• Посилання скопійовано

Постачання послуг нерезидентам: що з ПДВ?

ТОВ - платник ПДВ надає послуги нерезидентам на підставі інвойсів (рахунок-акт). Яка дата виникнення ПЗ: дата інвойсу чи дата оплати? За яким курсом визначаються ПЗ: НБУ чи комерційного курсу банку? На яку суму складати ПН, якщо оплата на рахунок ТОВ надходить за мінусом комісії банку?

Про загальні ПДВ-особливості при наданні послуг нерезидентам можна почитати, наприклад, тут. Далі наводимо відповіді на конкретні запитання.

 

Дата виникнення ПЗ

Визначається за пп. 187.1 ПКУ – подією, що настала раніше – отримання коштів на рахунок чи оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку. 

В ситуації, яку ми розглядаємо, документом з постачання послуг є інвойс.

Таким чином, якщо ТОВ спершу надає нерезиденту інвойс, а потім отримує оплату, датою ПЗ буде дата інвойсу. Якщо ТОВ спершу отримує кошти від нерезидента, а потім виписує інвойс, то датою ПЗ буде дата отримання коштів.

 

Курс, за яким визначають ПЗ

ПКУ не встановлює окреме правило для визначення курсу у разі постачання послуг нерезидентам.

Але, наприклад, у разі отримання послуг від нерезидента згідно з пп. 190.2 ПКУ беруть курс НБУ на дату виникнення ПЗ.

Цей самий курс (НБУ) ПКУ встановлює і в інших ситуаціях, які стосуються оподаткування.

За курсом НБУ визначаються і операції в іноземній валюті для цілей бухгалтерського обліку (див. НП(С)БО 21).

Таким чином, за аналогією закону, у разі постачання послуг нерезидентам слід брати курс НБУ на дату виникнення ПЗ.

Аналогічне консультує й податкова, відповідаючи на питання в підкатегорії 101.06 ЗІР: «За яким валютним (обмінним) курсом НБУ визначається база оподаткування ПДВ при отриманні попередньої (авансової) оплати в іноземній валюті за надані нерезиденту послуги на митній території України?».

 

На яку суму складати ПН, якщо оплата на рахунок ТОВ надходить за мінусом комісії банку?

База оподаткування ПДВ визначається виходячи з договірної вартості наданої послуги (див. пп. 188.1 ПКУ). А тому ПН складають на всю договірну вартість послуги, без зменшення на суму утриманої банківської комісії.

Аналогічно податківці консультують в подібному питанні, при визначенні оподатковуваного доходу платника ЄП юрособи у разі отриманні виручки від нерезидента – див. відповідь на питання в підкатегорії 108.01.02, ЗІР: «Що є доходом ЮО - платника ЄП третьої групи, якщо валютні кошти за надані товари (роботи, послуги) перераховуються через міжнародні системи грошових переказів (SWIFT, Western Union, MoneyGram тощо)?».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024804
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202425
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202426
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20248345
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202428