• Посилання скопійовано

Частка оподатковуваних операцій за ст. 199 ПКУ виявилася від’ємною: чи можливо таке?

Загальний обсяг постачання у 2022 р. - 4128 тис., при цьому оподатковувані операції склали мінус 11279 тис. - через те, що у 2022 р. сума зменшення ПЗ за оподатковуваними операціями 2021 р. перевищила суму ПЗ за оподатковуваними операціями 2022 року. Коригування спричинене тим, що у 2022 р. було повернуто покупцю велику суму авансу, отриману у 2021 р. Через це у додатку 6 до декларації з ПДВ колонка 6 таблиці 1 має від'ємне значення. Як коректно заповнити колонки 6 та 7 таблиці 1 додатку 6 декларації з ПДВ?

Відповідно до пп. 199.2 ПКУ, частка використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях визначається у відсотках як відношення обсягів з постачання оподатковуваних операцій (без урахування сум ПДВ) за попередній календарний рік до сукупних обсягів постачання оподатковуваних та неоподатковуваних операцій (без урахування сум ПДВ) за цей же попередній календарний рік. Визначена у процентах величина застосовується протягом поточного календарного року.

Далі, згідно з пп. 199.4 ПКУ платник ПДВ за підсумками календарного року здійснює перерахунок частки використання товарів/послуг та необоротних активів в оподатковуваних операціях виходячи з фактичних обсягів проведених протягом року оподатковуваних та неоподатковуваних операцій. 

Відповідно до пп. 199.5 ПКУ частка використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях, визначена з урахуванням норм пп. 199.2-199.4 ПКУ, застосовується для проведення коригування сум податкових зобов’язань, зазначених у п. 199.1 ПКУ. Результати перерахунку сум податкових зобов’язань відображаються у податковій декларації за останній податковий період року.

Тобто протягом 2022 року платник розподіляв ПДВ пропорційно частці, яку він визначив за даними  2021 року. Потім у грудні 2022 року розраховується нова частка – вже за фактичними результатами 2022 року, і у грудні робиться перерахунок ПДВ за 2022 рік.

Це стандартний порядок розрахунку частки оподатковуваних операцій. Але на практиці виникають ситуації, які не передбачені нормативними документами. Зокрема, Порядком № 21 не передбачена така ситуація, яка описана у запитанні.

Тому ми пропонуємо два варіанти розрахунку частки використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях – формальний, який випливає з найменування колонок таблиці 1 додатка 6 та логічний, який ґрунтується на суті операцій.

За формальним варіантом:

  • колонка 4 таблиці 1 додатка 6 (загальний обсяг постачання) включає показники рядків 1.1, 1.2, 1.3, 2.1, 2.2, 3, 5, 7 всіх декларацій та поданих УР за 2022 рік;
  • колонка 5 таблиці 1 додатка 6 (оподатковувані операції) включає показники рядків 1.1, 1.2, 1.3, 2.1, 3, 7 всіх декларацій та поданих УР за 2022 рік (не включаються звільнені та необ’єктні операції);
  • оскільки в рядку 7 «Коригування податкових зобов'язань» відображено зменшення податкових зобов’язань на велику суму, то обсяг оподатковуваних операцій за 2022 рік в колонці 5 виявився від’ємним;
  • від’ємне значення колонки 5 спричиняє також і від’ємне значення в колонці 6 таблиці 1 додатка 6 до декларації з ПДВ.
  • оскільки частка не може бути від’ємною, то на підставі цього можна прийняти, що частка оподатковуваних операцій дорівнює нулю, і відповідно, частка неоподатковуваних операцій дорівнює 100%;
  • весь вхідний ПДВ за 2022 рік буде використаний в неоподатковуваних операціях.

Але такий розрахунок частки не відповідає реальній ситуації, коли придбані товари/послуги у 2022 році дійсно були використані частково в оподатковуваних, а частково у неоподатковуваних операціях. Тому пропонуємо інший підхід.

За логічним варіантом, який випливає з суті операцій і правил розрахунку частки:

  • оскільки коригування податкових зобов’язань пов’язане з поверненням авансу, який був отриманий від покупця у минулому 2021 році, то це коригування не пов’язане з операціями 2022 року;
  • щоб уникнути впливу коригування податкових зобов’язань через повернення минулорічного авансу, його не слід враховувати під час розрахунку частки у 2022 році, тобто суму цього коригування не включати до показника рядка 7 декларації, який застосовується для розрахунку показників колонок 4 та 5 таблиці 1 додатка 6;
  • таким чином з розрахунку частки 2022 року буде виключена сума цього коригування, і частка 2022 року буде розрахована за реальними операціями саме 2022 року;
  • оскільки цей варіант передбачає відступлення від загального порядку заповнення колонок таблиці 1 додатка 6, про це потрібно буде зазначити у кінці декларації за грудень 2022 року, проставивши відмітку про подання до декларації доповнення (за довільною формою) відповідно до пп. 46.4 ПКУ і викласти суть доповнення. Наприклад, можна викласти деталі ситуації щодо повернення минулорічного авансу і додати такий текст: «З цієї причини сума коригування податкових зобов’язань не включена до розрахунку показників колонок 4 та 5 таблиці 1 додатка 6 до декларації». 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202415
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202413
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20242401
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202418
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024207