• Посилання скопійовано

Експорт продукції та окремо послуги її перевезення: акт та ПДВ

Підприємство експортує продукцію, замовляючи послуги перевезення у перевізника -резидента, який виставляє свої послуги з ПДВ 0%, як міжнародні перевезення. Покупець - нерезидент оплачує підприємству окремо продукцію і транспортно-експедиційні послуги. Як виставляти нерезиденту акт? Що з ПДВ на ці послуги?

ПДВ при наданні транспортно-експедиторських послуг

Місцем постачання транспортно-експедиторських послуг є місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання (пп. «ж» п. 186.3 ПКУ).

В даній ситуації отримувач послуг – нерезидент. А тому місце постачання транспортно-експедиторських послуг знаходиться за межами митної території України.

Об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України (пп. «б» п. 185.1 ПКУ).

Оскільки в розглядуваній ситуації місце постачання знаходиться за межами митної території України, такі послуги не є об’єктом оподаткування ПДВ.

 

ПДВ при наданні послуг перевезення

Відповідно до абз. «а» пп. 195.1.3 ПКУ операції з міжнародного перевезення пасажирів і багажу та вантажів залізничним, автомобільним, морським і річковим та авіаційним транспортом оподатковуються за ставкою ПДВ 0%.

При цьому міжнародним перевезенням вважається перевезення, що здійснюється за єдиним міжнародним перевізним документом.

Перелік таких міжнародних документів наведено в ст. 9 Закону №1955-IV. Наприклад, щодо автомобільних перевезень це міжнародна автомобільна накладна (CMR).

Тому якщо автомобільний перевізник здійснював міжнародне перевезення вантажу, що оформлено накладною CMR, зазначені послуги перевезення оподатковуються перевізником платником ПДВ за ставкою ПДВ 0%.

Причому оскільки замовником таких послуг у перевізника було підприємство експедитор, то перевізник оформляє ПН (0%) на експедитора. Акт послуг перевезення також складається між експедитором і перевізником.

 

Яким чином експедитору виставляти замовнику нерезиденту експедиторські послуги і послуги перевезення?

Дивимося відповіді на питання 8 і 10 в УПК № 610 (Узагальнююча податкова консультація щодо порядку оподаткування податком на додану вартість транспортно-експедиторської діяльності, затверджена наказом ДПСУ від 06.07.2012 р. № 610).

З цих відповідей випливає, що отримавши від перевізника ПН (0%), експедитор відображає ПК (у декларації з ПДВ у рядку 10.4).

Потім перевиставляє послуги замовнику нерезиденту, також складаючи на нерезидента ПН (0%), показники якої відображаються в рядку 3 декларації з ПДВ.

На експедиторські послуги, надані нерезиденту, ПН не складається, тому що, як з’ясовано вище, такі послуги не є об’єктом оподаткування. Але обсяг таких послуг відображається в рядку 5 декларації з ПДВ та в додатку 5 до декларації.

Надані нерезиденту послуги оформляються традиційно для нашої країни актом приймання-передачі. В такому акті послуги перевезення і експедиторські послуги потрібно зазначати окремими рядками. Поряд з цим можна на ці послуги скласти два окремі акти. Правильним буде і перший, і другий варіант.

 

Чи потрібно експедитору в розглядуваній ситуації нараховувати компенсуючі ПЗ з ПДВ за пп. 198.5, ст. 199 ПКУ?

Експедитор надає послуги нерезиденту, які не є об’єктом оподаткування. Якщо з метою надання цих послуг придбавалися товари, послуги з ПДВ, то потрібно нараховувати компенсуючі ПЗ з ПДВ за пп. «а» п. 198.5 ПКУ.

А якщо придбані товари, послуги використовувалися в таких операціях частково (наприклад, різноманітні офісні витрати тощо), потрібно ще нараховувати компенсуючі ПЗ з ПДВ за ст. 199 ПКУ.

 

Чи виникає подвійне оподаткування по даній операції?

Ні, не виникає.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    28.03.2024291
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202440
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.202469
  • Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?
    Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?
    22.03.202433
  • Які послуги резидентів Дія. Сіті звільняються від ПДВ?
    Чи оподатковуються ПДВ операції з розробки програмного забезпечення та доступу до інформаційного продукту – додатку для оплати штрафів – через інтернет для резидентів Дія. Сіті? Чи поширюється на ці послуги пп. 197.1.33 ПКУ?
    22.03.202427