• Посилання скопійовано

ОЗ від засновника як внесок в статутний капітал: які наслідки?

Підприємство зареєстровано в червні 2020 року, а з липня стало платником ПДВ. СК внесено засновником (фізособою) ОЗ (магазин, склад та земельна ділянка). В Акті оцінки ціну вказано без ПДВ. Як правильно поставити на баланс майно та чи потрібно нараховувати ПДВ? Підприємство буде отримувати дохід від здачі свого майна в оренду

В ІПК від 16.11.2018 р. №4862/6/99-99-15-01-01-15/ІПК податківці зазначають, що сума майнового внеску (нерухомого майна, обладнання) платника податку - фізичної особи - резидента до статутного фонду юридичної особи - емітента корпоративних прав в обмін на такі корпоративні права не оподатковується ПДФО та військовим збором. При цьому підприємство-емітент має відобразити в ф. №1ДФ під ознакою доходу «178» суми коштів або майна, внесених фізособою до статутного фонду. 

З огляду на проведення, які слід відображати в обліку в момент отримання внесків від засновників, вони не включаються ані до складу доходів, ані витрат. Тому сума внесків не впливає на об’єкт оподаткування податком на прибуток. Приклад таких проведень див. тут. В даному випадку проведення буде: Дт 10 Кт 46.

Але якщо вклад вноситься необоротними активами, то слід пам’ятати про податкову амортизацію. Податківці у підкатегорії 102.05,«ЗІР», зауважили, що у податковому обліку не передбачено обмежень щодо нарахування амортизації на основні засоби та нематеріальні активи, внесені до статутного фонду підприємства. Тому, якщо такі основні засоби та нематеріальні активи призначені для використання в господарській діяльності платника податку, то вони підлягають амортизації згідно з пп. 138.3 ПКУ.

При отриманні внесків від фізосіб-засновників наслідків з ПДВ не виникає, тому що фізособа-засновник не є платником ПДВ.

Первісною вартістю основних засобів, що внесені до статутного капіталу підприємства, визнається погоджена засновниками (учасниками) підприємства їх справедлива вартість з урахуванням витрат, передбачених п. 8 П(С)БО 7 (п. 10 П(С)БО 7). Тому в даному випадку засновникам доцільно погодити вартість майна згідно з актом оцінки, відповідно, підприємство ставить майно на баланс за такою ціною, погодженою засновниками, без ПДВ.

Надалі підприємство може використовувати отримане майно на власний розсуд, в тому числі і для здавання в оренду. Орендні операції обліковуються та оподатковуються на загальних підставах.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20243
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202425
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 724
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202431
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202432