• Посилання скопійовано

Послуги із переробки оплачуються шляхом імпорту товару: що з ПДВ?

Постачальник-нерезидент та покупець-резидент уклали договір міни, згідно з яким постачальник поставляє покупцю товар в рахунок оплати за надані послуги резидентом про переробку давальницької сировини нерезидента. Чи потрібно сплачувати ПДВ з послуг переробки?

За умовами запитання, розрахунок за надані послуги нерезидент здійснює на підставі окремого договору міни сировиною та продукцією, яка раніше була виготовлена з давальницької сировини.

 

На замітку!

На скільки ми зрозуміли із ситуації, нерезидент (повністю чи частково) сплачує за послуги із переробки готовою продукцією, яку виготовив резидент відповідно за договором міни послуг на готову продукцію. Втім наразі укладено ще один договір міни, за яким за послуги переробки оплата відбувається не шляхом утримання готової продукції, а шляхом імпорту товару від нерезидента. Перш за все радимо порадитися із юристами щодо наявності та одночасній «дії» таких двох договорів (адже у нормі ч.1 ст. 155 МКУ говориться, що якщо умовами переробки іноземних товарів на митній території України передбачено проведення розрахунків частиною продуктів їх переробки, такі продукти підлягають митному оформленню, тоді як фактично умови договору щодо оплати послуг готовою продукцією не виконуватимуться, хоча договір такий є).

Наразі нижче викладаємо особливості ПДВ щодо цій ситуації.

 

Вартість послуг із переробки товарів, які передбачають роботи з рухомим майном, тобто з товарами, увезеними на митну територію України для переробки, входить до складу собівартості перероблених товарів[1] під час реекспорту й обкладаються за нульовою ставкою ПДВ згідно з пп. «б» пп. 195.1.3 ПКУ. Про це також наголошують податківці в ІПК від 26.10.2018 р. № 4603/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

А ось операції з постачання послуг, що передбачають роботи з рухомим майном, попередньо ввезеним на митну територію України для виконання таких робіт, у разі НЕ ВИВЕЗЕННЯ цього майна за межі митної території України платником, що виконував такі роботи, або отримувачем-нерезидентом підлягають оподаткуванню ПДВ за основною ставкою у розмірі 20%. Про це зазначають податківці у ІПК від 02.04.2019 р. №1379/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Тож, вважаємо, якщо вартість послуг із переробки товарів входить до складу собівартості перероблених товарів і ці товари вивозяться за межі України, то вартість послуг із переробки має оподатковуватися ПДВ за ставкою 0% відповідно до пп. «б» пп. 195.1.3 ПКУ.

Втім, як ми згадували на початку консультації, не виключаємо спорів із митниками, якщо умови договору передбачатимуть оплату готовою продукцією, втім договір не виконується у цій частині.

 


[1] За бухобліком це буде підтверджено так (суми умовні):

  • Дт 0221/сировина – на суму 1000 грн - надійшла сировина від замовника;
  • Дт 0222/сировина Кт 0221/сировина – на суму 1000 грн - передано сировину в переробку;
  • Дт 23 Кт 13, 20, 91, 651, 661, 685 – на суму 300 грн - відображено витрати, пов'язані з пошиттям пальта;
  • Кт 0222/сировина на суму 1000 грн - списано витрачену сировину з позабалансового обліку;
  • Дт 0223/готова продукція  - на суму 1300 грн - оприбутковано готову продукцію на склад;
  • Кт 0223/готова продукція  - на суму 1300 грн - передано готову продукцію замовнику.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202418
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202416
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243221
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202420
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024219