• Посилання скопійовано

Розподіл вхідного ПДВ в медичній комунальній установі

Комунальна установа є платником ПДВ, основна діяльність звільнена від ПДВ. На вхідний ПК нараховуются ПЗ за пп. 198.5 ПКУ. У 2020 році за договором позички надано у користування приміщення іншій установі, відшкодування комунальних витрат оподатковується ПДВ. Як рахувати вхідний та вихідний ПДВ за комунальні послуги та як відобразити у декларації з ПДВ?

Якщо вхідні комунальні послуги повністю використовуються для оподатковуваних операцій і вони отримуються з вхідним ПДВ та надаються теж з ПДВ, то такі операції не підпадають під дію ст. 199 ПКУ та на них не поширюється правило пп. 198.5 ПКУ. У цьому випадку вхідний ПДВ на комунальні послуги, що стосуються цих приміщень, враховується у складі податкового кредиту на загальних підставах, а вихідний ПДВ – у складі податкових зобов’язань. Це працює тоді, коли вхідний ПДВ оформлений окремими податковими накладними від постачальників комунальних послуг, тобто рахунки на компослуги для приміщень, наданих у позичку та приміщень, що використовуються в основній діяльності, виставляються постачальниками окремо.

Якщо ж в один рахунок на комунальні послуги одночасно входять послуги для приміщень, наданих у позичку, та послуги для інших приміщень, які використовуються в основній діяльності, то такий вхідний ПДВ слід розподіляти за правилами ст. 199 ПКУ. Зокрема, якщо таких операцій не було в минулому 2020 році, а вони почали здійснюватися у 2021 році, то починати слід з розрахунку частки використання товарів/послуг в оподатковуваних операціях на підставі розрахунку, визначеного за фактичними даними обсягів з постачання оподатковуваних та неоподатковуваних операцій першого звітного податкового періоду (тобто першого місяця 2021 року), в якому задекларовані такі операції (пп. 199.3 ПКУ). Цей розрахунок частки операцій в такому першому місяці буде використовуватись до кінця 2021 року, після чого слід буде провести річний перерахунок ПДВ за підсумками всього 2021 року.

***

Читайте також: 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202418
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202416
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243221
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202420
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024219