• Посилання скопійовано

Складання ПН у випадку, коли платник та отримувач є різними особами

На кого складається ПН при постачанні товарів (меблів) отримувачу - платнику ПДВ, якщо оплату за такі товари здійснює інша особа — нерезидент?

Ввезення товарів на митну територію України - це сукупність дій, пов’язаних із переміщенням товарів через митний кордон України. Декларація митної вартості - документ встановленої форми, що подається декларантом і містить відомості щодо митної вартості товарів, які переміщуються через митний кордон України чи стосовно яких змінюється митний режим (ст. 4 МКУ). За умовами запитання, ввезення товарів відсутнє, тож і відсутня операція імпорту.

Проте згідно з пп. 185.1 ПКУ, об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

Місцем постачання товарів є:

а) фактичне місцезнаходження товарів на момент їх постачання (крім випадків, передбачених у пп. "б" і "в");

б) місце, де товари перебувають на час початку їх перевезення або пересилання, у разі якщо товари перевозяться або пересилаються продавцем, покупцем чи третьою особою;

в) місце, де провадиться складання, монтаж чи встановлення, у разі якщо товари складаються, монтуються або встановлюються (з випробуванням чи без нього) продавцем або від його імені.

Тому постачання меблів українським виробником — платником ПДВ для останнього є оподаткованою ПДВ операцією. Згідно з пп. 201.1 ПКУ, на дату виникнення податкових зобов’язань платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації в ЄРПН.

У ситуації з трьохсторонніми договорами поставки товарів у постачальника часто виникає питання: на кого він повинен скласти податкову накладну? 

Наприклад, в ІПК від 01.06.2018 р. №2417/6/99-99-15-03-02-15/ІПК податківці стверджують, що покупцем при цьому є той, хто отримує товари, а не той, хто платить. 

Одним із обов’язкових реквізитів пп. "д" п. 201.1 ПКУ є повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи або прізвище, ім'я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник ПДВ - покупця (отримувача) товарів.

Тож з метою визначення особи, на яку необхідно скласти податкову накладну за операцією з постачання товарів, продавець - платник ПДВ повинен керуватися договорами та іншими документами.

У згаданій ІПК податківці повідомляють, що податкова накладна за операцією з постачання товарів повинна складатися і реєструватися в ЄРПН особою, яка здійснює постачання таких товарів, на особу, якій здійснюється постачання товарів, та за конкретною господарською операцією з постачання товарів.

Відповідно до пп. 14.1.191 ПКУ, постачання товарів - будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник. Далі, абз. 5 пп. 188.1 ПКУ вказує, що до складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв'язку з компенсацією вартості товарів.

У листі  ДФС у Чернігівській обл. від 11.07.2018 р. № 3060/ІПК/25-01-12-01-09  повідомляється: " <...> виходячи із даних, зазначених у зверненні, безпосереднім отримувачем товарів за тристороннім договором, <...> , є не платник, а покупець (замовник), а тому законодавчі підстави для складання постачальником податкової накладної та реєстрації її в ЄРПН на платника відсутні. Отже, постачальник зобов'язаний скласти податкову накладну та зареєструвати її в ЄРПН на покупця, який є безпосереднім отримувачем товарів". 

Зверніть увагу! Підтверджувати особу отримувача, буде накладна від виробника меблів. Тому важливо у первинному документі (накладна, ТТН) вказати особу отримувача. Саме на цю особу платник ПДВ повинен скласти та зареєструвати в ЄРПН податкову накладну, незалежно від особи платника. Також потрібно укласти трьохсторонню угоду, в якій будуть прописані обов’язки та права щодо кожної сторони договору. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20242
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202422
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 694
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202431
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202432