• Посилання скопійовано

Як виправити ПН, яку було помилково складено на неплатника ПДВ замість платника?

У грудні 2020 року було помилково складено ПН №2 на неплатника ПДВ, а потрібно було скласти на платника. У лютому 2021 р. складено правильну ПН 26 на платника датою грудня і зареєстровано в лютому. Одночасно в лютому складено РК до ПН №2 від 22.02. Чи потрібно було складати такий РК датою грудня? Як відобразити все це у звітності з ПДВ?

Виправити дату РК до ПН №2 з причиною коригування 103 вже неможливо, оскільки показники помилкової ПН №2 від 03.12.2020 р. вже обнулені, і ЄРПН не прийме ще нові РК до цієї ПН. Тож будемо виходити з того, що є. Помилки в тому, що коригуючий РК був складений у лютому, немає. Податківці самі не заперечують, щоб помилки в ПН виправлялися датою їх виявлення – див. тут.

Далі, постачальник має право зменшити свої податкові зобов’язання лише після реєстрації РК в ЄРПН (див. пп. 192.1.1 ПКУ), тож в будь-якому разі постачальник не мав би права зменшити свої ПЗ у декларації за грудень 2020 року, навіть якщо зареєстрував би РК від 03.12 або 31.12, адже його реєстрація відбулася в лютому.

У даній ситуації маємо помилку у додатку Д5 до декларації з ПДВ за грудень 2020 – там було показано ПН на неплатника, замість ПН на платника за його ІПН. Тому цю помилку потрібно виправити за допомогою УР.

 

Додавання ПН №26 шляхом подання УР до декларації з ПДВ за грудень 2020 року

З 1 березня 2021 року діятиме нова форма податкової декларації з ПДВ та УР. Ми про них писали тут. Зокрема, уточнюючий розрахунок до декларації подається за тією формою, яка діє на час його подання. Отже, з 1 березня 2021 року потрібно буде виправляти помилки уже в новому УР. Але для того, щоб це можна було зробити, ДПС повинна встигнути розробити нові шаблони звітності і розмістити їх в електронних сервісах до 1 березня.

Втім, якщо зробити це до 1 березня 2021 року, то виправити декларацію за грудень 2020 року можна буде ще за старою формою УР та за старими правилами. Зокрема, потрібно буде включити правильну ПН №26 в уточнюючий  додаток 5 до УР та відповідно збільшити податкові зобов’язання в самому УР. Залежно від того, якою була декларація за грудень 2020 року – від’ємною або з сумою ПДВ до сплати, буде залежати факт того, чи будуть донараховані ПЗ сплати та, відповідно, штраф 3%. Наприклад, якщо в грудневій декларації було заповнено рядок 21 в сумі, що більша за суму ПДВ в ПН № 26, то ані донарахування ПДВ, ані штрафу не буде. І навпаки, ящо  в декларації за грудень було заповнено рядок 18, то тоді доведеться сплатити донараховану суму ПДВ та штраф 3 % до подання УР.

Якщо до 1 березня 2021 року не вдасться подати УР за старою формою, то виправляти помилку потрібно буде уже за новою формою УР та за новою формою додатка 1. У новому додатку 1 до декларації з ПДВ  вже немає розшифрування ПЗ за зареєстрованими ПН/РК, проте там потрібно зазначати ПН, які не були зареєстровані на момент подання декларації. Ми про це писали у вищезазначеному матеріалі.

На нашу думку, у новому додатку 1 до УР слід буде показати ПН № 26 у таблиці 1.1 як таку, що не була зареєстрована на дату подання декларації за грудень 2020 р. Відповідно, збільшуються ПЗ у самому УР за рядком 1.1 на суму ПДВ у такій ПН. Оскільки нова форма УР на дату підготовки відповіді ще не набрала чинності і немає практики її подання, радимо перед поданням нової форми УР проконсультуватися з податківцями, як саме слід здійснювати виправлення такої помилки.

 

Чи виключати помилкову ПН №2 з декларації за грудень 2020 року і що робити з коригуючим РК?

На це питання немає однозначної відповіді, оскільки алгоритми роботи СЕА ПДВ не передбачають такої ситуації, як невідображення вже зареєстрованої ПН в декларації і одночасного невідображення коригуючого РК до неї. Тобто такої ситуації, коли платник ПДВ не відображає у звітності ані помилкову ПН, ані РК до неї, СЕА ПДВ не передбачає. Якщо такий РК буде зареєстрований в іншому періоді, ніж складена помилкова ПН, виникає проблема з показником ΣПеревищ.  Ми про це писали тут.

Суть проблеми в тому, що внаслідок невідображення помилкової ПН в декларації, а відповідно, і симетричного невідображення в наступних періодах РК до неї виникає показник ΣПеревищ, якого не повинно бути.

Щоб уникнути цієї проблеми, можна піти шляхом відображення всіх документів у декларації з ПДВ:

  • Помилкова ПН №2 залишається у декларації за грудень 2020 року (тобто вона не знімається в УР одночасно з додаванням туди правильної ПН № 26). Це призводить до збільшення ПЗ у декларації за грудень після включення до неї правильної ПН (див. попередній розділ);
  • Коригучий РК до цієї ПН відображається за загальними правилами у декларації за лютий 2021 року, зменшує зобов’язання з ПДВ за лютий  і тим самим компенсує зайве нарахування ПДВ у декларації за грудень. Податківці ставляться до такої ситуації нормально – за умови, що помилкова ПН була включена у минулих деклараціях. Зауважимо, що скоріше за все, звітувати з ПДВ за лютий 2021 року будемо ще за старою формю декларації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024905
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202428
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202428
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20248875
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202432