• Посилання скопійовано

Яка дата визначення доходу в обліку та податкових зобов'язань з ПДВ?

Підприємство складає рахунок та видаткову накладну на відвантаження 29.09.2021 р., передає товар перевізнику 30.09, фактично покупець приймає товар 01.10. Однак передбачено, що право власності переходить до покупця лише після складанню акту приймання (до цього на відповідальному зберіганні). Якою датою визнавати дохід та нараховувати ПЗ з ПДВ?

Дата виникнення ПЗ з ПДВ

Згідно з пп. 187.1 ПКУ, датою виникнення податкових зобов'язань з постачання товарів вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

а) дата зарахування коштів від покупця на банківський рахунок платника податку як оплата товарів, що підлягають постачанню;

б) дата відвантаження товарів. Для документів, складених в електронній формі, датою оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку, вважається дата, зазначена у самому документі як дата його складення відповідно до Закону про бухоблік, незалежно від дати накладення електронного підпису.

При цьому, податківці у ІПК від 26.04.2019 р. №1874/6/99-99-15-03-02-15/ІПК (і це вже стала позиція) зазначали, що з метою оподаткування ПДВ при здійсненні операцій з постачання товарів, оплата за які не відбулася і постачальник не визначає податкові зобов'язання за касовим методом, датою виникнення податкових зобов'язань з ПДВ вважається дата, на яку припадає початок передачі товару від постачальника або безпосередньо покупцю, або організації, яка здійснюватиме доставку покупцю цього товару будь-яким способом (перевезення, пересилання тощо).

Тобто з метою визначення ПЗ з ПДВ не має значення дата переходу права власності на товар. Датою визначення ПЗ з ПДВ за неоплачений товар, є дата яка зазначена у ТТН, як дата передачі товару перевізнику (в даному випадку - 30.09.2021 р.).

Якщо покупець не оплачує і відмовляється приймати товар, то датою отримання назад від перевізника товару (або датою коли постачальник забере товар назад, якщо це відбувається його власним транспортом), постачальник складає РК до складеної раніше ПН з причиною коригування 103 «Повернення товару або авансових платежів».

 

Дата визнання доходу

Згідно з пп. 5 НП(С)БО 15, дохід  визнається  під час збільшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства),  за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена.

Разом з цим, відповідно до п. 8 НП(С)БО 15, дохід (виручка) від реалізації продукції  (товарів,  інших активів) визнається в разі наявності всіх наведених нижче умов:

  • покупцеві передані  ризики  й  вигоди,  пов'язані  з   правом власності на продукцію (товар, інший актив);
  • підприємство не здійснює надалі  управління  та  контроль  за реалізованою продукцією (товарами, іншими активами);
  • сума доходу (виручка) може бути достовірно визначена;
  • є впевненість,   що   в   результаті   операції   відбудеться збільшення економічних вигод підприємства,  а витрати, пов'язані з цією операцією, можуть бути достовірно визначені.

Тобто, у випадку дати визнання доходу ситуація відрізняється від дати визнання ПЗ з ПДВ і прив'язана саме до дати приймання товару покупцем і складання відповідного акту – тобто дати коли до покупця переходить право власності на такий товар, а у постачальника виникає дебіторська заборгованість такого покупця внаслідок передачі йому товарів у власність.

При фізичній передачі товару покупцю на відповідальне зберігання впевненості, що він прийме товар і відповідно у продавця виникнуть економічні вигоди (збільшення активів у вигляді дебіторської заборгованості) немає. Покупець може і не прийняти товар і жодних економічних вигод постачальник не отримає.

Крім того, відповідальне зберігання не передбачає переходу права власності на такий товар до покупця – покупець не може вільно розпоряджатись таким товаром як власник до того моменту поки він не прийме цей товар за відповідним актом.

Тому, дохід у підприємства виникне саме датою складання покупцем акту приймання товару і фактичного переходу до нього права власності на такий товар.

В обліку постачальник при передачі товару перевізнику може застосовувати додатковий субрахунок 281/товари в дорозі, а при передачі товару від перевізника покупцю до складання покупцем акту приймання товару на додатковому субрахунку 281/товари на відповідальному зберіганні.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024717
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202425
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202425
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20247995
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202428