• Посилання скопійовано

ПДВ та зарплата у резидента "Дія. Сіті"

Компанія-резидент займається виробництвом деталей. З 1 квітня 2023 року перейшла на податок на прибуток на особливих умовах зі ставкою 9% в "Дія. Сіті". Чи обов'язково реєструватися платником ПДВ після досягнення 1 млн грн? Як розраховувати зарплату працівникам: за основним місцем роботи та за сумісництвом? Як вести облік та яку звітність та коли подавати?

Резидентом "Дія. Сіті" може бути юрособа, зареєстрована на території України в установленому законодавством України порядку, незалежно від її місцезнаходження та місця провадження господарської діяльності, яка відповідає вимогам, визначеним ч. 1 ст. 5 Закону №1667.

 

Чи обов'язково реєструватися платником ПДВ після досягення обороту 1 млн грн? 

Згідно з пп.181.1 ПКУ, у разі, якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з розд. V ПКУ, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 млн. гривень (без урахування ПДВ), така особа зобов'язана зареєструватися як платник ПДВ у контролюючому органі за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) з дотриманням вимог, передбачених ст. 183 ПКУ, крім особи, яка є платником ЄП І – ІІІ групи.

Якщо компанія, що переходить із спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування, на дату такого переходу загальна сума від здійснення операцій із постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню ПДВ, протягом останніх 12 календарних місяців сукупно перевищувала 1 млн грн (у тому числі включаючи період перебування на спрощеній системі оподаткування), така особа повинна не пізніше 10 числа першого календарного місяця, в якому здійснено перехід на загальну систему оподаткування, подати до контролюючого органу реєстраційну заяву платника ПДВ за формою № 1-ПДВ та відповідно зареєструватись як платник ПДВ.

Отже, компанія-резидент, яка займається виробництвом деталей, при перевищенні 1 млн грн доходу за рік обов’язково повинна зареєструватися платником ПДВ.

 

Як розраховувати зарплату працівникам за основним місцем роботи та за сумісництвом? 

ЄСВ

Згідно з ч. 14-1 ст. 8 Закону про ЄСВ, єдиний внесок для платника — резидента Дія Сіті, який у календарному місяці відповідав вимогам, визначеним п. 2, 3 ч. 1, п. 10 ч. 2 ст. 5 Закону №1667, встановлюється, зокрема на суму нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону про оплату праці, — у розмірі мінімального страхового внеску.

Отже, зважаючи на те, що компанія отримала статус резидента Дія Сіті з початку місяця, то ЄСВ за кожного найманого працівника, які працюють за трудовим договором резидент нараховує за ставкою 22% від МЗП (замість фактичної).

 

ПДФО та ВЗ

Особливості оподаткування доходів спеціалістів резидента "Дія. Сіті" визначено пп. 170.14-1 ПКУ. Там зазначено, що податковий агент платника податку — спеціаліста резидента "Дія. Сіті" під час нарахування (виплати) на його користь доходів у вигляді заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платникові податку у зв’язку з трудовими відносинами чи з виконанням гіг-контракту, укладеного у порядку, передбаченому Законом №1667, оподатковує їх за ставкою, визначеною пп. 167.2 ПКУ, тобто за ставкою 5%.

Звертаємо увагу: зменшена ставка застосовується за умови, що розмір такого доходу за рік не перевищує еквівалент 240 тисяч євро. Зі суми перевищення платник самостійно доплачує податок за ставкою 18% та подає річну податкову декларацію (пп. 170.14-1.3 ПКУ).

А от ВЗ такий дохід оподатковуватимуть за ставкою 1,5% незалежно від розміру.

Увага! ПДФО за ставкою 5%, встановленою пп. 170.14-1.2 ПКУ, застосовується до доходів платника податку — спеціаліста резидента "Дія. Сіті" з місяця, наступного за календарним місяцем, в якому юрособа набула статусу резидента "Дія. Сіті".

Оскільки компанія отримала статус резидента "Дія. Сіті" з початку місяця, то зі суми нарахованої заробітної плати працівникам утримує ПДФО за ставкою 5%. Крім того, зі суми нарахованої таким працівникам заробітної плати потрібно утримати ВЗ за ставкою 1,5%. 

Зазначене оподаткування стосується заробітної плати всіх працівників і тих, хто працює у резидента за основним місцем роботи, і тих, що працюють за сумісництвом.

 

Як вести облік та яку звітність і коли подавати?

Облік залишається попередній, жодних відмінностей ведення діяльності для резидента "Дія. Сіті" законодавством не передбачено.

 

Податок на прибуток

Спеціальний режим оподаткування резидентів "Дія. Сіті" передбачає можливість переходу на оподаткування податком на прибуток підприємств за особливими умовами (аналог податку на виведений капітал), що передбачають ставку податку у розмірі 9 % та оподаткування лише низки операцій. Платники податку на прибуток вперше подаватимуть декларацію з податку на прибуток за особливими умовами, починаючи зі звітного (податкового) періоду – 2023 календарний рік.

 

Об’єднана звітність

Об’єднана звітність подається протягом 40 календарних днів після закінченння звітного кварталу (пп. 49.18.2 ПКУ).

 

ПДВ

ПДВ-звітність (якщо резидент "Дія. Сіті" стане його платником) потрібно буде подавати протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного місяця (пп. 49.18.1 ПКУ).

 

Фінзвітність

Резиденти "Дія. Сіті" подають річну фінансову звітність не пізніше 28 лютого року, що настає за звітним роком. У цей строк усі без винятку підприємства подають дві фінзвітні форми — Баланс і Звіт про фінансові результати.

Іншу звітність (податкову, статистичну тощо) компанія буде подавати залежно від специфіки її діяльності.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20243
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202426
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 729
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202431
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202432