• Посилання скопійовано

Місце постачання послуг з розробки проектної документації з метою оподаткування ПДВ

Резидент надає послуги нерезиденту з розробки проектної документації для санітарно-технічних систем в об’ємі: водопостачання, каналізація, опалення, вентиляція, кондиціонування для об'єкта нерухомості, що розташований за межами території України. Як визначається місце надання таких послуг з метою оподаткування ПДВ?

Згідно з пп. «в» пп. 186.2.2 ПКУ місцем надання інших послуг, які пов’язані з нерухомим майном, за його місцезнаходженням, у тому числі що будується, є фактичне місцезнаходження нерухомого майна (у тому числі, що будується).

Разом з цим, відповідно до пп. «в» пп. 186.3 ПКУ, місцем постачання інжинірингових та інженерних послуг є місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання.

І лише у тому випадку, якщо надаються послуги, що не зазначені у пп. 186.2 та 186.3 ПКУ, – їх місце постачання визначається за місцем реєстрації постачальника.

Як зазначено у пп. 14.1.85 ПКУ, інжиніринг – це надання послуг (виконання робіт) із складення технічних завдань, проектних пропозицій, проведення наукових досліджень і техніко-економічних обстежень, виконання інженерно-розвідувальних робіт з будівництва об'єктів, розроблення технічної документації, проектування та конструкторського опрацювання об'єктів техніки і технології, надання консультації та авторського нагляду під час монтажних та пусконалагоджувальних робіт, а також надання консультацій, пов'язаних із такими послугами (роботами).

У Законі про архітектурну діяльність надано більш ширше визначення, за яким інжинірингова діяльність у сфері будівництва (інжиніринг) - діяльність з надання послуг інженерного та технічного характеру, до яких належать проведення попередніх техніко-економічних обґрунтувань і досліджень, експертизи проекту, розробка програм фінансування будівництва, організація виготовлення проектної документації, проведення конкурсів і торгів, укладання договорів підряду, координація діяльності всіх учасників будівництва, а також здійснення технічного нагляду за будівництвом об'єкта архітектури та консультації економічного, фінансового або іншого характеру.

Крім того, згідно з КВЕД-2010, клас 71.12 «Діяльність у сфері інжинірингу, геології та геодезії, надання послуг технічного консультування в цих сферах» включає розроблення проектів систем кондиціонування, охолодження, інженерні розробки щодо контролю санітарного стану та забруднення навколишнього середовища, боротьби із шумом тощо.

При цьому податківці у ІПК від 25.07.2019 р. №3457/6/99-99-15-03-02-15/ІПК зауважували, що характер та суть послуг, постачання яких передбачається, визначається, як правило, у договорі на постачання відповідних послуг, а факт їх постачання фіксується у відповідному документі (акт виконаних робіт, наданих послуг).

Таким чином, вважаємо, що розробка проектної документації для санітарно-технічних систем в об’ємі:

  • водопостачання;
  • каналізація;
  • опалення;
  • вентиляція;
  • кондиціонування для об'єкта нерухомості відноситься до інжинірингових послуг, місце постачання яких з метою оподаткування ПДВ визначається за межами території України.

А отже, такі послуги не є об’єктом оподаткування ПДВ. В такому випадку в акті наданих послуг зазначається «без ПДВ».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024955
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249275
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435