• Посилання скопійовано

Купівля тютюну і продажу суміші для кальяну: що з ПДВ?

ТОВ придбало тютюн для кальяну. Накладна складена на договірну вартість, а ПН на вартість за МРЦ, з позначкою в номері через дріб числа «6». Далі тютюн продається як суміш для кальяну. Чи правильно складена ПН? Чи обкладається ПДВ вартість постачання суміші для кальяну?

ПДВ при продажу тютюнових виробів виробниками, імпортерами

Відповідно до пп. 189.18 ПКУ, у разі постачання тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, для яких встановлені максимальні роздрібні ціни (МРЦ), при їх постачанні на митній території України, базою оподаткування є МРЦ таких товарів без урахування ПДВ.

Пунктом 197.27 ПКУ визначено, що звільняються від оподаткування ПДВ операцій з постачання на митній території України тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, для яких встановлені максимальні роздрібні ціни, крім операцій:

а) з першого постачання таких товарів їх виробниками;

б) з першого постачання таких товарів суб’єктами господарювання, які пов’язані відносинами контролю з виробниками у розумінні Закону «Про захист економічної конкуренції». Перелік таких суб’єктів затверджено Постановою КМУ від 29.12.2021 р. № 1423;

в) із ввезення таких товарів на митну територію України та їх першого постачання імпортером на митній території України.

Про те, який висновок з цього випливає, читаємо у відповіді ДПС на питання в ЗІР (101.07): «Яким чином оподатковуються операції з постачання тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, для яких встановлені максимальні роздрібні ціни?».

ДПС відповідає, що встановлений пп. 189.18 ПКУ порядок визначення бази оподаткування застосовуються виключно такими категоріями платників:

  • суб’єктами господарювання – виробниками тютюнової продукції;
  • суб’єктами господарювання, які пов’язані відносинами контролю з виробниками у розумінні Закону №2210;
  • імпортерами тютюнової продукції.

Тобто, саме тільки такі платники при постачанні тютюнової продукції, для якої встановлено МРЦ, при визначенні бази оподаткування ПДВ використовують МРЦ.

 

Податкова накладна на тютюнові вироби виробників, імпортерів

Дивимося Порядок №1307.

Платники ПДВ у разі здійснення операцій з постачання товарів, базою оподаткування для яких МРЦ, складають окремі ПН та зазначають у другій частині порядкового номера такої ПН код «6» (п. 6 Порядку №1307).

У разі складання ПН на операції з постачання товарів, базою оподаткування для яких встановлено МРЦ, у графі 7 зазначається МРЦ товару без урахування ПДВ (пп. 5 п. 16 Порядку № 1307).

Таким чином, в даній ситуації ПН на ТОВ складена правильно, за умови, що її складав виробник, суб’єкт господарювання з Переліку № 1423 чи імпортер тютюнової продукції.

 

Як покупець відображає податковий кредит?

Покупець сплачує постачальнику договірну ціну, яка відображається в накладних на постачання тютюнових виробів, але ПН складається не на договірну ціну, а на МРЦ. Тобто, вартість в накладних і ПН різна.

То на яку з них відображати ПК?

Прямої відповіді на це питання в ПКУ немає. Але, наприклад, в ІПК ДПСУ від 05.07.2022 р. №961/ІПК/99-00-21-03-02-06 читаємо таке:

«При придбанні тютюнової продукції, база оподаткування якої визначається виходячи з МРЦ, платники податку - покупці, які отримали зареєстровані в ЄРПН податкові накладні, у яких ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування податку на додану вартість вказана виходячи з МРЦ такої продукції, до податкового кредиту включають суми ПДВ, сплачені при придбанні такої тютюнової продукції, на підставі зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної.

Отже, при заповненні податкової звітності з ПДВ платники податку – покупці тютюнової продукції, база оподаткування при постачанні якої визначається виходячи з МРЦ,  у колонці А рядка 10.1 розділу ІІ «Податковий кредит» декларації, а також у графі 6 таблиці 2.1 та графі 4 таблиці 2.2 додатку 1 до декларації вказують обсяг придбання (без податку на додану вартість), зазначений у відповідній податковій накладній, складеній та зареєстрованій в ЄРПН постачальником за операцією з постачання тютюнової продукції, тобто  МРЦ такої продукції (без податку на додану вартість)».

Тобто, згідно з цією ІПК до складу ПК потрібно відносити всю суму ПДВ за ПН, складеною виходячи з МРЦ, а не суму ПДВ згідно договірної ціни.

Але оскільки, повторимося, цей момент в ПКУ не врегульовано, для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію. 

Подальше постачання тютюну, призначеного для кальяну, звільняється від ПДВ, про що скажемо далі. Це означає, що на придбані тютюнові вироби, а також на інші складові, що входять до складу суміші, потрібно нарахувати компенсуючі ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ. Поряд з цим нараховується компенсуюче ПЗ з ПДВ за ст. 199 ПКУ на товари, послуги, які частково використовуються у звільнених від оподаткування операціях.

 

Чи обкладається ПДВ вартість постачання суміші для кальяну?

Вище ми зазначали, що згідно з пп. 197.27 ПКУ операції постачання тютюнових виробів звільняються від оподаткування ПДВ, за певним винятком.

До 01.01.2023 р. операції роздрібної торгівлі тютюновими виробами оподатковувалися акцизним податком. Причому ДПС в своїх консультаціях, наприклад, тут, зазначала, що оподаткуванню акцизним податком підлягає вся суміш суміш для кальяну, а не тільки тютюн в такій суміші. 

Цей висновок, на наш погляд, доречний і щодо оподаткування ПДВ. Звільняється від оподаткування ПДВ вся суміш для кальяну, а не тільки тютюн в такій суміші. 

Але думка ДПС щодо цього питання нам невідома. Тому для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202418
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202416
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243251
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202420
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024222