• Посилання скопійовано

Як виправити ПН, яку було помилково складено на неплатника ПДВ замість платника?

У грудні 2020 року було помилково складено ПН №2 на неплатника ПДВ, а потрібно було скласти на платника. У лютому 2021 р. складено правильну ПН 26 на платника датою грудня і зареєстровано в лютому. Одночасно в лютому складено РК до ПН №2 від 22.02. Чи потрібно було складати такий РК датою грудня? Як відобразити все це у звітності з ПДВ?

Виправити дату РК до ПН №2 з причиною коригування 103 вже неможливо, оскільки показники помилкової ПН №2 від 03.12.2020 р. вже обнулені, і ЄРПН не прийме ще нові РК до цієї ПН. Тож будемо виходити з того, що є. Помилки в тому, що коригуючий РК був складений у лютому, немає. Податківці самі не заперечують, щоб помилки в ПН виправлялися датою їх виявлення – див. тут.

Далі, постачальник має право зменшити свої податкові зобов’язання лише після реєстрації РК в ЄРПН (див. пп. 192.1.1 ПКУ), тож в будь-якому разі постачальник не мав би права зменшити свої ПЗ у декларації за грудень 2020 року, навіть якщо зареєстрував би РК від 03.12 або 31.12, адже його реєстрація відбулася в лютому.

У даній ситуації маємо помилку у додатку Д5 до декларації з ПДВ за грудень 2020 – там було показано ПН на неплатника, замість ПН на платника за його ІПН. Тому цю помилку потрібно виправити за допомогою УР.

 

Додавання ПН №26 шляхом подання УР до декларації з ПДВ за грудень 2020 року

З 1 березня 2021 року діятиме нова форма податкової декларації з ПДВ та УР. Ми про них писали тут. Зокрема, уточнюючий розрахунок до декларації подається за тією формою, яка діє на час його подання. Отже, з 1 березня 2021 року потрібно буде виправляти помилки уже в новому УР. Але для того, щоб це можна було зробити, ДПС повинна встигнути розробити нові шаблони звітності і розмістити їх в електронних сервісах до 1 березня.

Втім, якщо зробити це до 1 березня 2021 року, то виправити декларацію за грудень 2020 року можна буде ще за старою формою УР та за старими правилами. Зокрема, потрібно буде включити правильну ПН №26 в уточнюючий  додаток 5 до УР та відповідно збільшити податкові зобов’язання в самому УР. Залежно від того, якою була декларація за грудень 2020 року – від’ємною або з сумою ПДВ до сплати, буде залежати факт того, чи будуть донараховані ПЗ сплати та, відповідно, штраф 3%. Наприклад, якщо в грудневій декларації було заповнено рядок 21 в сумі, що більша за суму ПДВ в ПН № 26, то ані донарахування ПДВ, ані штрафу не буде. І навпаки, ящо  в декларації за грудень було заповнено рядок 18, то тоді доведеться сплатити донараховану суму ПДВ та штраф 3 % до подання УР.

Якщо до 1 березня 2021 року не вдасться подати УР за старою формою, то виправляти помилку потрібно буде уже за новою формою УР та за новою формою додатка 1. У новому додатку 1 до декларації з ПДВ  вже немає розшифрування ПЗ за зареєстрованими ПН/РК, проте там потрібно зазначати ПН, які не були зареєстровані на момент подання декларації. Ми про це писали у вищезазначеному матеріалі.

На нашу думку, у новому додатку 1 до УР слід буде показати ПН № 26 у таблиці 1.1 як таку, що не була зареєстрована на дату подання декларації за грудень 2020 р. Відповідно, збільшуються ПЗ у самому УР за рядком 1.1 на суму ПДВ у такій ПН. Оскільки нова форма УР на дату підготовки відповіді ще не набрала чинності і немає практики її подання, радимо перед поданням нової форми УР проконсультуватися з податківцями, як саме слід здійснювати виправлення такої помилки.

 

Чи виключати помилкову ПН №2 з декларації за грудень 2020 року і що робити з коригуючим РК?

На це питання немає однозначної відповіді, оскільки алгоритми роботи СЕА ПДВ не передбачають такої ситуації, як невідображення вже зареєстрованої ПН в декларації і одночасного невідображення коригуючого РК до неї. Тобто такої ситуації, коли платник ПДВ не відображає у звітності ані помилкову ПН, ані РК до неї, СЕА ПДВ не передбачає. Якщо такий РК буде зареєстрований в іншому періоді, ніж складена помилкова ПН, виникає проблема з показником ΣПеревищ.  Ми про це писали тут.

Суть проблеми в тому, що внаслідок невідображення помилкової ПН в декларації, а відповідно, і симетричного невідображення в наступних періодах РК до неї виникає показник ΣПеревищ, якого не повинно бути.

Щоб уникнути цієї проблеми, можна піти шляхом відображення всіх документів у декларації з ПДВ:

  • Помилкова ПН №2 залишається у декларації за грудень 2020 року (тобто вона не знімається в УР одночасно з додаванням туди правильної ПН № 26). Це призводить до збільшення ПЗ у декларації за грудень після включення до неї правильної ПН (див. попередній розділ);
  • Коригучий РК до цієї ПН відображається за загальними правилами у декларації за лютий 2021 року, зменшує зобов’язання з ПДВ за лютий  і тим самим компенсує зайве нарахування ПДВ у декларації за грудень. Податківці ставляться до такої ситуації нормально – за умови, що помилкова ПН була включена у минулих деклараціях. Зауважимо, що скоріше за все, звітувати з ПДВ за лютий 2021 року будемо ще за старою формю декларації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20243
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202425
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 726
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202431
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202432