• Посилання скопійовано

Постачання медпрограмної продукції: який порядок оподаткування ПДВ?

Підприємство в медичний заклад здійснює постачання програмного забезпечення (додатковий модуль) до апарату УЗД (пакет програмного забезпечення до робочої станції). Як в ПН відобразити таке постачання: як товар або як послугу? Яку ставку ПДВ застосовувати?

Номенклатура у ПН

Податківці неодноразово наголошували (зокрема, тут), що номенклатура товарів (послуг) має відповідати формулюванню у первинних документах, якими супроводжується постачання таких товарів (послуг), та не повинна містити інших даних.

Таким чином, при складанні ПН і визначенні, зокрема, одиниці виміру, коду товару згідно УКТ ЗЕД або послуги за ДКПП визначається виходячи з первинних документів, що супроводжують постачання. Наприклад, якщо у документах на постачання (договір або акт) вказано, що постачанню підлягають послуги, то відповідно у ПН одиниця виміру зазначається послуга. Аналогічним чином визначається і код УКТ ЗЕД/ДКПП – якщо первинні документи передбачають, що відбувається саме надання послуги і складається саме акт виконаних робіт, то тут слід застосовувати код ДКПП, що відповідає тим послугам, що постачаються.

Якщо ж постачанню підлягає саме програмне забезпечення (як товар), то тут слід використовувати саме код згідно УКТ ЗЕД. Програмна продукція не має окремо визначеного коду УКТ ЗЕД, однак згідно з Довідником умовних кодів для програмної продукції визначено умовний код 00502.

 

Ставка податку

Відповідно до пп. «в» пп. 193.1 ПКУ ставка ПДВ 7% застосовується в операціях з:

  • постачання на митній території України та ввезення на митну територію України лікарських засобів, дозволених для виробництва і застосування в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів, а також медичних виробів, які внесені до Державного реєстру медичної техніки та виробів медичного призначення або відповідають вимогам відповідних технічних регламентів, що підтверджується документом про відповідність, та дозволені для надання на ринку та/або введення в експлуатацію і застосування в Україні;
  • постачання на митній території України та ввезення на митну територію України лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання, дозволених для застосування у межах клінічних випробувань, дозвіл на проведення яких надано центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я.

При цьому, як роз’яснюють податківці, операції з постачання на митній території України та/або ввезення на митну територію України медичних виробів підлягають оподаткуванню ПДВ за ставкою 7% за умови, що такі медичні вироби:

  • дозволені для надання на ринку та/або введення в експлуатацію і застосування в Україні;
  • внесено до ДРМТВМП або відповідають вимогам відповідних технічних регламентів, що підтверджується документом про відповідність.

Якщо при здійсненні операцій з постачання на митній території України та/або ввезення на митну територію України лікарських засобів/медичних виробів не дотримано хоча б однієї із зазначених умов, операції з їх постачання оподатковуються ПДВ за ставкою 20%

Однак, варто зауважити, що згідно з умовами запитання, постачанню підлягає саме програмна продукція («Пакет програмного забезпечення до робочої станції обробки ультразвукових даних EchoPAC»). Своєю чергою, п. 26-1 підрозділу 2 розділу XX ПКУ встановлено звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання програмної продукції.

Для цілей цього пункту до програмної продукції відносяться:

  • результат комп’ютерного програмування у вигляді операційної системи, системної, прикладної, розважальної та/або навчальної комп’ютерної програми (їх компонентів), а також у вигляді інтернет-сайтів та/або онлайн-сервісів та доступу до них;
  • примірники (копії, екземпляри) комп’ютерних програм, їх частин, компонентів у матеріальній та/або електронній формі, у тому числі у формі коду (кодів) та/або посилань для завантаження комп’ютерної програми та/або їх частин, компонентів у формі коду (кодів) для активації комп’ютерної програми чи в іншій формі;
  • будь-які зміни, оновлення, додатки, доповнення та/або розширення функціоналу комп’ютерних програм, права на отримання таких оновлень, змін, додатків, доповнень протягом певного періоду часу;
  • криптографічні засоби захисту інформації.

Програмний продукт (програмний засіб, програмне забезпечення) не має окремо визначеного коду УКТ ЗЕД та розглядається як результат виконання послуг, який має бути зафіксований на відповідному матеріальному носії (паперовому, диску для лазерних систем зчитування, флеш-карті, зйомному жорсткому диску тощо) виконавця або замовника, або може бути переданий виконавцем замовнику з використанням мережі Інтернет електронною поштою або іншими засобами передачі інформації.

Таким чином, у разі постачання саме програмної продукції з умовним кодом УКТ ЗЕД 00502 так операція має бути здійсненна із застосування звільнення від ПДВ передбаченого п. 26-1 підрозділу 2 розділу XX ПКУ.

Що ж до ІПК від 11.09.2017 р. № 1892/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, то в ній мова йде саме про модифікацію вже поставленого програмного забезпечення. Тобто про послуги з модифікації певного ПЗ, що вже було поставлено. В даному ж випадку підприємство безпосередньо постачає таку програмну продукцію (у вигляді модулів), а не здійснює модернізацію попередньо поставленої програмної продукції. Тому вважаємо, що все ж таки, якщо операція згідно з первинними документами передбачає саме постачання програмної продукції, то така операція має бути звільнена від ПДВ.

При цьому, у "Віснику" зазначається, якщо здійснюється операція з постачання програмної продукції, що звільняється від оподаткування ПДВ, у податковій накладній потрібно зазначати код товару, а не послуг.

Зважаючи на зазначене вище, а також на вимоги щодо номенклатури у ПН можна зробити такий висновок:

  • якщо згідно з первинними документами здійснюється саме постачання програмної продукції, то у ПН зазначається зокрема одиниця виміру «шт.» (або інше відповідно до первинних документів) і умовний код УКТ ЗЕД 00502. Операція з постачання такої продукції є звільненою від ПДВ операцією;
  • якщо ж згідно з первинними документами відбувається саме постачання послуги і у первинних документах зазначено, що постачається саме послуга, то така операція на нашу думку оподатковується за основною ставкою 20%, а у номенклатурі ПН зазначається відповідний визначений код ДКПП та одиниця виміру «послуга» (або інше згідно первинних документів).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202417
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202416
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243211
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202419
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024217