• Посилання скопійовано

Розбіжності в копійках між ПН та первинними документами

На оптово-роздрібному підприємстві при формуванні ПН через заокруглення сума разом за ПН може відрізнятися з підсумком видаткової накладної як на копійки, так і в гривнях. Чи припустимі відхилення підсумкової суми між податковою накладною та витратною накладної у зв'язку з округленнями і в яких межах?

Насамперед нагадаємо, що сума округлення не належить до об’єктів оподаткування ПДВ, а тому податкова накладна на таку суму не складається. Тобто, податкова накладна повинна бути складена, виходячи з фактичної вартості товару, що підлягають оподаткуванню без врахування подальшого округлення при здійсненні готівкових розрахунків за такі товари.

Податківці у листі від 26.03.2020 р. №1272/6/99-00-07-03-02-06/ІПК зазначили, що показники податкової накладної мають відповідати первинним (бухгалтерським) документам, складеним за такою господарською операцією. Ми коментували цей лист тут.

Водночас зазначається, що розбіжність (на 1, 2 копійки) між обсягом постачання та сумою ПДВ, зазначеними у видатковій накладній та такими ж показниками податкових накладних, яка виникла за рахунок арифметичних округлень, не може бути єдиною причиною для невизнання податкового кредиту.

Відповідно до п. 201.10 ПКУ при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку - продавець товарів/послуг зобов'язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в ЄРПН та надати покупцю за його вимогою.

Податкова накладна, складена та зареєстрована в ЄРПН платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/посіуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту.

Помилки в реквізитах, визначених п. 201.1 ПКУ (крім коду товару згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов'язань, не можуть бути причиною неприйняття податкових накладних у електронному вигляді.

Тобто, розбіжність (на 1, 2 копійки) між обсягом постачання та сумою ПДВ, зазначеними у видатковій накладній та такими ж показниками податкових накладних, виникла за рахунок арифметичних заокруглень, отже, така розбіжність не може бути єдиною причиною для невизнання податкового кредиту, а тому на підставі такої податкової накладної (за умови дотримання інших правил, визначених ПКУ для формування податкового кредиту) платник податку має підстави включити суму ПДВ до складу податкового кредиту.

Таким чином, у разі розбожності на 1, 2 копійки платник податку має право включити суму ПДВ до складу податкового кредиту та податкового зобов’язання.

Тому більші розбіжності потрібно відкориговувати в ручну, зважаючи на те, що дані ПН мають відповідати первинним документам.

Звертаємо увагу, що тут податківці говорять про розбіжності між між обсягом постачання та сумою ПДВ – тобто про випадки, коли обсяг постачання, помножений на 20%, не дає точну суму ПДВ.

Щодо розбіжності самої суми ПДВ у податковій накладній та у первинних документах див. тут. На жаль, однозначного висновку з цієї консультації зробити не можна.

Тож радимо складати ПН таким чином, щоб принаймні сума ПДВ в ПН та в первинних документах повністю співпадала.

У ряді ситуацій можна спробувати уникнути проблем з округленням шляхом формування ціни на товар (послугу) без ПДВ не «від зворотного» (шляхом виділення-віднімання ПДВ з кінцевої ціни реалізації), а в порядку, зазначеному в пп. 194.1.1 ПКУ. Тобто спочатку визначити ціну товара без ПДВ (з копійками), а потім додати до неї ПДВ за ставкою 20% (чи 7%). У такому разі знаків після коми може вийти значно менше. Більш надійним варіантом буде встановлення ціни на товар без ПДВ, округленої до 10 коп, а сума ПДВ визначається вже шляхом розрахунку 20% від такої округленої ціни товару.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20243
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202425
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 724
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202431
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202432