• Посилання скопійовано

Заблокували ПН на імпортоване програмне забезпечення: що робити?

Підприємство 28.02.2023 р. скачало ПЗ в іноземного постачальника. Оскільки документа від постачальника не було, ПЗ оприбуткували на підставі внутрішнього акту за прайсовою ціною, склали ПН, яка була заблокована. У березні постачальник надав інвойс, де замість прайсової ціни 700 євро була ціна - 1 євро. Як бути з ПДВ?

Додаткові умови: ПЗ включено до собівартості обладнання, яке реалізоване в лютому 2023 р.

 

Відповідь:

Оприбуткування, якщо немає документа від постачальника

Відповідно до пп. 2.5 Положення №88, якщо правилами документообороту підприємства передбачена можливість відображення господарської операції, щодо якої на момент закінчення складання регістрів бухгалтерського обліку за звітний період від контрагента у терміни, встановлені законодавством, не отримано первинного документа, підставою для перенесення інформації про таку господарську операцію до регістрів бухгалтерського обліку є належним чином оформлений внутрішній первинний документ (акт), складений посадовою особою, відповідальною за приймання-відпуск товарно-матеріальних цінностей, робіт і послуг.

Господарські операції, наведені у внутрішньому первинному документі (акті), оцінюються в порядку, визначеному національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку або міжнародними стандартами фінансової звітності.

Відповідно до пп. 9 НП(С)БО 9, у разі, якщо на момент оприбуткування запасів неможливо достовірно визначити їх первісну вартість, такі запаси можуть оцінюватися та відображатися за справедливою вартістю з наступним коригуванням до первісної вартості.

З наведеного випливає, що підприємство може оприбуткувати ПЗ на підставі внутрішнього акту, якщо це передбачено його правилами документообороту. Оприбуткування здійснюється за справедливою вартістю. Тобто, за ціною, за якою можна продати ПЗ. В розглядуваній ситуації ринкова ціна визначена на підставі прайсу.

Тож якщо така можливість передбачена правилами документообороту, підприємство в розглядуваній ситуації, на наш погляд, все зробило правильно, оприбуткувавши ПЗ за внутрішнім актом і за прайсовою ціною. 

Бухгалтерські записи можуть бути такими:

  • Дт 28 Кт 632 – оприбутковано ПЗ за справедливою ціною;
  • Дт 902 Кт 28 – списано до собівартості реалізації проданого обладнання.

Відповідно до пп. 3.4 Положення №88, у місяці надходження від контрагента первинного документа щодо господарської операції, інформація про яку в минулих звітних періодах була перенесена до регістрів бухгалтерського обліку згідно з внутрішнім первинним документом (актом), до регістрів бухгалтерського обліку за звітний період переноситься інформація про таку господарську операцію, при цьому її обсяг зазначається шляхом коригування на суму різниці між оцінкою такої господарської операції за внутрішнім первинним документом (актом) та первинним документом, отриманим від контрагента.

Тобто, якщо інвойс від постачальника отримано у березні, то у березні слід зробити коригування на суму різниці між сумою за інвойсом і сумою за внутрішнім актом:

  • Дт 28 Кт 632 – сторно на суму різниці;
  • Дт 902 Кт 28 – сторно на суму різниці.

 

Що робити з ПДВ?

В даній ситуації маємо імпорт послуг. Детально про ПДВ при імпорті послуг ми писали тут

Якщо місце постачання знаходиться на митній території України, то підприємство повинно нарахувати ПДВ, скласти ПН і зареєструвати в ЄРПН.

При імпорті ПЗ місце постачання знаходиться на митній території України (див. тут). Тому в розглядуваній ситуації потрібно нарахувати нарахувати ПДВ, скласти ПН і зареєструвати в ЄРПН на дату настання першої події – здійснення оплати чи оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг нерезидентом.

В даній ситуації першою подією є оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг нерезидентом. Таким документом виступає внутрішній акт.

У повній відповідності з ПКУ підприємство склало ПН на підставі акту. На дату отримання інвойсу потрібно було скласти РК до ПН. 

Але ПН було заблоковано. Незважаючи на це, ПЗ за такою ПН потрібно було відобразити в декларації з ПДВ за лютий 2023 р. в рядку 6. А після того, як ця ПН буде розблокована, можна подати уточнюючий розрахунок до декларації за лютий 2023 р., збільшивши податковий кредит в рядку 13.

Після того, як ПН буде розблоковано, потрібно подати на реєстрацію в ЄРПН складений на дату інвойсу РК до ПН. Після реєстрації такого РК зменшення ПЗ відображатиметься в рядку 6, а ПК в рядку 13 декларації. Поряд з цим інформацію про зменшення ПК на підставі РК відображають в таблиці 2.2 додатка 1 до декларації.

Таким чином, з наведеного вище випливає, що для того, щоб здійснити всю процедуру коригування ПДВ, потрібно перш за все розблокувати первісно складено ПН, подавши до ДПС всі необхідні для цього документи.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Продали корпоративні права: що з ПДВ?
    Підприємство продало корпоративні права в іншій юрособі. Чи є ця операція об’єктом оподаткування ПДВ? Як відобразити цю операцію в декларації з ПДВ?
    16.05.20248
  • Компенсації витрат з плати за землю: що з ПДВ?
    Підприємство продало майно, яке знаходиться на частині земельної ділянки, яка перебуває у постійному користуванні. До моменту поділу цієї ділянки і передачі в оренду підприємство виставлятиме покупцеві рахунок на компенсацію витрат з плати за землю. Чи оподатковується така операція ПДВ?
    15.05.202411
  • Громадська організація отримала безкоштовний доступ до CRM-системи від нерезидента: що з ПДВ?
    Громадська організація планує укласти договір з ФОПом щодо налаштування та підтримки CRM-системи. Компанія-нерезидент (США) безкоштовно надає організації доступ до CRM-системи. Які податкові наслідки цих операцій?
    14.05.202413
  • Коли спливає строк на відображення ПК?
    Протягом березня-липня 2022 р. підприємство придбавало за готівку пальне, суми в чеках більше 240 грн, ПН не виписувалося, ПДВ зависло на субрахунку 644. Окрім того, є завислі суми ПДВ, без ПН, за період з 2019 по 2021 рр. Коли такі суми ПДВ можна списати до складу витрат (Дт 949 Кт 644)?
    13.05.202462
  • На яку дату виникає ПЗ з ПДВ при виконанні робіт?
    Підприємство уклало договір на виконання робіт з обробітку землі з 08.04.2024 по 01.12.2024 р. Роботи виконуються поетапно протягом всього договору. Але згідно з договором акт виконаних робіт на всі етапи складається один раз після виконання всіх робіт. На яку дату слід нараховувати ПЗ з ПДВ?
    13.05.2024485