• Посилання скопійовано

Оформлення актів на неправильну суму: як виправити помилку?

Підприємство помилково декілька місяців підряд виставляло акти надання послуг на суму більшу, аніж потрібно. Також зареєстровано ПН згідно з актами та покупець оплачував суму за ними. У грудні 2019 р. помилку знайшли. В бухобліку сторновано різницю в розрахунках, а як відкоригувати різницю в податковому обліку з ПДВ?

Розглянемо виправлення помилки на прикладі періоду з трьох місяців – з вересня до листопада.

Наприклад, 30 вересня було підписано акт на надання послуг в сумі 1400 грн, в т.ч. ПДВ – 233,33 грн. Оплату в сумі 1400 грн здійснено 7 жовтня. Оскільки перша подія – це підписання акту, то ПН була складена на дату 30 вересня на суму 1400 грн, в т.ч. ПДВ – 233,33 грн.

У грудні виявлено помилку, зменшено ціну послуг і на цій підставі складається РК на дату виявлення помилки, наприклад, 16 грудня.  Щодо дати складання РК  див. нашу новину тут.

Нова ціна – 1100 грн, в т.ч. ПДВ – 183,33 грн. Код причини коригування – 101. 

Оскільки РК складається на зменшення податкових зобов’язань з ПДВ, то він реєструється отримувачем послуг.

Після складання та реєстрації РК виявиться, що податкові зобов’язання з ПДВ за операцією з надання послуг за вересень зареєстровані на загальну суму 1100 грн – враховуючи первісну ПН на дату акту 30 вересня та РК до неї.  Але ж станом на 7 жовтня підприємство вже отримало оплату в сумі 1400 грн! На нашу думку, від дати виникнення переплати 7 жовтня слід скласти ще одну податкову накладну на суму перевищення оплати 1400 грн та скоригованого акту 1100 грн, тобто на 300 грн, в т.ч. ПДВ – 50 грн. Реєстрація такої ПН буде уже зі штрафними санкціями за несвоєчасну реєстрацію. 

Крім цього, потрібно буде подати уточнюючий розрахунок (УР)  з ПДВ за жовтень і включити до нього (через уточнюючий додаток 5) нову ПН від 7 жовтня. 

Таким чином, для виправлення помилки за вересень підприємство здійснює такі дії:

  • складає РК від 16 грудня до ПН від 30 вересня на суму  - 300 грн, в т.ч. ПДВ – 50 грн;
  • отримувач послуг реєструє цей РК в ЄРПН, і тільки після цього підприємство може включити цей РК до додатку 1 декларації з ПДВ за той місяць, в якому зареєстровано РК;
  • підприємство складає та реєструє ПН від 7 жовтня (на дату оплати) на суму переплати +300 грн, в т.ч. ПДВ – 50 грн;
  • підприємство збільшує податкові зобов’язання за жовтень шляхом подання УР.

Аналогічно виправляється така помилка у жовтні (зменшення акту за жовтень та виникнення переплати при отриманні оплати цього акту в листопаді) та в листопаді (зменшення акту за листопад та виникнення переплати при отриманні оплати цього акту у грудні).

Зауважимо, що якщо ще не настав строк подання декларації з ПДВ за листопад (20 грудня), її потрібно скласти вже з урахуванням додатково складеної ПН на переплату, що виникла у листопаді при оплаті за жовтень.

Після виправлення помилок трьох місяців виникає переплата в сумі 300 грн * 3 місяці = 900 грн, в т.ч. ПДВ – 150 грн. Ця переплата вже підтверджена податковими накладними, які складалися при виправленні ситуації.

Тепер, коли підприємство виставляє акт на послуги за грудень, воно вже може виставити правильний акт на суму 1100 грн, з яких 900 грн вже оплачено раніше. Тоді ПН на дату акту за грудень – 31 грудня – слід скласти на суму різниці 1100 – 900 = 200 грн, в т.ч. ПДВ – 33,33 грн.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202418
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202416
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243771
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202420
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024246