• Посилання скопійовано

Розподіл вхідного ПДВ при постачанні житла, яке звільнене від ПДВ

Товариство збудувало житловий будинок у 2022 році. При реєстрації квартир проведено нарахування ПДВ. Надалі проводилася реалізація квартир без нарахування ПДВ у відповідності до пп. 197.1.14 ПКУ. Чи зобов'язано товариство проводити перерахунок вхідного ПДВ за результатами роботи за 2022 рік (додаток 6 до декларації ПДВ)?

Відповідно до пп. 197.1.14 ПКУ, постачання житла (об’єктів житлової нерухомості), неподільного житлового об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта житлової нерухомості, крім першого постачання таких об’єктів. Далі у цьому підпункті наведено критерії першого постачання житла (об’єкта житлової нерухомості).

Виходячи з умов запитання, бачимо, що перший продаж квартир вже проведено, і за ним було нараховано податкові зобов’язання з ПДВ, оскільки перший продаж житла не звільнений від ПДВ. При такому першому продажі не виникає обов’язок з пропорційного нарахування податкових зобов’язань з ПДВ за ст. 199 ПКУ, тому що проведено оподатковувану операцію. На цьому етапі весь податковий кредит з ПДВ, що був використаний при будівництві житла, вважається використаним в оподатковуваній операції.

Далі, при подальшому, не першому продажі квартир вже відбувається звільнена від ПДВ операція. Однозначно можна сказати те, що самі квартири, що продаються вже другий раз, повністю використані у звільненій операції, тому за ними потрібно нарахувати податкові зобов’язання відповідно до пп. «б» пп. 198.5 ПКУ

Чи слід підприємству також пропорційно розподіляти податковий кредит з ПДВ за нормами ст. 199 ПКУ? Відповідь залежить від того, які активи підприємство використовувало в операціях продажу квартир, адже норми ст. 199 ПКУ застосовуються тоді, коли придбані та/або виготовлені товари, роботи та послуги, а також необоротні активи (тобто ресурси, які використало підприємство) частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково — ні. Якщо певні ресурси повністю використані тільки в оподатковуваних або тільки в неоподатковуваних операціях, перерахунок ПДВ за ст. 199 ПКУ не здійснюється, а працюють норми пп. 198.5 ПКУ.

Наприклад, з метою продажу квартир як з ПДВ, так і без ПДВ організовано окремий відділ продажу, який споживає певні ресурси – використовує офіс, основні засоби, ТМЦ, роботи та послуги, у яких є вхідний ПДВ. Цей відділ продає квартири як з ПДВ, так і без ПДВ. Тож можна говорити, що ці ресурси частково використані в оподатковуваних, а частково – в неоподатковуваних операціях. За таких умов потрібно розподіляти вхідний податковий кредит відповідно до ст. 199 ПКУ.

Якщо ж такого часткового використання немає і всі квартири продаються без ПДВ, то на всі ресурси, що придбані з ПДВ та  використані для такого продажу, нараховуються податкові зобов’язання відповідно до пп. «б» п. 198.5 ПКУ і перерахунок відповідно до ст. 199 ПКУ не робиться.

Додатково читайте тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20243
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202425
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 726
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202431
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202432