• Посилання скопійовано

Надання медичних послуг: яка доля ПК з ПДВ?

Підприємство планує надавати медпослуги. На даний момент ліцензію на проведення діяльності ще не отримано, однак здійснюється придбання з ПДВ обладнання, товарів, оренди приміщення для надання послуг. Як нараховуються ПЗ з ПДВ за пп. «б» пп. 198.5 ПКУ? Чи має підприємство право на бюджетне відшкодування ПДВ?

Пунктом 198.3 ПКУ передбачено, що нарахування податкового кредиту здійснюється незалежно від того, чи такі товари, послуги та основні фонди почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах провадження господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду.

Водночас, згідно з пп. «б» пп. 198.5 ПКУ платник податку зобов'язаний нарахувати ПЗ з ПДВ виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до пп. 189.1 ПКУ, скласти і зареєструвати зведену податкову накладну за товарами, послугами, необоротними активами, придбаними або виготовленими з ПДВ у разі, якщо такі товари, послуги, необоротні активи призначаються для їх використання або починають використовуватися, зокрема, в операціях, звільнених від оподаткування відповідно до ст. 197 ПКУ, підрозділу 2 розділу XX ПКУ, міжнародних договорів (угод) (крім випадків проведення операцій, передбачених пп. 197.1.28 ПКУ та операцій, передбачених пп. 197.11 ПКУ). Зареєструвати таку ПН необхідно протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем місяця, в якому вони складені. Роз’яснення податківців про те, як складати таку ПН, ми наводили тут.

Відповідно до пп. 197.1.5 ПКУ, звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання послуг з охорони здоров’я закладами охорони здоров’я, що мають ліцензію на постачання таких послуг, а також постачання послуг реабілітаційними установами для інвалідів та дітей-інвалідів, що мають ліцензію на постачання таких послуг відповідно до законодавства, крім послуг, перелічених в абзацах "а" - "о" пп. 197.1.5 ПКУ.

Таким чином, у разі придбання товарів, послуг, необоротних активів з ПДВ підприємство за зареєстрованою постачальником ПН включає суму ПДВ до свого ПК. Разом з цим, якщо придбані основні засоби та послуги (оренда приміщення до надання послуг) хоч ще і не починають використовуватись у звільнених операціях, однак призначаються для них, то платник податку зобов’язаний нарахувати ПЗ з ПДВ за пп. «б» п. 198.5 ПКУ.

Тобто, податкові зобов’язання на підставі пп. 198.5 ПКУ нараховуються так:

  • якщо відома мета використання товарів/послуг, необоротних активів у «звільнених» операціях — на дату їх придбання;
  • якщо спочатку мета їх використання не була відома, але потім вони починають використовуватися в звільнених операціях — на дату початку їх фактичного використання, визначену в первинних документах.

Тому ПЗ з ПДВ необхідно нарахувати у місяці, в якому виникло право на ПК з ПДВ (незалежно від того, чи включав платник податку суму ПДВ до ПК, чи ні), оскільки завчасно відомо, в яких операціях будуть використовуватись придбані товари, послуги, необоротні активи.

Суми податкових зобов'язань з ПДВ, нараховані на підставі пп. 198.5 ПКУ за товарами чи послугами, які придбані з ПДВ для використання в неоподатковуваних операціях, у Додатку 6 не відображаються. При цьому суми податкових зобов'язань з ПДВ відображаються у рядку 4.1 або 4.2 розділу I «Податкові зобов'язання» податкової декларації залежно від ставки податку (20% або 7%), за якою оподатковуються операції з постачання товарів/послуг.

В обліку рух ПДВ на бухгалтерських субрахунках буде виглядати так:

  • Дт 15/20/23/91-94 Кт 631 – відображено вартість придбаних товарів, послуг, необоротних активів без ПДВ;
  • Дт 644 Кт 631 – відображено ПДВ у складі придбаних активів;
  • Дт 641 Кт 644 – включено суму ПДВ до складу ПК;
  • Дт 15/20/23/91-94 Кт 643 – включено суму ПДВ до складу первісної вартості товарів, необоротних активів, послуг;
  • Дт 643 Кт 641 – нараховано ПЗ з ПДВ за пп. «б» п. 198.5 ПКУ.

Отже, якщо підприємством будуть надавати виключено звільнені від ПДВ операції, то таке підприємство має включати суми ПДВ до складу свого ПК та в тому ж періоді нараховувати ПЗ з ПДВ за пп. «б» пп. 198.5 ПКУ (які фактично збільшать вартість товарів, послуг необоротних активів та собівартість наданих послуг).

Зауважимо, що наведений вище порядок застосовується у тому разі, якщо придбані товари, послуги, необоротні активи використовуються виключно у звільнених операціях. Якщо такі активи використовуються як у звільнених, так і у оподатковуваних операціях, то ПЗ з ПДВ нараховуються не за пп. «б» пп. 198.5 ПКУ, а за пп. 199.1 ПКУ. Детальніше про нарахування ПЗ з ПДВ за пп. 199.1 ПКУ ми писали тут.

 

Бюджетне відшкодування

Бюджетне відшкодування - відшкодування від'ємного значення ПДВ на підставі підтвердження правомірності сум бюджетного відшкодування ПДВ за результатами перевірки платника (пп. 14.1.18 ПКУ).

У даному ж випадку підприємство включає суму ПДВ у складі придбаних товарів чи послуг до ПК та одночасно нараховує ПЗ з ПДВ. Тому від’ємного значення ПДВ не виникатиме, а тому у підприємства не буде права на бюджетне відшкодування.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    Сьогодні 10:10181
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202429
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.202457
  • Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?
    Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?
    22.03.202430
  • Які послуги резидентів Дія. Сіті звільняються від ПДВ?
    Чи оподатковуються ПДВ операції з розробки програмного забезпечення та доступу до інформаційного продукту – додатку для оплати штрафів – через інтернет для резидентів Дія. Сіті? Чи поширюється на ці послуги пп. 197.1.33 ПКУ?
    22.03.202427