• Посилання скопійовано

Не співпадає код УКТ ЗЕД в імпортній митній декларації та у вихідній ПН: які наслідки?

Підприємство імпортувало товар в грудні 2012 року з кодом УКТ ЗЕД - 9018 9085 00, який діяв на той час. Цей код зазначений у паперовій митній декларації. При реалізації цього товару в 2023 році була складена ПН з актуальним зараз кодом УКТ ЗЕД - 9018 9084 00. ПН було заблоковано. Який код УКТ ЗЕД потрібно було зазначити у ПН на продаж цього товару?

З приводу застосування нових кодів УКТ ЗЕД на заміну старим податківці консультували так: починаючи з 01.01.2023 р., при здійсненні операцій з постачання товарів на митній території України графа 3.1 (код товару згідно з УКТ ЗЕД) розділу Б податкової накладної має заповнюватися з урахуванням таких особливостей, зокрема у разі здійснення операції з постачання товару, придбаного на митній території України або ввезеного на митну територію України до 31.12.2022 (включно), у графі 3.1 (код товару згідно з УКТ ЗЕД) розділу Б податкової накладної зазначається код відповідного товару згідно з УКТ ЗЕД (версії 2017 року), що був вказаний у митній декларації, оформленій при його ввезенні на митну територію України, або у податковій накладній, отриманій від постачальника при придбанні такого товару.

Тобто суть цієї поради в тому, що в податковій накладній зазначається саме той код, який був застосований «на вході» - у митній декларації або ПН від постачальника. Це потрібно для коректної роботи СЕА ПДВ. Докладніше про це – у нашій новині>>

У грудні 2012 року при ввезенні товару був застосований код 9018 9085 00 згідно УКТ ЗЕД, наведеному у Законі «Про Митний тариф України». У наступних версіях УКТ ЗЕД, що діяли після грудня 2012 року та у поточній версії 2022 року, що діє зараз, цього коду вже немає. Замість нього застосовується код 9018 90 84 00, хоча зміст цих кодів не змінився – це «прилади та пристрої, що використовуються у медицині, хірургії, стоматології або ветеринарії, включаючи сцинтографічну апаратуру та іншу електромедичну апаратуру, а також апаратура для дослідження зору; інші інструменти та прилади; інші».

Отже, за цими роз’ясненнями податківців, в ПН потрібно було навести код 9018 9085 00, який був зазначений у митній декларації, не зважаючи на те, що цей код вже давно не діє.

Також звертаємо увагу на те, що товар було ввезено ще у 2012 році, коли ще не було СЕА ПДВ (вона почала працювати з 1 липня 2015 року) та коли митні декларації оформлялися у паперовій формі. З огляду на це інформації про цей товар в СЕА ПДВ зараз немає. Тому ми не бачимо перепон для того, щоб зазначити у ПН діючий УКТ ЗЕД для цього товару. Якби така ПН була зареєстрована, жодних негативних наслідків не було б ані для продавця, ані для покупця. 

Але ПН була заблокована і для її розблокування доведеться надати митну декларацію, за якою цей товар було ввезено зі старим кодом 9018 9085 00. Оскільки вхідний та вихідний коди не співпадають, рекомендуємо описати причину такого неспівпадіння у поясненнях, що надаються для розблокування ПН, а саме: при реалізації товару було застосовано діючий код УКТ ЗЕД на дату реалізації, оскільки товар було придбано дуже давно – у 2012 році до початку роботи СЕА ПДВ.

Також рекомендуємо звернутись до податківців за наданням консультації з питання, чи можна реалізувати цей товар з новим кодом 9018 9084 00, з урахуванням всіх вищезгаданих обставин.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 147
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249335
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435