• Посилання скопійовано

Як рахувати обсяг операцій з метою реєстрації платником ПДВ?

ТОВ було платником ІІІ групи ЄП (5%). З 01.07.2020 р. перейшло на загальну систему. Коли ТОВ має зареєструватися платником ПДВ, якщо обсяг операцій на ЄП - 700000 грн? Чи операції на ЄП при розрахунку межі в 1 млн до уваги не приймаються? Як обчислювати період, за який рахується 1 млн грн, якщо підприємство зареєстроване у вересні 2019 року і здійснило операцій на 700 тис. грн?

Відповідно до пп. 181.1 ПКУ, у разі, якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню ПДВ, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережі, нарахована (сплачена) платнику податків протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1000000 гривень (без урахування ПДВ), така особа зобов'язана зареєструватися як платник ПДВ у контролюючому органі за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) з дотриманням вимог, передбачених ст. 183 ПКУ, крім особи, яка є платником єдиного податку першої - третьої групи.

Отже, потенційним платникам ПДВ потрібно кожного  місяця слідкувати за досягненням цього обсягу – тобто кожного разу береться період з 12 попередніх місяців (а не календарний рік)! Наприклад, у липні 2020 р. слід взяти дані про операції за липень 2019  – червень 2020 р., і якщо обсяг операцій за цей період перевищить 1 млн грн – час реєструватись платником ПДВ.

У даному випадку, якщо підриємство зареєстроване у вересні 2019 р., то для розрахунку обсягу операцій з метою реєстрації платником ПДВ включаються всі операції з дати держреєстрації підприємства, оскільки вересень 2019 р. настає пізніше липня 2019 р. Якщо в липні 2020 року обсяг операцій 1 млн грн не буде досягнуто, тоді з 1 серпня 2020 р. доведеться брати обсяг операцій за період з вересня 2019 р. по липень 2020 р., і так далі. Якщо у серпні 2020 р. не буде досягнуто обсягу 1 млн грн, тоді з 1 вересня 2020 р. слід буде брати операції за період з вересня 2019 р. по серпень 2020 р. А ось, якщо до 1 жовтня 2020 р. не буде досягнуто обсягу 1 млн грн, то з 1 жовтня 2020 р. потрібно буде брати 12-місячний період з жовтня 2019 р. по вересень 2020 р.

Якщо СГ перейшов з єдиного податку І-ІІІ групи без ПДВ на загальну систему  оподаткування, він розраховує обсяг 1 млн  аналогічно – за 12 попередніх місяців. Саме такий фіскальний підхід застосовують податківці. Так,  ДПС у м. Києві в ІПК від 30.11.2018 р. № 5056/ІПК/26-15-12-01-18 щодо реєстрації особи як платника ПДВ у разі переходу зі спрощеної системи оподаткування на сплату інших податків і зборів зазначила, що якщо в такої особи на дату переходу загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню ПДВ, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп’ютерної мережі, протягом останніх 12 календарних місяців сукупно перевищує 1 000 000 грн (у тому числі включаючи період перебування на спрощеній системі оподаткування), така особа повинна не пізніше 10 числа першого календарного місяця, в якому здійснено перехід на сплату інших податків і зборів, подати до контролюючого органу реєстраційну заяву платника ПДВ за формою №1-ПДВ та, відповідно, зареєструватись як платник ПДВ.

Аналітичний матеріал щодо реєстрації платником ПДВ читайте тут, а також тут.

Щодо останніх змін у порядку реєстрації платником ПДВ читайте тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024925
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202428
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249015
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202433