• Посилання скопійовано

Зміна кредитора за договором: наслідки з ПДВ

Юрособа - платник ЄП і неплатник ПДВ надала послуги вартістю 1,5 млн грн іншій юрособі. Пізніше надавач послуг перейшов на загальну систему (неплатник ПДВ). Право вимоги переведено за договором відступлення новому кредитору (юрособа на загальній системі). Надалі і боржник, і новий кредитор погасили свою заборгованість. Які при цьому виникають наслідки з ПДВ у сторін?

Розглянемо операції, що відбувалися, послідовно.

При наданні послуг неплатником ПДВ у сторін жодних податкових наслідків не виникло – адже на дату першої події надавач послуг не був платником ПДВ. Відповідно, він не складав податкову накладну, яка могла б бути підставою для відображення податкового кредиту його контрагентом – платником ПДВ. Нагадаємо, що згідно з пп. 201.8 ПКУ: «Право на нарахування податку та складання податкових накладних надається виключно особам, зареєстрованим як платники податку в порядку, передбаченому статтею 183 цього Кодексу».

Операція з відступлення права вимоги передбачає зміну кредитора за зобов’язанням. Ця операція сама по собі не є об’єктом оподаткування ПДВ, про що неодноразово зазначали податківці у своїх роз’ясненнях (див., наприклад, роз’яснення в «ЗІР», категорія 101.15: «Оскільки за операцією з переведення боргу не відбувається постачання товарів/послуг, а створюються зобов’язання вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію, а саме сплатити гроші, то податкових зобов’язань з ПДВ за такою операцією у сторін не виникає».

Наступна подія: новий кредитор отримує від боржника грошові кошти у погашення боргу. При цьому у нового кредитора погашається дебіторська заборгованість, а наслідків з ПДВ не виникає (адже ця операція не є придбанням або постачанням товарів чи послуг).  Щодо боржника, то він при придбанні послуг не мав права на податковий кредит. І тепер, при погашенні кредиторської заборгованості (тобто при настанні другої події), він також його не має.

Далі новий кредитор погашає заборгованість перед первісним кредитором, для якого ця подія – друга в постачанні послуг. Незважаючи на те, що на момент погашення заборгованості первісний кредитор вже зареєструвався платником ПДВ, він не нараховує ПДВ на цю операцію, адже це друга подія.

Якщо первісний кредитор на момент отримання коштів у погашення заборгованості не встиг зареєструватися платником ПДВ, факт отримання коштів не може вважатися операцією з постачання в цілях обов’язкової реєстрації платником ПДВ, адже це друга подія в наданні послуг.

Таким чином, операції з надання послуг, відступлення права вимоги і подальшого погашення заборгованості не впливають на податковий облік з ПДВ ані у первісного кредитора, ані у боржника, ані у нового кредитора.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024943
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249175
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435