митній території України та ввезення на митну територію України лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання, дозволених для застосування у межах клінічних випробувань, дозвіл на проведення яких надано центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я.

Виходячи з цього, цей товар повинен продаватися за ставкою ПДВ 7% - за умови виконання вимог пп. 193.1 ПКУ. Добровільно відмовитися від цієї ставки і застосовувати основну ставку 20% не можна. 

Втім, якщо у постачальника немає документів про відповідність товару, він повинен застосовувати основну ставку 20%. Ми не знаємо реальної причини застосування ставки 20%, зокрема, постачальник може пояснювати це відсутністю саме у нього декларації про відповідність.

В даному випадку покупець має право продавати цей товар за ставкою 7%, якщо у покупця є така декларація і він впевнений, що він виконує вимоги пп. 193.1 ПКУ. Різниця між операціями з цим товаром у постачальника і у покупця тільки в тому, що постачальник міг вважати, що у нього немає декларації про відповідність товару, і тому він застосував основну ставку ПДВ. Ставка ПДВ, за якою платник продає певний товар, не залежить від того, за якою ставкою ПДВ цей товар було придбано.

На нашу думку, покупець також має право і на податковий кредит від постачальника за ставкою 20%, адже постачальник нарахував ці зобов’язання, зареєстрував свою ПН і задекларував їх у рядку 9 декларації з ПДВ

Ми виклали нашу думку з цього питання, проте для впевненості також рекомендуємо звернутись до податківців за наданням ІПК саме для умов, описаних у запитанні. Можливо, податківці матимуть більш фіскальну позицію. Але тоді неясно, що робити з податковим кредитом за ставкою 20% ПДВ. Норми пп. 198.5 ПКУ для даного випадку не підходять, а ця ситуація нормами ПКУ не врегульована. Хоча й не виключено, що податківці дадуть таку ж відповідь, яку дали ми.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20242
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202422
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 689
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202431
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202432