• Посилання скопійовано

Як визначити дату ПЗ та ПК при застосуванні касового методу?

Якою датою при застосуванні касового методу виписувати податкову накладну – 30.05.2020 р. за актом чи 30.06.2020 р. за фактом отримання коштів? І, відповідно, податковий кредит відображати 31.05.2020 р. чи лише коли здійсниться оплата? Який період для відображення цієї податкової накладної?

Запитання:

Кошти надійшли на поточний рахунок субпідрядника від підрядника в будівництві лікарні "Охматдит" з його рахунку у Казначействі, який не є бюджетною організацією. Акт підписано та роботи прийнято замовником. Обладнання, отримане для використання в будівництві в рамках даного договору для подальшого закриття робіт. Якою датою виписувати податкову накладну – 30.05.2020 р. за актом чи 30.06.2020 р. за фактом отримання коштів? І, відповідно, податковий кредит відображати 31.05.2020 р. чи лише коли здійсниться оплата? Який період для відображення цієї податкової накладної?

 

Відповідь: 

Відповідно до абз. 4 пп. 187.1 ПКУ за операціями з виконання підрядних будівельних робіт суб'єкти підприємницької діяльності (підрядники та субпідрядники) можуть застосовувати касовий метод податкового обліку відповідно до пп. 14.1.266 ПКУ.

Під касовим методом для цілей оподаткування ПДВ згідно з розділом V ПКУ в пп. 14.1.266 ПКУ розуміється метод податкового обліку, за яким:

  • дата виникнення податкових зобов'язань визначається як дата зарахування (отримання) коштів на банківський рахунок (у касу) платника податку або дата отримання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) ним товарів (послуг);
  • дата віднесення сум податку до податкового кредиту визначається як дата списання коштів з банківського рахунку (видачі з каси) платника податку або дата надання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) йому товарів (послуг).

Отже, у разі прийняття виконаних робіт замовником на підставі складеного та підписаного акту виконаних робіт у підрядника, який застосовує касовий метод, податкові зобов’язання з ПДВ за цією подією не виникатимуть. Оскільки умовами застосування касового методу для цілей оподаткування ПДВ датою виникнення податкових зобов'язань є дата зарахування (отримання) коштів на банківський рахунок (у касу) виконавця підрядних будівельних робіт.

Аналогічно при отримані від постачальника обладнання, яке призначене для використання в будівництві в рамках договору, податковий кредит не відображатиметься. Оскільки умовами застосування касового методу для цілей оподаткування ПДВ датою віднесення сум ПДВ до податкового кредиту визначатиметься дата списання коштів з банківського рахунку (видачі з каси) платника податку.

 

Щодо дати виникнення ПЗ та ПК з ПДВ з оплатою за рахунок бюджетних коштів

Відповідно до пп. 187.7 ПКУ датою виникнення податкових зобов'язань з ПДВ у разі постачання товарів/послуг з оплатою за рахунок бюджетних коштів є дата зарахування таких коштів на банківський рахунок платника податку або дата отримання відповідної компенсації у будь-якій іншій формі, включаючи зменшення заборгованості такого платника податку за його зобов'язаннями перед бюджетом.

ДФС в ІПК від 05.04.2018 р. №1460/6/99-99-15-03-02-15/ІПК повідомляє, що платники податку, які здійснюють постачання товарів/послуг з оплатою за рахунок бюджетних коштів згідно з пп. 187.7 ПКУ, визначають лише дату виникнення податкових зобов'язань по даті зарахування таких коштів на банківський рахунок платника податку, але не застосовують касовий метод податкового обліку ПДВ відповідно до пп. 14.1.266 ПКУ. Такі платники податку не заповнюють поле "Відмітка про застосування касового методу податкового обліку" в Декларації з ПДВ та відповідні поле та рядок у таблиці 2 додатка 5 до декларації, заповнення яких передбачено у разі формування податкового кредиту за касовим методом.

ДФС у Донецькій області в ІПК від 03.05.2017 р. №43/ІПК/05-99-12-01-13 також зазначає, що пп. 187.7 ПКУ визначено особливий порядок виникнення податкових зобов'язань у разі постачання товарів/послуг з оплатою за рахунок бюджетних коштів, а не визначено, що на зазначені операції поширюється касовий метод. Тому дата виникнення права на податковий кредит при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг з оплатою за рахунок бюджетних коштів визначається у загальновстановленому порядку за правилом першої події відповідно до пп. 198.2 ПКУ.

Таким чином, встановлений ПКУ порядок формування податкових зобов'язань та податкового кредиту у разі постачання товарів/послуг з оплатою за рахунок бюджетних коштів може привести до перевищення суми податкового кредиту над сумою податкових зобов'язань в окремих податкових періодах. Таке перевищення буде рахуватися до податкового періоду, у якому відбудеться надходження коштів з бюджетного рахунку в рахунок сплати поставлених товарів/послуг.

Отже, при придбанні платником податків за рахунок державних асигнувань товарів/послуг, які призначені для використання в оподаткованих ПДВ операціях, суми ПДВ, сплачені/нараховані при придбанні таких товарів/послуг, включаються до складу податкового кредиту на підставі складеної та зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної (ІПК ДФС від 11.09.2019 р. №124/6/99-00-07-03-02-15/ІПК).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024751
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202425
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202425
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20248175
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202428