• Посилання скопійовано

Податкова накладна з неправильною датою: як виправити?

18 липня відвантажено товар, складено і зареєстровано податкову накладну на неплатника ПДВ. 21 липня надійшли бюджетні кошти в оплату вартості відвантаженого товару. Як скласти і зареєструвати розрахунок коригування? Як уточнити податкову декларацію з ПДВ за липень?

При розгляді питання треба врахувати таке:

По-перше, згідно з пп. 52-1 ПКУ«за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), штрафні санкції не застосовуються…». Наведені далі виключення не стосуються штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних і розрахунків коригування. Тобто за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК наразі штрафів немає.

По-друге, у випадку, що розглядається, підприємством складено і зареєстровано в ЄРПН ПН з неправильною датою, яка є обов’язковим реквізитом згідно з пп. 201.1 ПКУ. Тобто це неправильна ПН і її потрібно виправити. 

По-третє, зайві податкові накладні в декларації не відображаються. Іншими словами, в декларації мають відображатися не ті операції, які відповідають зареєстрованим ПН, а ті операції, які відповідають первинним або платіжним документам.

Зважаючи на це, можна порадити не виправляти податкову звітність з ПДВ (оскільки вона містить правильну суму податкового зобов’язання), а обмежитися виправленням ПН за допомогою РК і складенням нової ПН, оскільки згідно з порядком заповнення ПН неможливо виправляти дату і номер ПН лише за допомогою РК.

Тобто спочатку треба «обнулити» неправильну ПН шляхом складення РК з кодом причини коригування «103», як при поверненні товарів (у графі 2.1 розділу Б РК зазначити «103»). На жаль, застосувати тип причини коригування «20» тут неможливо, адже його застосовують, коли в ЄРПН зареєстровано кілька однакових ПН.

У листі ДФС від 27.11.2018 р. №36942/7/99-99-15-03-02-17 докладно виписано порядок заповнення РК. Зокрема, вказано: «відповідні показники рядка податкової накладної, що коригується (кількість або ціна, залежно від причини коригування, а також обсяг постачання та сума ПДВ), зазначаються зі знаком «-» (обнуляється (виводиться в «0») рядок податкової накладної, який коригується)».

У випадку, що розглядається, необхідно коригувати кількість, а не ціну. Оскільки ПН складено на неплатника ПДВ, РК реєструє постачальник. До речі, правильно було б скласти РК із сьогоднішньою датою, але можна (і навіть краще) скласти його липнем, адже зараз не діють штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК.

Далі треба скласти і зареєструвати ПН з правильною датою (штрафи теж не застосовуються).

Наведена вище схема має лише 1 недолік – можливе виникнення показника так званої суми перевищення, тобто платник втрачає реєстраційний ліміт. Тобто тут треба зважати на ціну питання. Якщо це не важливо, то можна зробити так, як описано.

Якщо ж хочеться зберегти реєстраційний ліміт, це потребує окремого опрацювання – консультантом або аудитором. Зазвичай, для цього застосовують додаткове складення і реєстрацію в ЄРПН зайвих ПН і РК з кодом причини коригування «20».

Також читайте наш матеріал про суми перевищення тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20243
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202425
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 726
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202431
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202432