• Посилання скопійовано

Зміна номенклатури товару після отримання передоплати: як коригувати ПН?

Підприємство, платник ПДВ, отримало у жовтні передоплату за товар «А» (100%). Виписано ПН на прогнозовану номенклатуру. 05.11 відбулося відвантаження, в якому номенклатура і кількість товару були змінені (замість частини товару «А» поставлено товар «В»). 18.11 відбулось друге постачання залишку товару «В». Як скласти ПН та РК в такому випадку?

Згідно з пп. «а» пп. 185.1 ПКУ, об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку, зокрема, з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ, у тому числі операції з безоплатної передачі та з передачі права власності на об'єкти застави позичальнику (кредитору), на товари, що передаються на умовах товарного кредиту, а також з передачі об'єкта фінансового лізингу в користування лізингоотримувачу (орендарю).

При цьому, як передбачено пп. 187.1 ПКУ, датою виникнення ПЗ з ПДВ вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

а) дата зарахування коштів від покупця на банківський рахунок платника податку як оплата товарів, що підлягають постачанню;

б) дата відвантаження товарів.

Водночас, якщо після постачання товарів здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в ЄРПН (пп. 192.1 ПКУ).

Крім того, податківці у підкатегорії «ЗІР» 101.15 роз'яснювали, що у разі, якщо після отримання попередньої оплати та складання і реєстрації в ЄРПН податкової накладної відбувається зміна номенклатури товарів, постачальник (продавець) на дату постачання товарів складає розрахунок коригування до податкової накладної, складеної на дату отримання попередньої оплати.

Отже, якщо товари постачаються по передоплаті, то на дату отримання попередньої оплати постачальник зобов'язаний скласти податкову накладну на усю суму такої попередньої оплати, в якій визначити номенклатуру товарів відповідно з умовами договору.

Врегулювання питань господарських правовідносин між суб'єктами господарювання не належить до сфери компетенції ДПСУ. Тобто податківці не мають права визначати, яка саме номенклатура товарів буде вказана в таких податкових накладних, однак вона має відповідати первинним документам, на підставі яких ПН було складено.

Таким чином, якщо на дату першого постачання було укладено документ на зміну номенклатури постачання (додаткова угода до договору), то алгоритм дій постачальника наступний:

  • в жовтні (на дату передоплати) постачальник складає ПН на суму такої передоплати та узгодженої з покупцем номенклатурою;
  • 05.11.2020 р. (на дату першого постачання) складається нульовий РК, в якому відбувається заміна номенклатури відповідно до номенклатури у видатковій накладній на таке постачання. Зареєструвати такий РК потрібно не пізніше  30.11.2020 р.
  • 18.11.2020 р. (на дату другого постачання) складається ПН на перевищення загальної вартості фактично поставлених товарів і їх номенклатури над загальною вартістю та номенклатурою, що зазначена у податковій накладній на передоплату (із врахуванням раніше складеного РК від 05.11.2020 р.). Також за необхідності зміни номенклатури при другому постачанні складається і другий нульовий РК на вартість товару в межах попередньої оплати. Така ПН на суму перевищення та нульовий РК від 18.11.2020 р. підлягають реєстрації у строк до 15.12.2020 р.

На жаль, у разі здійснення подібних операцій (коли номенклатура передоплати відрізняється від номенклатури фактичного постачання) уникнути складання РК до ПН на передоплати не вийде. Крім того не допускається у ПН на передоплату зазначати «загальну» номенклатуру (як «товари в асортименті»), оскільки ПН складається саме на господарську операцію з постачання, а ПН на передоплату складається саме на отриману суму коштів за товари, що підлягають постачанню.

Єдиним варіантом уникнути необхідності складати РК, буде складання ПН на передоплату з саме тією номенклатурою, яка і буде постачатись.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024874
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202428
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202427
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20248645
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202432