• Посилання скопійовано

Продаж дезінфікуючих засобів: що з ПДВ?

Підприємство оптової торгівлі торгує дезінфікуючими засобами (код УКТ ЗЕД - 3808). Чи звільнені операції постачання таких засобів від оподаткування, адже одні постачальники відвантажують ці засоби з ПДВ, а інші - без?

Відповідно до пп. 71 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ, тимчасово на період карантину на території України звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення на митну територію України та/або операції з постачання на митній території України товарів за Переліком №224.

Відповідно до нормативних документів, які діють на період написання цієї консультації (див. Постанови КМУ від 11.03.2020 р. № 211, від 20.05.2020 р. №392, від 22.07.2020 р. №641), карантин діє з 01.03.2020 р. по 31.12.2020 р.

Тому в разі постачання в період карантину товарів, включених до Переліку №224, діє звільнення від оподаткування ПДВ.

 

Чи є дезінфікуючі засоби за кодом 3808 УКТ ЗЕД в Переліку №224?

Дивимося таблицю:

Дезінфекційні засоби, антисептики та обладнання для проведення дезінфекції, що необхідні для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2

Код згідно з УКТЗЕД

Назва товару (основного компоненту)

Форма випуску

Вміст активнодіючої речовини

Антисептики

3808

Хлоргексидин (Chlorhexidine)

розчин

0,05 %, 5 % (біглюконат)

3808

Хлоргексидин (Chlorhexidine)

гель

4 %

3808

Повідон йоду (Povidone iodine)

-"-

10 %
(еквівалентно 1 % активного йоду)

Дезінфекційні засоби

3808

Засіб на спиртовій основі для протирання рук (Alcohol based hand rub)

розчин, що містить ізопропіловий спирт

60-80 %/об’єм

3808

Хлорвмісні та інші за способом дії препарати для дезінфекції поверхонь, матеріалів, обладнання (Chlorine base compound)

порошки, таблетки, гранули, концентрати

0,1 % активного хлору для розчину

3808

Хлороксиленол (Chloroxylenol)

розчин

4,8 %

2207, 3808

Спиртовмісний антисептик для рук кишеньковий

   

3808

Дезінфікуючий засіб для обробки поверхонь

   

3808

Дезінфікуючий засіб для обробки рук і шкіри

   

3808

Дезінфікуючий засіб для інструментів та обладнання

   

Як бачимо, з кодом 3808 значиться кілька назв товарів.

Згідно з приміткою 1 до Переліку №224 коди, згідно з УКТ ЗЕД наводяться у цьому переліку довідково. Основною підставою для звільнення від оподаткування ПДВ товарів, що ввозяться на митну територію України, є відповідність таких товарів назві товару (медичного виробу, основного компонента), міжнародному непатентованому найменуванню (назві) лікарського засобу, які зазначені в переліку.

Таким чином, якщо підприємство продає товари, які окрім коду 3808 мають назву, яка відповідає назві в Переліку № 24, воно повинно застосовувати наведену пільгу – звільнення від оподаткування ПДВ. Те саме стосується отримання підприємством таких товарів від постачальників. Постачальники також мають продавати такі товари без нарахування ПДВ.

Причому, якщо платник підпадає під цю пільгу, він не може від неї відмовитися і повинен обов’язково застосовувати. Те саме в своїх консультаціях пише податкова (див., наприклад, тут).

Стає очевидно, що якщо підприємство покупець отримало від постачальника звільнені від оподаткування товари, на які нараховано ПДВ і виписана ПН, підприємство покупець не може відобразити у себе ПК на підставі таких ПН. Якщо таки це сталося, доведеться вирішувати з постачальником питання стосовно повернення зайво сплаченого ПДВ і коригування ПН, внесення змін до податкової декларації з ПДВ (зняття ПК, ПЗ).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 079
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249295
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435