• Посилання скопійовано

Порядок застосування готелями ставки ПДВ - 7%

Готельний комплекс (основний КВЕД 55.10, ще є 56.10 ресторан і 86.21 медицина). Як з 01.01.2021 р. застосовується ставка ПДВ 7%, якщо проживання надається разом з харчуванням? Як бути з супутніми послугами готелю (пральння, перукарня)?

Законом № 962 доповнено підрозділ 2 розділу ХХ ПКУ пунктом 74, згідно з яким тимчасово, до 1 січня 2023 року, операції з постачання послуг із тимчасового розміщування (проживання), що надаються готелями і подібними засобами тимчасового розміщування (клас 55.10 група 55 КВЕД ДК 009:2010), оподатковуються за ставкою у розмірі 7 відсотків. Норма діє з 1 січня 2021 року.

Згідно з КВЕД ДК 009:2010, клас 55.10 включає  надання місць для переважно короткострокового проживання гостей і відвідувачів зазвичай на добовій або тижневій основі. Ця діяльність включає надання упорядженого житла в гостьових кімнатах або номерах люкс. Послуги включають щоденне прибирання та заміну постільної білизни. Також можливе надання широкого переліку додаткових послуг, таких як забезпечення харчуванням і напоями, паркування, послуги пралень, басейнів і тренажерних залів, місць для відпочинку та розваг, а також конференц-залів і місць для проведення нарад.

Крім того, відповідно до п. 3 Постанови №297, послуги з тимчасового розміщення (проживання) - це діяльність юридичної та фізичної особи з надання місця для ночівлі у засобі розміщення за плату, а також інша діяльність, пов'язана з тимчасовим розміщенням (проживанням), передбачена законом.

Цей клас включає діяльність з розміщування у: готелях, курортних готелях, готелях класу люкс, мотелях.

Отже, оподатковуватися за ставкою ПДВ 7% має не тільки основна послуга з проживання (розміщення), а також додаткові супутні послуги, якщо вони в комплексі надаються готелем, мотелем тощо.

Наприклад, якщо готель має власний басейн та/або тренажерний зал і, якщо тимчасовий мешканець буде ним користуватися, то зазначена послуга також оподатковуватиметься за ставкою ПДВ - 7%.

Що стосується харчування, то, як вже було вище зазначено, клас 55.10 включає в себе, зокрема, послуги із забезпечення харчування та напоями. Тож, якщо сніданок включено до загального рахунку з проживання, він також оподатковуватиметься  ПДВ 7%. Або якщо тимчасовий мешканець обере 3-хразове харчування, яке також надаватиметься в комплексі послуги тимчасового  розміщення, зазначені послуги  обкладатимуться ПДВ 7% (як додаткові послуги в межах класу 55.10) При цьому, якщо харчування в ресторані буде надано немешканцю готельного комплексу (як послуга  класу 56.10), така послуга оподатковуватиметься ПДВ на загальних підставах 20%.

На послуги прання та перукарні, як супутні та додаткові, надані в комплексі послуги з тимчасового розміщення та включені до загальної суми готельного рахунку, також нараховуватиметься ПДВ 7%

Таким чином, і основна послуга з тимчасового проживання і додаткові супутні послуги з харчування, прання, паркування тощо (якщо їх надаватиме готель/мотель і оскільки вони також належать до КВЕД класу 55.10), мають оподатковуватися ПДВ з 1 січня 2021 року за ставкою 7%.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202416
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202413
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20242741
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202419
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024209