• Посилання скопійовано

Як скласти таблицю даних платника ПДВ замовнику послуг переробки?

Підприємство (замовник) закуповує зерно вівса, пакувальні матеріали і передає на переробку сторонньому переробнику (підряднику) для отримання вівсяних пластівців. Отримані з переробки пластівці продає. Як скласти таблицю даних платника ПДВ?

Вид діяльності

Спершу з’ясуємо, який вид діяльності здійснюють замовник та підрядник.

Відповідно до пп. 81 Методоснов №396, підрядники, тобто одиниці, що здійснюють діяльність за винагороду або на контрактній основі, зазвичай класифікуються як одиниці, що роблять ту ж саму продукцію або послуги за власний рахунок, за винятком торгівлі (див. пункти 93 - 99 нижче і пояснення до секції G) та будівництва (у випадку передачі будівельних робіт іншому виконавцю, замовника слід класифікувати у класі 41.10, а підрядника - у класі 41.20).

Відповідно до пп. 83 Методоснов №396, замовник, який в повному обсязі залучає зовнішні ресурси для здійснення процесу трансформування сировини в продукцію, має бути класифікований як виробник тільки у тому випадку, якщо він володіє сировиною, що використовується як вхідні ресурси до виробничого процесу (і таким чином, є власником кінцевого продукту).

З наведених визначень випливає, що як замовник, так і підрядник здійснюють діяльність з переробки сировини, тобто, вони є виробниками продукції.

На наш погляд, в розглядуваній ситуації найбільше підходить діяльність за кодом КВЕД 10.61 «Виробництво продуктів борошномельно-круп'яної промисловості».

 

Яку продукцію постачатиме підприємство (замовник)?

Підприємство замовник отримає внаслідок переробки вівсяні пластівці, які продаватиме на сторону. Зерно у вигляді пластівців з вівса має код УКТ ЗЕД – 1104124000.

 

Які товари, послуги будуть придбані замовником для виробництва вівсяних пластівців?

В запитанні зазначено, що, по-перше, зерно вівса. Код УКТ ЗЕД для вівса – 1004100000.

Далі – послуги переробки. Потрібно мати код ДКПП, який підрядник зазначатиме у податковій накладній на дані послуги.

На рівні перших чотирьох цифр цей код має відповідати коду КВЕД – 10.61. Але варто врахувати, що в ДКПП цей код деталізовано для різних видів як продукції, так і послуг.

Тому переробник має взяти код для послуг, на рівні всіх цифр коду, для уникнення непорозумінь. Таким чином, на наш погляд, має бути код - 10.61.99-00.00 «Роботи субпідрядні як частина виробництва продукції борошномельно-круп'яної промисловості». Але підрядник має зазначати в податковій накладній саме такий «довгий» код. Якщо він зазначає коротший код, потрібно брати такий коротший.

 

Послуги фасування

Тут аналогічно як і з послугами переробки. На наш погляд, має бути код ДКПП 10.61.99-00.00.

 

Послуги завантаження розфасованої продукції в транспорт

Тут, знову-таки, потрібно з’ясовувати з підрядником, який код ДКПП він зазначатиме в податковій накладній на такі послуги. Припустимо, що він зазначатиме такий код, як і для попередніх послуг. Тоді код ДКПП цих послуг 10.61.99-00.00.

В такому ж порядку підприємству замовнику слід з’ясувати коди всіх інших послуг, товарів, які будуть придбаватися для використання в розглядуваній діяльності. Тобто, це ті коди, які постачальники зазначатимуть в своїх податкових накладних. Звісно, важливо, щоб в таких кодах не було помилок. Адже постачальники також можуть помилитися. Тому кожен код потрібно аналізувати окремо.

Наведемо приблизний, орієнтовний перелік інших послуг, товарів, які можуть використовуватися в розглядуваній діяльності і які можуть зазначатися в податкових накладних постачальників:

  • Зберігання зерна, приймання автомобіля з зерном, очищення зерна – код ДКПП 10;
  • Перевезення зерна вівса – код ДКПП 41;
  • Коробка для пакування пластівців, 740 г – код УКТ ЗЕД 4819200000;
  • Полотно з пластмаси біаксеально орієнтовані, 400 г – код УКТ ЗЕД 3920202100;
  • Гофроящик – код УКТ ЗЕД 4819100000;
  • Стрічка поліпропіленова – код УКТ ЗЕД 3919 тощо.

Повторимо ще раз. Всі коди мають точно відповідати тим, які зазначають постачальники у податкових накладних.

 

Складання таблиці даних платника ПДВ

Детально про особливості складання таблиці даних платника ПДВ ми писали, приміром, тут. Причому зазначимо, що разом з таблицею потрібно подавати пояснення. Як складати пояснення, також наведено за посиланням вище.

А тут покажемо приклад заповненої таблиці за наведеними вище даними.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024917
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202428
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20248955
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202433