• Посилання скопійовано

Що робити з ПН, за якими несвоєчасно зареєстровані РК?

Підприємство несвоєчасно зареєструвало РК до ПН внаслідок зміни ціни, номенклатури товару. Чи означає це, що потрібно через уточнюючий розрахунок до декларації з ПДВ прибрати показники ПК за початковими ПН і відобразити ПК за ними в декларації того місяця, коли зареєстрували РК?

Ні, так робити не можна. Через уточнюючий розрахунок виправляють помилку. 

Наприклад, покупець отримав ПН, яка мала бути зареєстрована продавцем в червні і відображена в декларації за червень, але помилково ця ПН зареєстрована продавцем у липні. Відповідно до норм пп. 198.6 ПКУ, ПК за такою ПН має бути відображено в декларації того періоду, коли відбулася реєстрація ПН, тобто, в декларації за липень. 

Отже, маємо реальну помилку, яку варто виправити через уточнюючий розрахунок – прибрати ПК з декларації червня і відобразити ПК в декларації липня.

Але в ситуації, яку ми розглядаємо, ПН відображена правильно. Тому «прибирати» ПК за такою правильною ПН з відповідної декларації немає підстав.

Щодо періоду складання РК в разі зміни ціни, номенклатури.

РК має складатися на дату доплати чи повернення коштів або на дату поставки товарів. Тобто на дату конкретного руху коштів чи товарів/послуг. Прямо в ПКУ про це не сказано, але випливає з правила визначення дати виникнення податкових зобов’язань згідно з пп. 187.1 ПКУ – на дату отримання коштів чи дату відвантаження товарів, оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг.

Такої ж думки дотримується і податкова. Наприклад, подібна відповідь наведена на питання, розміщене в підкатегорії 101.15, ЗІР: «Якою датою складається розрахунок коригування до податкової накладної у випадку, коли відбувається наступний за постачанням перегляд цін: на дату здійснення перерахунку ціни чи на дату доплати/повернення коштів?».

Дещо інша ситуація з коригуванням розглянута у відповіді на питання в підкатегорії 101.15, ЗІР: «Яким чином заповнюється розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної, складеної на дату отримання попередньої оплати, у разі якщо в подальшому при зміні умов договору передбачається як зменшення ціни товарів/послуг при їх незмінній кількості так і постачання товарів/послуг, які не зазначались в такій податковій накладній, за умови, що загальна сума обсягів постачання та сума ПДВ не змінюються?».

Податкова відповіла, що якщо на дату отримання попередньої оплати постачальником - платником ПДВ була складена податкова накладна, а в подальшому при зміні умов договору передбачається як зменшення ціни товарів/послуг при їх незмінній кількості, так і постачання товарів/послуг, які не зазначались в такій податковій накладній, за умови, що загальна сума обсягів постачання та сума ПДВ не змінюються, постачальник на дату відвантаження товарів/надання послуг повинен:

1) cкласти розрахунок коригування до податкової накладної, в якому кожному рядку податкової накладної, що коригується, відповідає два рядки розрахунку коригування: у першому з них «обнуляється» рядок податкової накладної, ціна за яким змінюється; у другому – зазначається новий (доданий) номер рядка, в якому зазначаються правильні показники. 

В усіх рядках розрахунку коригування, пов’язаних з коригуванням одного рядка податкової накладної (рядок, в якому зі знаком «–» зазначено відповідні показники податкової накладної, що коригується, та нового(их) рядка(ків) з виправленими показниками, що його замінює(ють), у графі 2.1 зазначається однаковий код причини коригування 101 (Зміна ціни). Одночасно усім таким рядкам присвоюється один номер групи коригування;

2) cкласти нову податкову накладну на операцію з постачання товарів/послуг, які не зазначались в податковій накладній на аванс.

В будь-якому разі, якщо такі РК та ПН будуть зареєстровані несвоєчасно, покупець матиме право відобразити їх в декларації того податкового періоду, коли вони були зареєстровані, згідно з нормами пп. 198.6 ПКУ. При цьому прибирати через уточнюючий розрахунок до декларації початкову ПН і відображати її в декларації того періоду, коли відбулася реєстрація РК, немає підстав.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202417
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202416
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243221
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202419
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024217