• Посилання скопійовано

Чи можна відшкодувати суму ПДВ, сплачену на митницю при імпорті?

Підприємство, платник ПДВ, придбало автомобіль за кордоном і імпортувало на територію України зі сплатою ПДВ. Як відобразити сплачений ПДВ в обліку? Чи можна відшкодувати сплачену суму ПДВ?

Податковий облік

Згідно з пп. «в» пп. 185.1 ПКУ, об'єктом оподаткування ПДВ є, зокрема, операції платників податку з ввезення товарів на митну територію України.

Датою виникнення податкових зобов'язань у разі ввезення товарів на митну територію України є дата подання митної декларації для митного оформлення (пп. 187.8 ПКУ).

Своєю чергою, пп. «ґ» пп. 198.1 ПКУ передбачено, що до податкового кредиту відносяться суми податку, сплачені/нараховані у разі здійснення операцій ввезення товарів та/або необоротних активів на митну територію України.

Для операцій із ввезення на митну територію України товарів датою віднесення сум податку до ПК є дата сплати податку за податковими зобов'язаннями згідно з пп. 187.8 ПКУ.

Таким чином, сума ПДВ, сплачена при ввезені авто на територію України, включається до податкового кредиту платнику податку. Відповідно така сума відображається у рядку 11.1 Декларації з ПДВ «Ввезені на митну територію України товари, необоротні активи (за основною ставкою)».

При цьому, безпосередньо суму сплачену митному органу підприємство відшкодувати не може. Однак, якщо внаслідок такої операції у підприємства у графі 19 Декларації з ПДВ виникло від’ємне значення, то підприємство може заявити бюджетне відшкодування (р. 20.2) на свій поточний рахунок в банку (р.20.2.1) або у рахунок сплати грошових зобов’язань, або погашення податкового боргу з інших платежів, що сплачуються до держбюджету (ряд. 20.2.2).

Водночас, необхідно врахувати, що отримати бюджетне відшкодування платник податку може отримати за таких умов:

  • відсутній податковий борг з ПДВ;
  • сума бюджетного відшкодування не перевищує реєстраційний ліміт на момент подання декларації до контролюючого органу.

Крім цього, платник податку разом з Декларацією за період, в якому бажає отримати бюджетне відшкодування подає Додаток 3 (в якому зазначається розшифровка суми бюджетного відшкодування) та Додаток 4 (напрям бюджетного відшкодування).

Про те, як платник податку може використати від’ємне значення з ПДВ, ми писали тут

Також підприємство може зарахувати суму з рядка 19 Декларації до складу податкового кредиту наступного звітного періоду (ряд. 21).

 

Бухоблік

В бухобліку сума сплаченого ПДВ на митницю відображається бухгалтерським записом: Дт 377 Кт 311. Водночас, на підставі митної декларації така сума відноситься до ПК записом: Дт 641 Кт 377.

Відповідно сума бюджетного відшкодування ПДВ, що отримується підприємством, відображається записом: Дт 311 Кт 641.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування вартості втраченої посилки: які ПДВ-наслідки?
    Підприємство веде роздрібну поштову торгівлю. Посилки відправляються через АТ «Укрпошта» на умовах післяплати. Є частина посилок, які в процесі транспортування/зберігання на Укрпошті втрачаються і згідно з актом АТ «Укрпошта» відшкодовується вартість втраченої посилки на рахунок підприємства. Підприємство є платником ПДВ. Вартість посилки компенсується без ПДВ. Як відобразити ПДВ за операцією з відшкодування втраченого товару Укрпоштою?
    Сьогодні 10:104
  • Відступлення права вимоги: що з ПДВ?
    Підприємство 1 передплатило за послуги підприємству 2 (ПН зареєстрована, але послуги не отримані). Підприємство 1 винне також підприємству 3 компенсацію за відновлення об’єкта оренди. Укладено тристоронню угоду про відступлення права вимоги, за якою підприємство 1 повернуло оплату підприємству 3 в рахунок компенсації. Причому підприємство 1 зникло. Що з ПДВ у підприємств 1 та 3?
    18.03.2024367
  • Експорт послуг комп’ютерного програмування: що з ПДВ?
    ФОП на загальній системі, платник ПДВ, надає нерезиденту послуги комп’ютерного програмування. Чи оподатковується така операція ПДВ? Якщо так, то як виправити помилку, якщо ПДВ не нараховувалося?
    13.03.202434
  • Чи нараховувати компенсуюче ПДВ при експорті права на користування комп’ютерною програмою?
    ТОВ - платник ПДВ розробляє програмне забезпечення, обліковуючи витрати (зарплата, амортизація комп’ютерів, послуги сторонніх організацій) на субрахунку 154. Після створення ПЗ обліковуватиметься на субрахунку 125. ТОВ надаватиме нерезиденту невиключне право на користування ПЗ (необ’єктні послуги щодо ПДВ). Чи нараховувати ПДВ за пп. 198.5 і пп. 199.1 ПКУ?
    12.03.202424
  • Чи складати ПН на помилковий платіж та РК на його повернення?
    На рахунок юрособи-платника ПДВ 05.02.2024 р. надийшли кошти у сумі 250 тис. грн від колишнього покупця ФОП - неплатника ПДВ, з яким розірвано відносини. ФОП у призначенні платежу помилково вказав "Оплата за товар". ФОП-покупець надав листа про помилку з проханням повернути кошти. Кошти повернули 04.03.2024 р. Які строки встановлені для повернення помилкових коштів, та якщо між контрагентами немає договірних відносин (або договір уже розірвано), чи нараховують ПЗ з ПДВ?
    11.03.20241 9731