• Посилання скопійовано

Касовий метод у постачальників електроенергії

Коли складається податкова накладна, якщо авансом протягом місяця надходять кошти від покупця за електроенергію? Чи потрібно на залишок авансу робити розрахунок коригування на нову ціну в наступному місяці? Електроенергія від постачальника придбавається за гуртовою ціною і ціна щомісяця змінюється.

1) Податкова накладна складається на дату виникнення ПЗ з ПДВ. За умовами запитання постачальник здійснює постачання електроенергії, тому дата ПЗ з ПДВ визначається з певними особливостями. Але якщо платник податку одночасно з постачанням електроенергії здійснює інші операції, до інших операцій слід застосовувати загальне правило «першої події» за п. 187.1 ПКУ.

Відповідно до п. 44 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ, тимчасово, до 1 січня 2022 року, платники податку, які здійснюють постачання (у тому числі гуртове), передачу, розподіл електричної та/або теплової енергії визначають дату виникнення ПЗ та ПК за касовим методом. Касовий метод поширюється на операції за якими дата виникнення першої з подій, визначених у п. 187.1 та п. 198.2 ПКУ, припадає на звітні (податкові) періоди до 01.01.2022 р. Такий метод діє незалежно від статусу покупця!

Відповідно до пп. 14.1.266 ПКУ касовий метод, це метод податкового обліку, за яким дата виникнення ПЗ визначається як дата зарахування (отримання) коштів на банківський рахунок (у касу) платника податку або дата отримання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) ним товарів (послуг), а дата віднесення сум податку до ПК визначається як дата списання коштів з банківського рахунку (видачі з каси) платника податку або дата надання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) йому товарів (послуг).

У разі якщо операції, визначені п. 44 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ мають безперервний або ритмічний характер постачання, платники податку можуть складати:

- покупцям – платникам ПДВ не пізніше останнього дня місяця, в якому отримано кошти, зведені ПН на кожного платника податку, з яким постачання мають такий характер, з урахуванням усієї суми отриманих коштів протягом такого місяця;

- покупцям – не платникам ПДВ, - можуть складати не пізніше останнього дня місяця, в якому отримано кошти, зведену ПН з урахуванням усієї суми отриманих коштів протягом такого місяця.

Для цілей п. 44 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ ритмічним характером постачання вважається постачання товарів/послуг (не отримання оплати!) одному покупцю два та більше разів на місяць.

Отже, платник ПДВ може:

- складати ПН за загальним правилом, але з урахуванням касового методу - на дату отримання коштів;

- або складати зведену ПН - не пізніше останнього дня місяця, в якому отримано такі кошти, з урахуванням усієї суми отриманих коштів протягом такого місяця. У разі складання зведеної ПН в графі "Зведена податкова накладна" зазначається код ознаки – 4 (п. 11, 19 Порядку № 1307).

ПК з ПДВ формується за складеними і зареєстрованими ПН в ЄРПН. Право на ПК за касовим методом визначають платники податку які здійснюють постачання операцій до яких застосовується такий метод. Фактично це означає, що ПН та її реєстрація в ЄРПН, що підтверджує право на ПК може отримуватись раніше ніж виникне право на ПК за касовим методом.

Також зауважимо, що згідно з п. 198.6 ПКУ суми податку зазначені в ПН/РК до таких податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН з порушенням строку реєстрації, включаються до ПК за звітний податковий період, в якому зареєстровано ПН/РК, але не пізніше ніж через 1095 календарних днів з дати складення ПН/РК, у тому числі для платників податку, які застосовують касовий метод.

Але якщо платник здійснює постачання за іншими операціями (за якими касовий метод не застосовується), тоді слід здійснювати розподіл ПК з ПДВ. Тобто касовий метод для ПК застосовується виключно в частині, пропорційній обсягу постачання таких товарів.

Згідно з п. 188.1 ПКУ база оподаткування визначається за договірною ціною. При цьому база оподаткування операцій з постачання товарів не може бути нижче ціни придбання таких товарів.

2) правила коригування податкових зобов'язань та податкового кредиту з ПДВ визначено ст. 192 ПКУ. Відповідно до п. 192.1 ПКУ, якщо після постачання товарів здійснюється:

- будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін;

- перерахунок у випадках повернення товарів особі, яка їх надала;

- або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів, суми ПЗ та ПК постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі РК до податкової накладної та зареєстрованому в ЄРПН.

У разі повернення постачальником суми попередньої оплати за електричну енергію споживачу:

- неплатнику ПДВ — шляхом перерахування такої суми споживачу (неплатник ПДВ) — у електропостачальника коригування сум ПЗ у бік зменшення здійснюється на підставі складеного і зареєстрованого ним в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної;

- платнику ПДВ — шляхом перерахування такої суми споживачу (платник ПДВ) — у електропостачальника та споживача (платника ПДВ) коригування сум податкових зобов’язань та відповідно податкового кредиту з ПДВ у бік зменшення здійснюється на підставі складеного електропостачальником розрахунку коригування до податкової накладної та зареєстрованого в ЄРПН. При цьому обов’язок щодо реєстрації такого розрахунку коригування в ЄРПН покладено на споживача (платника ПДВ).

Усі останні зміни з ПДВ
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

На дату отримання від покупця передоплати виникають ПЗ, і лише на дату перерахування (повернення) коштів ПЗ з ПДВ підлягають коригуванню.

Але враховуючи саму специфіку діяльності та касовий метод обліку, під час перегляду ціни потрібно не пізніше останнього дня місяця, в якому отримано кошти:

- скласти РК (код причин коригування 104 - одночасно змінюється ціна і кількість оплаченої енергії);

- скласти ПН з урахуванням залишку отриманих коштів.

Виходить, що на дату перегляду ціни складається нульовий РК, а наступні ПН вже за новою ціною, з урахуванням коригування.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    Сьогодні 10:10211
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202433
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.202459
  • Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?
    Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?
    22.03.202431
  • Які послуги резидентів Дія. Сіті звільняються від ПДВ?
    Чи оподатковуються ПДВ операції з розробки програмного забезпечення та доступу до інформаційного продукту – додатку для оплати штрафів – через інтернет для резидентів Дія. Сіті? Чи поширюється на ці послуги пп. 197.1.33 ПКУ?
    22.03.202427